HomeContactSitemapStel in als favoriet
Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Zoek op de website
Blog Home

Koel- en vriesdraaideuren: de 10 grootste valkuilen

Voor industriŽle toepassingen zijn er vele andere uitvoeringen van koel- en vriesdraaideuren die grotere of kleinere ruimten met elkaar verbinden. Voor iedere toepassing geldt; je moet je oriŽnteren op aspecten vanuit logistiek-, veiligheids-, en energetisch oogpunt.
Gepost door Roma Nederland op 11 april 2014
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: deuren, koel- en vriesdeuren, koelceldeuren, koeldeur , koeldeuren , vriesceldeuren , vriesdeur

Jan HendrickxJan Hendrickx:

 
Jan Hendrickx is projectleider bij Roma Isolatiesystemen

 

Een open deur voor u of een eye-opener?

Koel- en vriesdraaideuren dienen om ruimten met verschillende klimaatcondities met elkaar te verbinden. Deze draaideuren worden het meeste toegepast als toegang tot een koel- of vriescel, of een klimaatkamer. De uitvoering van de deur is dan aangepast aan de cel als onderdeel van een kant-en-klaar bouwpakket. Voor industriŽle toepassingen zijn er vele andere uitvoeringen van koel- en vriesdraaideuren die grotere of kleinere ruimten met elkaar verbinden. Voor iedere toepassing geldt; je moet je oriŽnteren op aspecten vanuit logistiek-, veiligheids-, en energetisch oogpunt.

Logistiek:

 

 

 1. De positie van het gat in de wand ligt meestal voor de hand. In de loop van de werkproces routing.
  Houdt rekening met draai in de richting van een dode hoek. Niet in de richting van de stellingen.
 2. Hoe groot wordt het gat in de wand? Als blijkt dat het ook bestemd is voor doorgang van goederen met een palletwagen, dan kan dit tot dure aanpassingen achteraf leiden. Een groter gat is daarentegen lastiger als de binnen- en buitentemperatuur flink afwijkt. Welke afmeting heeft deze palletwagen trouwens?
 3. Wat is de draairichting van de deur? Is er genoeg (draai)ruimte om te manoeuvreren met een palletwagen? Een dikker deurblad van een vriesdraaideur kan obstakel vormen als de deur slechts 90į open kan draaien.

Veiligheid:

 1. Indien u met pallets door de opening gaat, voorzie dan ook in stootbescherming voor kozijnen en schopplaten aan de onderzijde van het deurblad.
 2. De open- en sluitsnelheid is ook van belang. Bij frequent openen- en sluiten zoals in een keuken is een werpsluiting behulpzaam en gemakkelijker in de bediening.
 3. Een vriesdraaideur moet aan de binnenkant voorzien van een noodontgrendeling. Je kunt er hiermee altijd uit, ook al hebben ze je opgesloten!
 4. Vergeet niet een deurstop op de (panelen)wand aan te brengen indien noodzakelijk.
 5. Komt de koel- en vriesdraaideur in een brandwerende wand met attest? Dan moet u ook een brandwerend attest aan de brandweer kunnen tonen.

Energetisch:

 1. Bij koel- en vriesdraaideuren is een hermetische en snelle afdichting belangrijk om kosten te besparen. Als de vloer vlak genoeg is, zorgen de opdraaiende blokscharnieren ervoor dat de deur dicht draait. Daarna sluit je het deurblad met knevel- of werpsluiting tegen het kozijn aan. Een deurdranger is een vaak gebruikt hulpmiddel om het deurblad sneller te laten draaien in sluitende richting.
 2. Koel- en vriesdraaideuren zijn voorzien van een koudebrug onderbreking in het kozijn. Zeker bij vriesdraaideuren is een elektrische randverwarming daarnaast noodzakelijk om te voorkomen dat het deurblad aanvriest tegen het kozijn. Let daarbij op dat deze is aangesloten op een potentiaal vrij contact.

Vormen de kanttekeningen een open deur voor u of een eye-opener?

Klik hieronder op de afbeelding voor het aanvragen van een bestektekst van een koel- of vriesdraaideur.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Is er verschil tussen isolatiesysteembouwers en hallenbouwers?

Koelhuisbouw en vrieshuisbouw en geconditioneerde ruimten in de foodsector vereisen naast bouwen ook kennis van het opslagproduct en isolatietechniek
Gepost door Roma Nederland op 11 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: high care productieruimte, koel- en vriesdeuren, sandwichpanelen , vriesceldeuren , vrieshuisbouw

Robert Veerdig

Door Robert Veerdig:  Robert Veerdig is sinds 2006 in dienst bij Roma Isolatiesystemen als verkoopadviseur.  

Zowel in de utiliteitsbouw als in de woningbouw is momenteel minder perspectief door de crisis waarin zowel de koper het moeilijk heeft als ook de verhuurder die zich zorgen baart over de komende heffingen. Veel bouwbedrijven hebben jaren lang hun core-business verdiend in deze sectoren van de markt en zien nu hun omzet steeds verder afnemen. Ook in de hallenbouw is er jaren lang veel werk geweest voor bedrijven die zich voornamelijk bezig hielden met dak- en wandbeplating in de non-food markt.

De foodsector is ook in deze tijden van crisis een van de weinige bedrijfstakken waar nog steeds groei zichtbaar is. De omzet in deze sector is met 7% gegroeid. Ondernemers in de voedings- en genotmiddelenindustrie zijn het meest positief. Zij verwachten 21% meer te investeren in zowel nieuwbouw als ook renovatiebouw. Dit komt naast de groeiende vraag naar voedsel in het buitenland ook door de steeds verder aangescherpte regels waaraan producenten moeten voldoen.

Juist omdat er in de foodsector wel geÔnvesteerd wordt, vindt er momenteel een verschuiving plaats waarbij dak- en gevelbeplaters zich ook op de bouw in de foodsector gaan richten. Het gevolg is dat men koel- en vrieshuisbouwers en specialisten in foodcare bouwen met name op prijs vergelijkt met hallenbouwers,

stuiknaden dampdicht afwerken aan warme zijde


De bouw in de foodsector is een markt die zich door de jaren heen steeds verder heeft ontwikkeld door ervaringen en steeds scherpere hygiŽneregels. Het vergt een zekere mate van kennis en ervaring van zowel de condities waarin productie en opslag van voedselproducten plaatsvinden als ook kennis van de toepasbaarheid van de juiste materialen en afwerkingen.

Een high care productieruimte die dagelijks nat wordt gereinigd, dient op een heel andere wijze te worden opgebouwd dan een droge opslag van verpakt product. Het gaat hierbij veel verder dan het kijken naar een hoge isolatiewaarde van sandwichpanelen. Door het in grotere diktes produceren van standaard sandwichpanelen bedoeld voor de hallenbouw, heb je per definitie nog geen paneel dat geschikt is voor de foodsector.


describe the imageBevestigingen en aansluitingen van wanden en plafonds vragen om kennis van het doel en gebruik van een gebouw en de daarin onderlinge verschillen tuss

en zo

nes in een gebouw. In principe is er altijd sprake van maatwerk waarbij de kwaliteit en duurzaamheid van de producten mede bepaald wordt door de omgeving waarin zij worden geproduceerd en/of bewaard.

In de foodsector zijn de volumes groot en marges soms beperkt tot centen. Het kostenaspect maakt de verleiding groot om voor realisatie van het bouwplan in zee te gaan met de goedkoopste  hallenbouwer, die aangeeft de isolatiebouw mee te nemen in het pakket. Pas hier echter mee op want voor u het weet, heeft u straks een bouw

project laten uitvoeren waarbij de kwaliteit en afwerking sterk te wensen over laten. Zoals het binnen toepassen van zachte pvc coatings bedoeld voor buitengevels waarbij
ter stabilisatie veel giftige weekmakers zijn toegevoegd, is een voorbeeld van verkeerd besparen.

Ook op het gebied van de in de foodsector toe te passen koel- en vriesdeuren is er een breed scala aan producten waarbij er maar weinig echt geschikt zijn voor langdurige toepassing in de vaak kritische omstandigheden.

Maar al te vaak komt achteraf de spijt waarbij de ergernis over de slechte kwaliteit langer duurt dan de voldoening van de laagste prijs. 

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

APK voor uw koeldeuren - Rendement op uw investering

koeldeuren, vriesdeuren, vries(cel)deuren en schuifdeuren behoeven jaarlijks onderhoud en controle
Gepost door Roma Nederland op 10 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: isolatie , koeldeur , schuifdeuren, vriesceldeuren , vriesdeur

Jaarlijks brengen wij onze auto naar de garage voor een APKĖkeuring en onderhoudsbeurt. Niet alleen omdat dit wettelijk verplicht is, ook omdat we niet graag langs de weg stil staan als gevolg van een technisch mankement. Dit gebeurt altijd wanneer we het niet kunnen gebruiken en kost ons nog meer tijd en geld. 

Roma-koeldeuren zijn betrouwbaar en onderhoudsarm, maar verdienen ook regelmatig een onderhoudsbeurt. In een werkomgeving met extreme condities en frequent gebruik geldt het advies: zuinig zijn op uw productie-inrichting. Zeker wanneer vervangingsinvesteringen voorlopig niet in de planning opgenomen zijn. 


beschadigde koeldraaideur vriesschuifdeur met ijsvorming blokscharnieren koeldeur uit verband 

Voorkomen is beter dan genezen:

 • Om de veiligheid van gebruikers te waarborgen, schrijft de wet onderhoud voor. Dit geldt zeker bij elektrisch Ė of pneumatisch bediende (brandwerende) schuifdeuren.
 • Preventief onderhoud verlengt de technische levensduur van uw deuren.
 • Minder kans op onderbreking of vertraging van het (logistieke) productieproces als gevolg van storingen. Periodiek onderhoud en controles voorkomen calamiteiten.

Lange termijn praktijkervaring toont aan dat het rendement op de investering bij jaarlijks onderhoud hoger is dan bij geen jaarlijks onderhoud. 

Service- en onderhoudscontract 
Door het afsluiten van een service- en onderhoudscontract neemt Roma de zorg over uw deuren volledig of deels uit handen. De servicedienst verricht elk jaar een onderhoud- en controlebeurt op meer dan 13 checkpoints inclusief de slijtagegevoelige onderdelen.

Eénmalige reparatie- en onderhoudsoperatie
Roma bezoekt uw bedrijf voor een gratis inspectie van uw isolatiedeuren of wanden met opname van de schade of slijtage. Na deze inspectie ontvangt u een advies inclusief een vrijblijvende aanbieding met betrekking tot herstel.

Vraag hier uw gratis inspectie aan.

APK voor uw Koeldeuren


 

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Automatische bediening koelceldeuren bespaart energiekosten

Een automatische bediening op koelceldeuren of vriesceldeuren levert al snel rendement op bij inten
Gepost door Roma Nederland op 10 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: koelcel , koelceldeuren, koeldeur , vriescel, vriesceldeuren , vriesdeur
automatische bediening op vriesschuifdeuren

Een automatische bediening op koelceldeuren of vriesceldeuren levert al snel rendement op bij intensief logistiek verkeer. Volgens de bouwwijzer van de Nederlandse Vereniging van Koel- en Vrieshuizen kan energieverlies als gevolg van het openen van deuren in een vrieshuis oplopen tot 15 a 30 % van het totale energieverbruik. Er zal minder kostbare koude lucht verloren gaan als het openen en sluiten van de deur van de vriescel via een gecontroleerd en beveiligd proces plaatsvindt. Tevens verlengt dit de technische levensduur van een koel- en vriesceldeur.

Vooral bij grote en zware schuifdeuren bespaart men al gauw meer energiekosten met ingeregelde bedieningsopties zoals een drukknop voor een personenopening naast een afstandbediening voor een heftruckopening.

Signaalgevers (opties) voor automatische deurbediening

 • sensordetectie (bv in de dagkant)
 • trekschakelaars
 • contactmat
 • radardetectie
 • afstandbediening (bv op heftruck)
 • bediening ten behoeve van rollerbaanfunctie
 • sluisfunctie
 • infrarooddetectie
 • codeschakelaars
 • timerfunctie via parameter(0-99 seconden)

Wilt u meer weten over een automatische bediening voor koelschuifdeuren of vriesschuifdeuren ? 

Documentatie aanvragen

foto's en film schuif- en hefdeuren van Roma Isolatiesystemen

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Roma Blog
Het Roma blog behandelt alles dat te maken heeft met isolatiesysteembouw.
 

Inschrijven email
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel wordt gepubliceerd?
Meld u dan hier aan.
E-Mail

Blog Onderwerpen