Brandwerende scheidingswand? Lees eerst de bijsluiter!
HomeContactSitemapStel in als favoriet
Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Zoek op de website
Blog Home
Brandwerende scheidingswand? Lees eerst de bijsluiter!
Bij sandwichpanelen toepassing voor een brandwerende scheidingswand ben je bij sommige merken panelen verplicht tot het schroeven van parkers in de verbinding tussen de panelen.
Gepost door Roma Nederland op 01 november 2013 15:52:35
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: isolatiepanelen , isolatiesysteembouw, November 2013, sandwichpanelen
Door Alexander Krimpenfort:
Alexander Krimpenfort is sinds 1998 in dienst bij Roma Isolatiesystemen als marketing medewerker.
 
 
 
 
 
 
Brandwerende scheidingswand? Lees eerst de bijsluiter!

Stel, je wilt in een bedrijfshal een brandwerende scheidingswand met een WBDBO-eis van 30 minuten brandwerendheid laten plaatsen. Met sandwichpanelen is, afhankelijk van de situatie ter plekke (montagemateriaal, hoogte, gordingen etc.), al vrij snel een wandoppervlak van wel 200 tot 500 m² in 1 dag te monteren. De verbouwing is dan veel sneller en dus goedkoper te realiseren dan met betonwanden of metselwerk. Bovendien kun je met de sandwichbouwmethode ook flexibeler uit de voeten indien je bouwkundige aanpassingen verwacht. Bijvoorbeeld als gevolg van schommelingen in de conjunctuur in de toekomst.

brandwerende bijsluiterBovenstaande tekst past goed in een reclamefolder voor sandwichpanelen. Maar voor toepassing van dit product geldt eigenlijk net zoals bij medicijnen: lees ook de bijsluiter vooraf. In ons geval dus: een brandattest. Plaatsing van een scheidingswand met WBDBO-eis van 30 minuten zonder brandattest, krijgt geen goedkeuring van de lokale autoriteiten of brandweer.

In zo’n brandattest staat omschreven wat de voorwaarden zijn voor toepassing en uitvoering van de bouwdetails om aan een brandwerende eis van 30 minuten te voldoen. Net zoals bij een bijsluiter van medicijnen staan in een brandattest uitvoeringsdetails beschreven. Soms kun je die ook wel  beschouwen als bijwerkingen. Veel sandwichpanelen leveranciers bieden PIR-sandwichpanelen aan met een WBDBO van 30 minuten, die alleen gelden als alle paneelnaden zijn geschroefd. Bijvoorbeeld om de 10, 20 of 50 cm. De vraag rijst dan of je deze bijwerkingen wel wilt. Esthetisch gezien, maar ook in verband met toepassing in een geconditioneerde en voedselveilige ruimte.
   
Stel, je accepteert de bijwerkingen en monteert de wand zoals in het brandattest van bovengenoemde sandwichpanelen fabrikanten is omschreven. De opdrachtgever zal dan, in samenwerking met de brandweer, er dan op toe moeten zien dat de parkers om de zoveel centimeter in de paneelnaden geschroefd zijn. Hij is eindverantwoordelijk voor de veiligheid van de werkomgeving. Vertrouwen is goed maar controle is beter. Dan komt alles goed.

Benieuwd hoe dat dan bij Roma-sandwichpanelen zit?
Vraag hier infomatie aan:
 
COMMENTAAR

NIEUW COMMENTAAR
Naam
Email
Website URL (Optioneel)
Commentaar
Roma Blog
Het Roma blog behandelt alles dat te maken heeft met isolatiesysteembouw.
 

Inschrijven email
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel wordt gepubliceerd?
Meld u dan hier aan.
E-Mail

Blog Onderwerpen