HomeContactSitemapStel in als favoriet
Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Zoek op de website
Blog Home

Koel- en vriesdraaideuren: de 10 grootste valkuilen

Voor industriële toepassingen zijn er vele andere uitvoeringen van koel- en vriesdraaideuren die grotere of kleinere ruimten met elkaar verbinden. Voor iedere toepassing geldt; je moet je oriënteren op aspecten vanuit logistiek-, veiligheids-, en energetisch oogpunt.
Gepost door Roma Nederland op 11 april 2014
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: deuren, koel- en vriesdeuren, koelceldeuren, koeldeur , koeldeuren , vriesceldeuren , vriesdeur

Jan HendrickxJan Hendrickx:

 
Jan Hendrickx is projectleider bij Roma Isolatiesystemen

 

Een open deur voor u of een eye-opener?

Koel- en vriesdraaideuren dienen om ruimten met verschillende klimaatcondities met elkaar te verbinden. Deze draaideuren worden het meeste toegepast als toegang tot een koel- of vriescel, of een klimaatkamer. De uitvoering van de deur is dan aangepast aan de cel als onderdeel van een kant-en-klaar bouwpakket. Voor industriële toepassingen zijn er vele andere uitvoeringen van koel- en vriesdraaideuren die grotere of kleinere ruimten met elkaar verbinden. Voor iedere toepassing geldt; je moet je oriënteren op aspecten vanuit logistiek-, veiligheids-, en energetisch oogpunt.

Logistiek:

 

 

 1. De positie van het gat in de wand ligt meestal voor de hand. In de loop van de werkproces routing.
  Houdt rekening met draai in de richting van een dode hoek. Niet in de richting van de stellingen.
 2. Hoe groot wordt het gat in de wand? Als blijkt dat het ook bestemd is voor doorgang van goederen met een palletwagen, dan kan dit tot dure aanpassingen achteraf leiden. Een groter gat is daarentegen lastiger als de binnen- en buitentemperatuur flink afwijkt. Welke afmeting heeft deze palletwagen trouwens?
 3. Wat is de draairichting van de deur? Is er genoeg (draai)ruimte om te manoeuvreren met een palletwagen? Een dikker deurblad van een vriesdraaideur kan obstakel vormen als de deur slechts 90° open kan draaien.

Veiligheid:

 1. Indien u met pallets door de opening gaat, voorzie dan ook in stootbescherming voor kozijnen en schopplaten aan de onderzijde van het deurblad.
 2. De open- en sluitsnelheid is ook van belang. Bij frequent openen- en sluiten zoals in een keuken is een werpsluiting behulpzaam en gemakkelijker in de bediening.
 3. Een vriesdraaideur moet aan de binnenkant voorzien van een noodontgrendeling. Je kunt er hiermee altijd uit, ook al hebben ze je opgesloten!
 4. Vergeet niet een deurstop op de (panelen)wand aan te brengen indien noodzakelijk.
 5. Komt de koel- en vriesdraaideur in een brandwerende wand met attest? Dan moet u ook een brandwerend attest aan de brandweer kunnen tonen.

Energetisch:

 1. Bij koel- en vriesdraaideuren is een hermetische en snelle afdichting belangrijk om kosten te besparen. Als de vloer vlak genoeg is, zorgen de opdraaiende blokscharnieren ervoor dat de deur dicht draait. Daarna sluit je het deurblad met knevel- of werpsluiting tegen het kozijn aan. Een deurdranger is een vaak gebruikt hulpmiddel om het deurblad sneller te laten draaien in sluitende richting.
 2. Koel- en vriesdraaideuren zijn voorzien van een koudebrug onderbreking in het kozijn. Zeker bij vriesdraaideuren is een elektrische randverwarming daarnaast noodzakelijk om te voorkomen dat het deurblad aanvriest tegen het kozijn. Let daarbij op dat deze is aangesloten op een potentiaal vrij contact.

Vormen de kanttekeningen een open deur voor u of een eye-opener?

Klik hieronder op de afbeelding voor het aanvragen van een bestektekst van een koel- of vriesdraaideur.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Koeldeuren: oplossingen om schade te voorkomen.

Artikel over oorzaken en oplossingen bij schades aan panelen, koeldeuren en vriesdeuren.
Gepost door Roma Nederland op 11 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: isolatiepanelen , koeldeur , snelroldeur, vriesdeur

koeldeur schade

De Roma-servicedienst wordt door onze klanten regelmatig gevraagd om schades aan panelen en koel- en vriesdeuren op te nemen en te herstellen. Deze worden in de meeste gevallen veroorzaakt door intern verkeer en zijn niet alleen kostbaar om te herstellen, maar veroorzaken ook vaak overlast. In het geval van dit soort schades nemen wij eerst de situatie ter plaatse op en verzorgen vrijblijvend en offerte voor herstel.

Aanrijdingen

De schades die wij opnemen worden in de meeste gevallen veroorzaakt door heftruckverkeer. En hoewel onze elektrisch bediende schuifdeuren zijn voorzien van een aanrijd – en knelbeveiliging, is het niet altijd te voorkomen dat men de koeldeur of de isolatiepanelen naast de deur raakt en behoorlijk beschadigt.
 

Situaties en oplossingen

1. Trekschakelaars of afstandbediening?
Het gebruik van trekschakelaars voor de elektrische bediening van deuren heeft als nadeel dat het trekkoord wel eens achter de heftruck blijft haken waardoor de deur sluit terwijl men aan komt rijden. U begrijpt wel wat er dan kan gebeuren. De heftruckchauffeur ziet te laat dat de deur weer sluit en niet open gaat. Een aanrijding met de deur is onvermijdelijk en de schade bedraagt al snel enkele duizenden euro`s. U kunt dit soort gevallen beperken door bijvoorbeeld en afstandbediening toe te passen of nog eenvoudiger door er voor te zorgen dat er geen knopen in de koorden worden gemaakt of dat ze onbeschadigd zijn.

2. Gladde vloeren
Bij vriescellen is de vloer voor en achter de deur vaak spiegelglad door ijsafzetting en condens. Bij het ontwerp van uw vries – of koelcel is het raadzaam om te overwegen om in de deuropening een vloerverwarming in de bovenlaag van de vloer aan te brengen. Dit kan ook in bestaande situaties, maar is dan wel kostbaarder om uit te voeren.

3. Strokengordijnen
Wanneer u een strokengordijn achter uw vriesdeur monteert, dient u er rekening mee te houden dat de transparante kunststof stroken ook aanvriezen waardoor het zicht wordt belemmerd. Hoe langer de deur open staat hoe erger de ijs – en condensvorming zal zijn. Een elektrische bediening met timer waardoor de deur zelfsluitend is voorkomt het te lang open staan van de deur. De timer wordt altijd in combinatie met een fotocelbeveiliging geleverd, zodat u niet verrast wordt wanneer de deur dicht loopt.

4. Snelroldeur of luchtgordijn
Ook is het mogelijk om achter een handbediende schuifdeur een snelroldeur te plaatsen. Dit is (zeker bij vriescellen) een kostbare oplossing, maar door de “anticrash onderbalk” ontstaat er bij een aanrijding over het algemeen geen al te grote schade. Of breng een scheiding aan tussen een vriescel en een voorhal met behulp van een luchtgordijn. Dit toestel zuigt lucht aan vanuit de voorhal en vanuit de vriescel en blaast verwarmde lucht loodrecht naar beneden uit. Meer hierover leest u in ons blogartikel:     Condens bij een deuropening van een vriescel
 

Bent u benieuwd wat Roma voor uw organisatie kan betekenen? Download dan hier onze brochure.

Roma maakt het tevens mogelijk uw organisatie te bezoeken voor een GRATIS inspectie van uw isolatiedeuren of wanden. Na deze inspectie ontvangt u een advies op maat inclusief een vrijblijvende aanbieding met betrekking tot herstel.

Vraag hier uw GRATIS inspectie aan. 

Koel- vriesdeuren

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

APK voor uw koeldeuren - Rendement op uw investering

koeldeuren, vriesdeuren, vries(cel)deuren en schuifdeuren behoeven jaarlijks onderhoud en controle
Gepost door Roma Nederland op 10 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: isolatie , koeldeur , schuifdeuren, vriesceldeuren , vriesdeur

Jaarlijks brengen wij onze auto naar de garage voor een APK–keuring en onderhoudsbeurt. Niet alleen omdat dit wettelijk verplicht is, ook omdat we niet graag langs de weg stil staan als gevolg van een technisch mankement. Dit gebeurt altijd wanneer we het niet kunnen gebruiken en kost ons nog meer tijd en geld. 

Roma-koeldeuren zijn betrouwbaar en onderhoudsarm, maar verdienen ook regelmatig een onderhoudsbeurt. In een werkomgeving met extreme condities en frequent gebruik geldt het advies: zuinig zijn op uw productie-inrichting. Zeker wanneer vervangingsinvesteringen voorlopig niet in de planning opgenomen zijn. 


beschadigde koeldraaideur vriesschuifdeur met ijsvorming blokscharnieren koeldeur uit verband 

Voorkomen is beter dan genezen:

 • Om de veiligheid van gebruikers te waarborgen, schrijft de wet onderhoud voor. Dit geldt zeker bij elektrisch – of pneumatisch bediende (brandwerende) schuifdeuren.
 • Preventief onderhoud verlengt de technische levensduur van uw deuren.
 • Minder kans op onderbreking of vertraging van het (logistieke) productieproces als gevolg van storingen. Periodiek onderhoud en controles voorkomen calamiteiten.

Lange termijn praktijkervaring toont aan dat het rendement op de investering bij jaarlijks onderhoud hoger is dan bij geen jaarlijks onderhoud. 

Service- en onderhoudscontract 
Door het afsluiten van een service- en onderhoudscontract neemt Roma de zorg over uw deuren volledig of deels uit handen. De servicedienst verricht elk jaar een onderhoud- en controlebeurt op meer dan 13 checkpoints inclusief de slijtagegevoelige onderdelen.

Eénmalige reparatie- en onderhoudsoperatie
Roma bezoekt uw bedrijf voor een gratis inspectie van uw isolatiedeuren of wanden met opname van de schade of slijtage. Na deze inspectie ontvangt u een advies inclusief een vrijblijvende aanbieding met betrekking tot herstel.

Vraag hier uw gratis inspectie aan.

APK voor uw Koeldeuren


 

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Automatische bediening koelceldeuren bespaart energiekosten

Een automatische bediening op koelceldeuren of vriesceldeuren levert al snel rendement op bij inten
Gepost door Roma Nederland op 10 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: koelcel , koelceldeuren, koeldeur , vriescel, vriesceldeuren , vriesdeur
automatische bediening op vriesschuifdeuren

Een automatische bediening op koelceldeuren of vriesceldeuren levert al snel rendement op bij intensief logistiek verkeer. Volgens de bouwwijzer van de Nederlandse Vereniging van Koel- en Vrieshuizen kan energieverlies als gevolg van het openen van deuren in een vrieshuis oplopen tot 15 a 30 % van het totale energieverbruik. Er zal minder kostbare koude lucht verloren gaan als het openen en sluiten van de deur van de vriescel via een gecontroleerd en beveiligd proces plaatsvindt. Tevens verlengt dit de technische levensduur van een koel- en vriesceldeur.

Vooral bij grote en zware schuifdeuren bespaart men al gauw meer energiekosten met ingeregelde bedieningsopties zoals een drukknop voor een personenopening naast een afstandbediening voor een heftruckopening.

Signaalgevers (opties) voor automatische deurbediening

 • sensordetectie (bv in de dagkant)
 • trekschakelaars
 • contactmat
 • radardetectie
 • afstandbediening (bv op heftruck)
 • bediening ten behoeve van rollerbaanfunctie
 • sluisfunctie
 • infrarooddetectie
 • codeschakelaars
 • timerfunctie via parameter(0-99 seconden)

Wilt u meer weten over een automatische bediening voor koelschuifdeuren of vriesschuifdeuren ? 

Documentatie aanvragen

foto's en film schuif- en hefdeuren van Roma Isolatiesystemen

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Roma Blog
Het Roma blog behandelt alles dat te maken heeft met isolatiesysteembouw.
 

Inschrijven email
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel wordt gepubliceerd?
Meld u dan hier aan.
E-Mail

Blog Onderwerpen