HomeContactSitemapStel in als favoriet
Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Zoek op de website
Blog Home

Schmidt Zeevis gaat met Roma in zee

De nieuwbouw van Schmidt Zeevis aan de Matlingeweg in Rotterdam.
Gepost door Roma Nederland op 11 december 2014
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: December 2014, foodcare, isolatiesysteembouw, productieruimte, verwerkingsruimte, Vishandel, voedselveilig bouwen, voedselveiligheid, vrieshuis
Schmidt ZEEVIS Nieuwbouw
 
Schmidt Zeevis in zee met Roma Isolatiesystemen.
Voor de nieuwbouw van Schmidt Zeevis aan de Matlingeweg in Rotterdam gaat Roma de complete isolatiebouw met gevels, verwerkingsruimten, vrieshuis en winkel realiseren.
 
In de afgelopen zomer werd Roma al gekozen uit de voorselectie van een uitgebreide lijst met leveranciers. Vervolgens kwam de specialist met eigen merk isolatieconcepten als favoriet uit de bus in het offertetraject. Een uitvoerige advisering en een referentiebezoek gingen hieraan vooraf.
 
Het wordt een opvallend gebouw met de contouren van een aangemeerd schip. Ook in de binnenbouw komt de uitstraling van het schip terug in de vorm van patrijspoorten in de isolerende en foodcare schuifdeuren.
 
Het perceel van het nieuwbouwproject van Schmidt zeevis omvat voor Roma zowel het leveren als de engineering en montage. De start van deze bouw staat gepland in voorjaar 2015.
 
 
 

 

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Koelhuis ombouwen naar vrieshuis

Je kunt een koelhuis ombouwen tot vrieshuis als je ook de isolatieschil, dampscherm en drukventielen verzorgt.
Gepost door Roma Nederland op 11 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: dampscherm, isolatiepanelen , koeldeuren , koelhuis, sandwichpanelen , vrieshuis

Alexander Krimpenfort

 

 

Door Alexander Krimpenfort:  Alexander Krimpenfort is sinds 1998 in dienst bij Roma Isolatiesystemen als marketing medewerker.  

 

Het resultaat van geconditioneerd bewaren hangt af van zowel het gebruik van frisse, zuivere en goed geselecteerde producten als van de verpakking en opslagcondities. Elk tijdverlies tussen het moment van oogst of productie en het bereiken van de optimale condities in een koelhuis, verkort de maximaal haalbare opslagduur.

Paar graden lager... 

Door uitgebreidere logistieke dienstverlening met flexibel en snel transport verstaat men nu de kunst om nóg verser en just-in-time te leveren. Echter, veranderingen in de logistiek hebben soms consequenties voor de omgeving van geconditioneerde opslag. De sandwichbouwmethode is flexibel in die mate, dat de ruimten relatief gemakkelijk te vergroten of te verkleinen zijn door het herplaatsen van de isolerende wand- en plafondpanelen en koeldeuren. Maar kan ik ook (tijdelijk) de bestaande isolatiebouw gaan toepassen voor opslag onder andere temperaturen? Bijvoorbeeld van koelen naar vriezen tot -10°C of lager?

Kun je een koelhuis ombouwen tot vrieshuis?

Isolatietechnisch gezien zijn er mogelijkheden als je voorziet in oplossingen voor de isolatieschil en dampscherm rondom het koelhuis. 

vrieshuisbouw

1. Vloeropbouw 

Bij een koelhuis plaatsen wij de sandwichpanelen (koelcelpanelen) op de betonnen ondervloer of fundering en is er geen geďsoleerde vloeropbouw en vloerverwarming noodzakelijk. Bij een vrieshuis wel; hiervoor staan sandwichpanelen in een zogenaamde verdiepte opstelling (beneden maaiveld niveau). Voor het aansluiten van de vloerisolatie op de binnenzijde van de wanden, verwijderen wij de staalplaat gedeeltelijk van het isolatieschuim aan de onderzijde van koelcelpanelen om koudebruggen te voorkomen. De gehele vloeropbouw moet voorzien zijn van een dampscherm rondom.

2. Aansluiting dak met opgaande wand

Voor de aansluiting van wand op het dak in een vrieshuis geldt in feite hetzelfde als voor de vloeropbouw: een dampscherm en afdoende isolatie om koudebruggen te voorkomen. De staalplaat van de wand wordt indien constructief en brandtechnisch toegestaan onderbroken en de ruimte tussen wandpaneel en dak wordt gevuld met polyurethaanschuim.

3. Dakisolatie

Op de dakbeplating wordt een meerlaagse dakisolatie aangebracht. Belangrijk is dat ook deze voldoende dampdicht is. Alleen een waterdichting met kunststof dakbedekking is niet voldoende! 

4. Over-/onderdrukventielen

De luchtdruk in een vrieshuis is, onder invloed van temperatuurverschillen en vergeleken met de luchtdruk in een koelhuis, veel meer afwijkend dan die daarbuiten. Om deze luchtdrukverschillen te vereffenen worden over-/onderdrukventielen in de wanden geplaatst. 

Gevaar

opkruiend ijs onder vloerWanneer je de condities verandert in een ruimte die daarvoor niet is ontworpen, ontstaat er in minder of meerdere mate gevaar. Bij koelcondities doen zich dan bijvoorbeeld condensproblemen voor. Bij vriescondities ontstaat er ijsafzetting dat doorgroeit en de isolatiebouwconstructie beschadigt. (bv. kruiend ijs onder de vloer)

Door deze noodzakelijk isolatietechnische voorzieningen en het risico op schade, rijst de vraag of het wel economisch verantwoord is om een koelhuis om te laten bouwen tot vrieshuis. Zeker wanneer de capaciteit van de koelinstallatie niet is berekend op de koellast van wanden met een lagere isolatiewaarde.

Een kwalitatief goed koelhuis is in de ontwerpfase al ingericht op maximale efficiency, ook voor de exploitatie op langere termijn met veranderende logistiek en condities.

Meer weten? download de presentatie hier: Belang van dampdichtheid voor isolatiebouw

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Vers vlees - hoe juiste opslag voorkomt dat uw product bederft.

De versheid van uw vlees heeft voor een groot deel te maken met isolatie.
Gepost door Roma Nederland op 10 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: isolatie , Isolatiesystemen, koel- en vriescelbouw, koel- en vriescellen , koelcellen , levensmiddelen, vriescel, vrieshuis

opslag vers vlessVers vlees behoort tot de licht bederfelijke levensmiddelen. Zowel voor als tijdens de opslag vinden processen plaats die bepalend zijn voor het uiterlijk, de mals- en versheid en het gewicht van het uiteindelijke product. Dit blogartikel licht toe welke elementen zorgen voor de optimale bewaring van uw vleesproducten. 

Vochtig oppervlak en lichtsterkte 
Het is erg belangrijk om oppervlakken vochtvrij te houden. Wanneer dit niet gebeurt, kunnen micro-organismen zich eenvoudig nestelen, waarmee het proces van ontbinding direct in werking wordt gezet.

Tip 1: Hanteer dus een praktische veiligheidsmarge, waarbij de oppervlaktetemperatuur minstens 3°C  boven het dauwpunt blijft.

Tip 2: Stem vóóraf de juiste coating op de wanden en de kit in de naden tussen dekoelcelpanelen af op de condities en de bedrijfsactiviteiten in de ruimte. Een plastisol coating is minder geschikt voor snij- en fileerzalen vanwege de aanwezigheid van weekmakers. Een polyesterlak-, rvs-, hard pvc- of HDP-coating is daarentegen meer geschikt voor deze toepassing.

Tip 3: Stem vóóraf de juiste coating op de wanden en de kit in de naden tussen dekoelcelpanelen niet alleen af op de te gebruiken reinigingsmiddelen in uw bedrijf. Maar ook op de concentraties van chemische stoffen in de reinigingsmiddelen.

Tip 4: Verder is het van belang een gematigde lichtsterkte gebruiken en vleessoorten gescheiden te houden. Een grote misvatting is dat een koude temperatuur voldoende is!

Hygiëne is uiteraard niet minder belangrijk en een in deze sector voor de hand liggend element. Ditzelfde geldt voor de registratie. De vleessector vraagt hier om specifieke oplossingen.

Hygiëne 
De concurrentiekracht van de vleessector wordt met name bepaald door prijs, verwerking, verpakking en bewaring. Recente ontwikkelingen voegen daar herkomstgaranties en het kunnen voldoen aan zeer strikte hygiëne-eisen aan toe.

Wilt u een goed product afleveren, dan is goede opslag cruciaal.

Luchtvochtigheid en ventilatie 
Een andere kwaliteitsfactor is luchtvochtigheid. Is die te hoog, dan verkleuren en bederven vleeswaren. Bij een te lage luchtvochtigheid droogt het vlees uit en verliest het gewicht. De ideale luchtvochtigheid moet dus worden vastgesteld en kunnen worden gereguleerd, continu en structureel.

Ventilatie is als laatste punt een ondergewaardeerd element. Een ruimte met vers vlees moet zeer goed worden geventileerd. De warmte die het vleesproduct uitstraalt, moet met nieuw aangevoerde koude lucht worden vermengd. Dit vereist een luchtverversing van 10 tot 50 keer per uur.

Vleesversheid en isolatie
De versheid van uw vlees heeft voor een groot deel te maken met isolatie. Een gat in uw isolatie, betekent een gat in uw kosten en een gat in uw kwaliteitshandhaving.


Roma informeert organisaties graag over isolatie van bijvoorbeeld koel- en vriesdeuren. Vanuit een kwaliteits- en kostenaspect. Daarom bieden wij de Gratis APK keuring voor koel- en vriesdeuren.

Lees meer over deze gratis inspectie of meld u direct aan:

cta-apk-koeldeuren

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Waterdichte daken versus dampdichte koelhuis daken

Een koelhuis- of vrieshuisdak dient naast waterdicht ook dampdicht te worden afgewerkt met speciale folies of sandwichpanelen.
Gepost door Roma Nederland op 10 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: koel- en vriescelbouw, koelhuis, sandwichpanelen , vriescel, vrieshuis

Een lekkend dak; erg vervelend als u hiermee te maken krijgt. Dit kan grote gevolgen als overlast en waterschade voor u hebben. Met als hamvraag: Waar komt het lek vandaan en hoe voorkomt u problemen? 

daklekkageIn de meeste gevallen blijkt juist dat op een geheel andere plaats in het dakvlak de lekkage is ontstaan dan waar het aan de onderzijde lekt. Vaak ontstaat dit door een lekkage in het dak; door beschadiging of veroudering. En daarmee doet zich direct het volgende probleem voor: Vaststellen waar het lek precies vandaan komt. 

 

Dit komt doordat het water zijn weg vervolgt via de dakplaten die onder afschot liggen. De natuurwet is zeker; water zoekt altijd zijn weg naar het laagste punt.

Maar wat nu als de dakbedekking niet beschadigd is en het dak toch lekt? Dit is een vraag die wij vaak voorbij zien komen van koel- en vrieshuis eigenaren. 

Een grote verwarring die wij vaak ervaren, is dat de Koel- en vrieshuisdakdekker zijn best heeft gedaan om een dak waterdicht te maken, maar echter niet lang genoeg heeft stilgestaan bij het feit dat het dak nog niet dampdicht is. Men veronderstelt dat waterdicht ook dampdicht is, maar dit is zeker niet het geval!    
 

Waterdicht is niet gelijk aan dampdicht
In de zomer ontstaan er grote dampdrukverschillen in de lucht bij een koel- en vrieshuis.  

Let op bij het toepassen van een mechanisch bevestigd dak van een koel- of vrieshuis.
De dampdichte schil kan hierdoor geperforeerd worden met alle gevolgen van dien. Warme buitenlucht met een hoge relatieve vochtigheid wil naar de veel drogere lucht in het koelhuis.

Deze natuurwet is nog sterker dan de waterdichtheid van het dak. Een bitumineuze of kunststof dakbedekking is dan vaak niet afdoende. Er dient een extra laag aangebracht te worden die wel voldoende dampdicht is. Mogelijke oplossingen zijn speciale folies of het toepassen van sandwichpanelen.
Er zijn goede oplossingen mogelijk, maar laat u hierover goed informeren. Voorkomen is beter dan genezen. Zeker als het gaat om een droog vlak boven uw hoofd! 

 

Wilt u meer weten over een dakbedekkingssysteem voor koel- en vrieshuizen? 

vraag-nu-hier-gratis-informatie-aan

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Tips om onnodige meerwerk kosten te voorkomen

een koelcel of vrieshuis project gaat met minder meerwerkkosten gepaard als de normale doorlooptijden gerespecteerd worden
Gepost door Roma Nederland op 10 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: isolatiepanelen , koelcel , koelceldeuren, koeldoorgang, vrieshuis

Als Hoofd Verkoopbinnendienst ben ik verantwoordelijk voor het uitwerken en  Cyriel van Looverenopstellen van de offertes die Roma Isolatiesystemen aanbiedt. Elk jaar behandelen wij honderden uiteenlopende verzoeken van klanten om gratis een calculatie te maken voor een bouwplan van een klein of groot project met een koelcel, koeldoorgang of compleet vrieshuis. Onze verkoopbinnendienst verzorgt tevens de administratieve begeleiding van bouwprojecten met isolatiepanelen en koeldeuren waaronder het verwerken van meer- en minderwerk.

Korte doorlooptijden

Bij de behandeling van veel projecten vanaf begin tot eindfase bespeuren wij een trend. Hectiek manifesteert zich steeds meer in de vorm van korte doorlooptijden. Enerzijds komt dit door het uitstellen van beslissingen en anderzijds door een te krappe planning. “Vrijdag opdracht, maandag starten op de bouw” is dan vaak het credo. Nu zegt menigeen: “Dat is niet onoverkomelijk met de snelle en flexibele sandwichbouwmethode. Bovendien kan een grotere organisatie hier beter mee overweg”. bouwkosten

Een ingeplande en aangehouden voorbereidingstijd biedt echter voor zowel opdrachtgever als opdrachtnemer een beter resultaat en meer financieel rendement want:

 • Je hebt minder ad-hoc beslissingen op detail niveau te nemen, waaraan onvoorziene consequenties zijn gekoppeld.

 • Bij een normale doorlooptijd met goedgekeurde tekeningen worden knelpunten vaker vooraf gesignaleerd en opgelost.

 • Zowel de opdrachtgever als de panelenbouwer hebben ruimschoots de tijd om alle ins en outs van het project tot in detail af te spreken en voor te bereiden. Dit voorkomt onnodige meerkosten voor de panelenbouwer en voor de opdrachtgever.

 

Tips om de bouwkosten beter te beheersen bouwkosten beheersen

 1. Informeer vooraf naar doorlooptijden van onderaannemers voor het aanleveren van materialen en tekeningen.
 2. Plan de montage (ruwbouw én afwerking) zoveel als mogelijk in 1 aaneengesloten fase. Tijd is geld.
 3. Werk in bouwteams. Dit wordt als de meest succesvolle contractvorm genoemd om faalkosten te verminderen volgens onderzoek van Bouwkennis Jaarrapport Nederland 2011/2012 juni 2011 door USP Marketing Consultancy. toelichting op onderzoek Bouwkennis

   reageren                              

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Klant(on)vriendelijke offerte vrieshuis

een offerte voor een koelcel of vriescel beschrijft zo compleet als mogelijk het bouwplan inclusief de prijsopbouw.
Gepost door Roma Nederland op 10 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: isolatie , koelceldeuren, sandwichpanelen , vrieshuis

l.bakker@romaned.nl, 02-02-2012 Leo Bakker

Als verkoopadviseur van Roma Isolatiesystemen heb ik contact met klanten uit uiteenlopende branches en verschillende beroepen. Bouwers, technische managers of ondernemers; ieder met hun eigen karakter en ervaringsachtergrond. Een ieder heeft wel een eigen visie over de aanpak van een isolatiebouwplan. Ieder heeft zijn of haar eigen perceptie over een ontvangen Roma-offerte voor bijvoorbeeld het bouwen van een vrieshuis.

“Mijn neef vindt jullie offerte niet klantvriendelijk” zo meldde een klant mij onlangs. “Maar ik wel hoor", voegde hij er aan toe. Zijn neef, student Communicatie-Wetenschappen, doelde op de uitsluitingen die hij in onze offerte had gelezen. Een greep uit voorkomende uitsluitingen zijn:

 •  exclusief het elektrisch aansluiten van de randverwarming voor de koeldeur,

 •  niet inbegrepen is het eventueel noodzakelijk brandwerend omkleden van de stalen deurportalen,

 • het verwijderen van bouwkundige obstakels als betonnen stootranden op de plek waar de nieuwe wand komt te staan.

aanvoer sandwichpanelen

Naast uitsluitingen vindt een potentiële klant in de Roma-offerte nog aandachtspunten zoals:

 • wij willen u er op attent maken dat de staalconstructie in fasen gemonteerd dient te worden,

 • wij hebben gerekend met het in fasen aanvoeren van onze sandwichpanelen; hierdoor zal de bouwkundige aannemer geen last (lees: wachturen, en dus extra kosten) hebben van onze montagewerkzaamheden.

Een offerte van Roma poogt zoveel als mogelijk vooraf in informatie te voorzien omdat. Geen ander  product is zo uniek en brengt zoveel maatwerk met zich mee als een bouwproject. Dit wordt schriftelijk vastgelegd in een offerte inclusief foto’s en naar wens van de klant in mondeling overleg besproken. Dit neemt wat meer tijd in beslag. Maar de klant weet wel wat hij koopt. Hij wordt van te voren geďnformeerd over welke onderdelen hij eventueel elders moet inkopen. Niet achteraf, tijdens de uitvoering van de bouw.

koelcel ontwerp

Sommige klanten beoordelen de uitgebreide offertes met uitsluitingen en aandachtspunten misschien als klantonvriendelijk. Maar reacties die ik vaak krijg zijn: “Met Roma heb ik altijd een soepel lopend project”. "Bij Roma weet ik wat ik koop en krijg ik nooit onverwachts meerwerk door een onduidelijke offerte of opdrachtbevestiging".

Gelukkig was mijn klant verstandig en meer ervaren met Roma dan zijn familielid.

Leo Bakker

Verkoopadviseur Roma Isolatiesystemen

Geef een reactie

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Roma Blog
Het Roma blog behandelt alles dat te maken heeft met isolatiesysteembouw.
 

Inschrijven email
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel wordt gepubliceerd?
Meld u dan hier aan.
E-Mail

Blog Onderwerpen