HomeContactSitemapStel in als favoriet
Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Zoek op de website
Blog Home

Thermografie voor koel- en vriescellen bouw: wat kunnen we er mee?

Thermografie is een modern hulpinstrument om kwaliteit van de bouw van een koel- en vriescel of bouw met sandwichpanelen te meten.
Gepost door Roma Nederland op 11 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: isolatie , isolatiesysteembouw, koel- en vriescellen , sandwichpanelen , thermische isolatie

  Johan Woestenberg Door: Johan Woestenberg

Johan Woestenberg is 25 jaar in dienst bij Roma Isolatiesystemen.
Eerst als werkvoorbereider en projectleider en sinds 2003 als technisch directeur.

Thermografie is een meetmethode waarmee temperatuur in beeld gebracht wordt. Met een infraroodcamera kunnen afbeeldingen worden gemaakt die verschillen in oppervlaktetemperaturen laten zien. Deze technologie wordt onder andere regelmatig ingezet bij koel- en vrieshuizen voor het controleren van de isolatiebouw of het opsporen van oorzaken die leiden tot problemen met condensatie of ijsafzetting. 
 

Combinatie van kennis  

Voor een juiste interpretatie van de beelden is de nodige kennis van zowel thermografie als de vakinhoudelijke aspecten van het te beoordelen object noodzakelijk. Op thermografiegebied spelen zaken als de juiste benadering van emissiewaarden en het herkennen van reflectie invloeden een belangrijke rol voor de juiste waardegrondslag van de beelden.

Een isolatietechnische vakbekwaamheid is noodzakelijk om op de juiste plaatsen beelden te kunnen maken. Het heeft immers geen zin om beelden te beoordelen van plaatsen die niet kritisch zijn in het ontwerp.

Als expert in het bouwen van geconditioneerde ruimten, beschikken wij over moderne hulpmiddelen zoals een infraroodcamera en een opleidingscertificaat in thermografie. Dit doen we niet omdat wij ons eigen werk niet vertrouwen. Integendeel; bij specifieke aansluitingen met overige gebouwonderdelen die in bepaalde ontwerpen onvermijdelijk zijn, is het goed om de praktijk te toetsen aan het ontwerp. Met thermografie bieden wij ook een dienst aan gebouweigenaren die kan leiden tot forse energiebesparingen omdat energieverlies wordt tegen gegaan. 

   

damplekken in rode kleur panelenwand

Voorbeeld 

Uit praktijkervaring blijkt dat niet iedere isolatiebouwer dezelfde aandacht kan of wil besteden aan de uitvoering van details zoals wij dit voorstaan. Met thermografie kunnen wij isolatielekken opsporen die nog niet leiden tot zichtbare problemen met condensatie of ijsafzetting, maar die al wel hogere energiekosten tot gevolg hebben en voor problemen kunnen gaan zorgen. 

Uit eigen onderzoek blijkt dat wanneer onderlinge aansluitingen van sandwichpanelen niet volgens de juiste detaillering zijn uitgevoerd, dit leidt tot een lineair warmteverlies van 6 W/m1. Als je dit terugrekent bij een vriescel met een afmeting van 2 x 2 x 2,5 m hoog, betekent dit extra energie verbruik van ongeveer 950 kWh op jaarbasis.

Bij een geschat energieverbruik bij deze vriescel van 10.000 kWh is dit dus al een onnodig extra energieverbruik van ca. 10%. Als dit fenomeen echter (mogelijk) aan de orde is bij een groot voedselverwerkend bedrijf, is het aantal strekkende meters aan aansluitingen aanzienlijk en kunnen isolatietechnische ingrepen en verbeteringen leiden tot forse energiebesparingen.

Informeren naar de mogelijkheden voor een inspectie en hersteladvies, is daarmee vaak lonend en voorkomt problemen (en bijbehorende kosten).


Gratis calculatie om energiekosten te besparen

Wilt u in beeld hebben hoeveel u kunt besparen op energiekosten?
Dit kan met onze gratis calculatie. U ontvangt van ons een gratis vergelijking van het energieverbruik van uw isolatiepanelen. Tevens ontvangt u van ons een interessant eBook met handige en concrete tips om energiekosten te besparen in uw bedrijf.

Zo weet u precies wat energiebesparing uw organisatie oplevert.

 

Energiekosten besparen

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Koel- en vriescellen in EU-richtlijnen?

De EU-commissie ontwerpt ecologische richtlijnen in samenhang met de ontwikkeling van energielabels voor koel- en vriescellen.
Gepost door Roma Nederland op 10 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: isolatiepanelen , koelcel , loopdeuren, thermische isolatie , vriescel

koelcel inpandig

De EU-commissie denkt na over het ontwerp van nieuwe ecologische richtlijnen in samenhang met de ontwikkeling van energielabels voor koelcellen. Het doel hiervan is het verhogen van energie efficiŰntie dat zal bijdragen aan de bescherming van het milieu.

De EU heeft European Cold Storage and Logistics Association (ECSLA) gevraagd om input en commentaar te leveren bij de vorming van de nieuwe richtlijnen. ECSLA is erkend stakeholder van de EU, de overkoepelende organisatie van verenigingen waarin koel- en vrieshuiseigenaren in elk land vertegenwoordigd zijn.

Zo kent Nederland bijvoorbeeld de Vereniging van Nederlandse koel- en vrieshuizen (NEKOVRI). In BelgiŰ is er de Beroepsvereniging der Belgische vries- en koelnijverheid (BVBVK-UPBIF).

De toekomstige ecologische richtlijn zal van toepassing moeten zijn op geconditioneerde ruimten met een opslagvolume van maximaal 400 m│ zoals:

  • Begaanbare koel- en vriescellen als geprefabriceerde units (standaardpakketten)
  • Begaanbare koel- en vriescellen op maat opgebouwd uit afzonderlijke sandwichpanelen. Gemonteerd op locatie en voorzien van koudemiddelen op locatie door gekwalificeerde vakmensen.
  • Begaanbare koel- en vriescellen, operatief op gemiddelde (-2 tot +5║C) en lagere (beneden -2║C , referentiepunt -18║C) temperaturen.
  • Eventueel ook begaanbare gekoelde gangen en doorloopruimten.          


Het voornemen is dat deze nieuw te bouwen ruimten vanaf 2014 aan minimale vereisten gaan voldoen op het gebied van thermische isolatie. Dit behelst onder meer:

A)      Algemene vereisten
De ruimten zijn zo ingericht dat binnendringen van warmere omgevingslucht door het openen van alleen personendoorgang wordt beperkt. Dit kan door bijvoorbeeld loopdeuren in of naastschuifdeuren in de wand te installeren of door een automatische bediening met instelbare personenopening.
 

B)      Specifieke vereisten
Minimale thermische isolatiewaarden van toepassing op de ge´soleerde schil van bovengenoemde ruimten:

Maximale U-waarden voor de ge´soleerde schil van begaanbare koel- en vriescellen

 

Medium temp. (-2 tot +5║C)

lagere temp. (beneden -2║ C)

Wanden en plafonds

0,35 (W/(m▓.K)

0,20 (W/(m▓.K)

Vloeren

geen vereisten

0,40 (W/(m▓.K)

Deuren

0,35   (W/(m▓.K)

0,20 (W/(m▓.K)

Ramen en volledig transparante of doorschijnende deuren

1,1  (W/(m▓.K)

1,1 (W/(m▓.K)

Voor koel- en vriescellen als geprefabriceerde units (standaard pakketten) gelden er minimale vereisten ten aanzien van thermische isolatie voor lineaire en plaatselijke koudebruggen (0,6-0,7 W/m2K).
 

 C)       Product informatie vereisten
Dit heeft betrekking op begeleidende productdocumentatie bij koel- en vriescellen over de isolatiewaarden en registratie van andere parameters zoals koudebruggen.

Voor de rekenmethodiek van de parameters zoals U-waarden en koudebruggen stelt de EU voor om te refereren aan normen zoals de ETAG021 en EN 14509, wat een harmonisering stimuleert. 
 

Verschillende rekenmethodieken 
Nu bestaan er nog verschillende (nationale) rekenmethodieken en normen ten aanzien van de bepaling van warmtegeleidingscoŰfficienten (lambda-waarden) en koudebruggen. De transparantie in het marktaanbod van isolatiepanelen kan dan transparanter worden. Kopers kunnen makkelijker vergelijken op gedeclareerde isolatiewaarden en een keuze maken samen met de andere sandwichpaneel eigenschappen.
 

Slechte isolatie kan een zwart gat in uw energiebegroting vormen. Een uitgekiende doorgangstechniek en hermetische afsluiting bieden daarvoor de oplossing.

Roma maakt het mogelijk uw organisatie te bezoeken voor een GRATIS inspectie van uw isolatiedeuren of wanden. Na deze inspectie ontvangt u een advies op maat inclusief een vrijblijvende aanbieding met betrekking tot herstel.

Klik hier om uw gratis inspectie aan te vragen.

Koel- en vriesdeuren

 

Bron: Working document on possible Commission Regulations implementing Directive 2009/125/EC with regard to professional refrigeration products
Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Isolatie en opslag onder juiste condities: betrokken factoren op een rij

Isolatiedeuren kunnen een zwart gat in uw energiebegroting vormen. Een hermetische afsluiting en uitgekiende doorgangstechniek bieden oplossingen.
Gepost door Roma Nederland op 10 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: geconditioneerd magazijn, koel- en vriescellen , koelcel , koelceldeuren, thermische isolatie , vriescelwanden

Isolatie en opslagGroenten en fruit zijn levende organismen, ook na de oogst. Opslag onder optimale condities is daarom een doorslaggevende factor. Welke factoren allemaal meespelen, leest u in dit artikel.

Bij de bouw van geconditioneerde ruimten is de belangrijkste voorwaarde dat de gehele constructie goed wordt ge´soleerd. Dit vereist optimaal isolatievermogen van de afzonderlijke panelen en perfecte afdichting van de verbindingen.

 

Feit 

Producten met een hoog ethyleengehalte - pit- en steenvruchten, zuidvruchten, paprikaĺs en tomaten - kunnen niet samen met andere producten worden opgeslagen, omdat ze de smaak en het uiterlijk negatief be´nvloeden.

 

Kennis van isolatie- en diffusietechniek komt hierbij op de eerste plaats. Het verbruik van energie in gekoelde ruimten is vooral afhankelijk van de dampdichte schil het openen en sluiten van deuren en het daadwerkelijke koelen/invriezen van producten. Voor een goede isolatievoorziening kiest u een isolatiepaneel met een hoge, duurzame isolatiewaarde, niet hygroscopisch en resistent tegen ongedierte.

Wanneer er sprake is van condensvorming en/of ijsvorming verslechtert de isolatiewaarde met alle gevolgen van dien. De houdbaarheid van producten wordt korter en kan tot bederving leiden. In de bouwconstructie kunnen plaatsen voorkomen die niet of minder goed zijn ge´soleerd dan overige delen. Dit vermindert het isolerend vermogen, wat ook tot condensproblemen en verhoging van de warmtedoorgang kan leiden. Wat voor bouwconstructie u ook gebruikt, een goed ge´soleerde ruimte is van cruciaal belang voor het bewaren en leveren van een goed product.

 

Feit 

Voor een snelle en gelijkmatige afkoeling van het bewaarproduct is een goede luchtverdeling nodig. Dit vereist een optimale stapeling van uw producten.

 

Isolatiedeuren kunnen een zwart gat in uw energiebegroting vormen. Een hermetische afsluiting en uitgekiende doorgangstechniek bieden oplossingen.

Roma maakt het mogelijk uw organisatie te bezoeken voor een gratis inspectie van uw isolatiedeuren of wanden. Na deze inspectie ontvangt u een advies op maat inclusief een vrijblijvende aanbieding met betrekking tot herstel.

Vraag nu uw gratis inspectie aan.

 

Vraag nu uw gratis inspectie aan


Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Roma Blog
Het Roma blog behandelt alles dat te maken heeft met isolatiesysteembouw.
 

Inschrijven email
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel wordt gepubliceerd?
Meld u dan hier aan.
E-Mail

Blog Onderwerpen