HomeContactSitemapStel in als favoriet
Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Zoek op de website
Blog Home

Wetgeving voor voedselveilig bouwen?

Vergeleken met regelgeving voor apparatuur en cleanrooms zijn er maar weinig verplichte regels in details uitgewerkt ten aanzien van het zogenaamde 'foodcare bouwen'.
Gepost door Roma Nederland op 10 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: bouwontwerp, foodcare, grootkeuken, snijruimte, snijzaal, verwerkingsruimte, voedselveilig bouwen, voedselveiligheid

foodcare verwerkingsruimteEr is geen wet voor voedselveilig bouwen. Wel bestaan er regels voor het voedselveilig bouwen van een grootkeuken, snijzaal, verwerkingsruimte of opslag voor voeding. Deze regels zijn echter vrij algemeen, niet dwingend vastgesteld en subjectief. 

Vergeleken met regelgeving voor apparatuur en cleanrooms zijn er maar weinig verplichte regels in details uitgewerkt ten aanzien van het zogenaamde 'foodcare bouwen'. 


Is dit een probleem?
Nee, dit is niet direct een probleem, want:

  • Iedere productieruimte in de voedingsmiddelenindustrie is uniek en kent specifieke condities. Het is haast onmogelijk om hiervoor één standaard tot in detail te bepalen, laat staan om te controleren op uitvoering hiervan conform de regels.

  • Er zijn wel hygiŽnecodes met praktijkrichtlijnen ten aanzien van wanden, vloeren, plafonds en deuren. Iedere branche van de voedingsindustrie werkt met een eigen hygiŽnecode.

  • Klanten van de voedingindustrie stimuleren wel het foodcare bouwen via standaarden als BRC, IFS, GMP en HACCP. En ook leveranciers: de branchevereniging van de schoonmakers geeft een handleiding voor schoonmaakbewust ontwerpen in de voedingsindustrie.
    (Zie: http://www.vsr.org

  • Er is wel een beleid ten aanzien van voedselveiligheid. De Nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit en FAVV oefenen controle daarop uit. Voedselveilig bouwen moet een middel zijn dat leidt tot verbetering van voedselveiligheid in plaats van een doel op zich. 

  • Isolatiebouwers kennen de risicoís en problemen vanuit de praktijk én beschikken over de 'know-how' en middelen om oplossingen te bieden.
     
  • Blind bevestigde profielen, flush afwerking van deuren en ramen, beschermende stootranden en aanrijdbeveiligingen en toegangs-sluizen met automatische bediening zijn allemaal praktische oplossingen rond dit thema. 


Het is echter wel belangrijk dit tijdens de ontwerpfase al aan de orde te brengen. 

Wilt u tips ontvangen die u helpen bij het bouwontwerp voor een snijzaal, grootkeuken of andere voedselveilige ruimte? Daar helpen we u graag bij. 

Download hier de gids met gratis informatie

 

Praktische tips Voedselveilige ruimte bouwen

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Roma Blog
Het Roma blog behandelt alles dat te maken heeft met isolatiesysteembouw.
 

Inschrijven email
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel wordt gepubliceerd?
Meld u dan hier aan.
E-Mail

Blog Onderwerpen