HomeContactSitemapStel in als favoriet
Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Zoek op de website
Blog Home

Brandwerende scheidingswand? Lees eerst de bijsluiter!

Bij sandwichpanelen toepassing voor een brandwerende scheidingswand ben je bij sommige merken panelen verplicht tot het schroeven van parkers in de verbinding tussen de panelen.
Gepost door Roma Nederland op 01 november 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: isolatiepanelen , isolatiesysteembouw, sandwichpanelen
Door Alexander Krimpenfort:
Alexander Krimpenfort is sinds 1998 in dienst bij Roma Isolatiesystemen als marketing medewerker.
 
 
 
 
 
 
Brandwerende scheidingswand? Lees eerst de bijsluiter!

Stel, je wilt in een bedrijfshal een brandwerende scheidingswand met een WBDBO-eis van 30 minuten brandwerendheid laten plaatsen. Met sandwichpanelen is, afhankelijk van de situatie ter plekke (montagemateriaal, hoogte, gordingen etc.), al vrij snel een wandoppervlak van wel 200 tot 500 m² in 1 dag te monteren. De verbouwing is dan veel sneller en dus goedkoper te realiseren dan met betonwanden of metselwerk. Bovendien kun je met de sandwichbouwmethode ook flexibeler uit de voeten indien je bouwkundige aanpassingen verwacht. Bijvoorbeeld als gevolg van schommelingen in de conjunctuur in de toekomst.

brandwerende bijsluiterBovenstaande tekst past goed in een reclamefolder voor sandwichpanelen. Maar voor toepassing van dit product geldt eigenlijk net zoals bij medicijnen: lees ook de bijsluiter vooraf. In ons geval dus: een brandattest. Plaatsing van een scheidingswand met WBDBO-eis van 30 minuten zonder brandattest, krijgt geen goedkeuring van de lokale autoriteiten of brandweer.

In zo’n brandattest staat omschreven wat de voorwaarden zijn voor toepassing en uitvoering van de bouwdetails om aan een brandwerende eis van 30 minuten te voldoen. Net zoals bij een bijsluiter van medicijnen staan in een brandattest uitvoeringsdetails beschreven. Soms kun je die ook wel  beschouwen als bijwerkingen. Veel sandwichpanelen leveranciers bieden PIR-sandwichpanelen aan met een WBDBO van 30 minuten, die alleen gelden als alle paneelnaden zijn geschroefd. Bijvoorbeeld om de 10, 20 of 50 cm. De vraag rijst dan of je deze bijwerkingen wel wilt. Esthetisch gezien, maar ook in verband met toepassing in een geconditioneerde en voedselveilige ruimte.
   
Stel, je accepteert de bijwerkingen en monteert de wand zoals in het brandattest van bovengenoemde sandwichpanelen fabrikanten is omschreven. De opdrachtgever zal dan, in samenwerking met de brandweer, er dan op toe moeten zien dat de parkers om de zoveel centimeter in de paneelnaden geschroefd zijn. Hij is eindverantwoordelijk voor de veiligheid van de werkomgeving. Vertrouwen is goed maar controle is beter. Dan komt alles goed.

Benieuwd hoe dat dan bij Roma-sandwichpanelen zit?
Vraag hier infomatie aan:
 
Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Koelhuis ombouwen naar vrieshuis

Je kunt een koelhuis ombouwen tot vrieshuis als je ook de isolatieschil, dampscherm en drukventielen verzorgt.
Gepost door Roma Nederland op 11 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: dampscherm, isolatiepanelen , koeldeuren , koelhuis, sandwichpanelen , vrieshuis

Alexander Krimpenfort

 

 

Door Alexander Krimpenfort:  Alexander Krimpenfort is sinds 1998 in dienst bij Roma Isolatiesystemen als marketing medewerker.  

 

Het resultaat van geconditioneerd bewaren hangt af van zowel het gebruik van frisse, zuivere en goed geselecteerde producten als van de verpakking en opslagcondities. Elk tijdverlies tussen het moment van oogst of productie en het bereiken van de optimale condities in een koelhuis, verkort de maximaal haalbare opslagduur.

Paar graden lager... 

Door uitgebreidere logistieke dienstverlening met flexibel en snel transport verstaat men nu de kunst om nóg verser en just-in-time te leveren. Echter, veranderingen in de logistiek hebben soms consequenties voor de omgeving van geconditioneerde opslag. De sandwichbouwmethode is flexibel in die mate, dat de ruimten relatief gemakkelijk te vergroten of te verkleinen zijn door het herplaatsen van de isolerende wand- en plafondpanelen en koeldeuren. Maar kan ik ook (tijdelijk) de bestaande isolatiebouw gaan toepassen voor opslag onder andere temperaturen? Bijvoorbeeld van koelen naar vriezen tot -10°C of lager?

Kun je een koelhuis ombouwen tot vrieshuis?

Isolatietechnisch gezien zijn er mogelijkheden als je voorziet in oplossingen voor de isolatieschil en dampscherm rondom het koelhuis. 

vrieshuisbouw

1. Vloeropbouw 

Bij een koelhuis plaatsen wij de sandwichpanelen (koelcelpanelen) op de betonnen ondervloer of fundering en is er geen geïsoleerde vloeropbouw en vloerverwarming noodzakelijk. Bij een vrieshuis wel; hiervoor staan sandwichpanelen in een zogenaamde verdiepte opstelling (beneden maaiveld niveau). Voor het aansluiten van de vloerisolatie op de binnenzijde van de wanden, verwijderen wij de staalplaat gedeeltelijk van het isolatieschuim aan de onderzijde van koelcelpanelen om koudebruggen te voorkomen. De gehele vloeropbouw moet voorzien zijn van een dampscherm rondom.

2. Aansluiting dak met opgaande wand

Voor de aansluiting van wand op het dak in een vrieshuis geldt in feite hetzelfde als voor de vloeropbouw: een dampscherm en afdoende isolatie om koudebruggen te voorkomen. De staalplaat van de wand wordt indien constructief en brandtechnisch toegestaan onderbroken en de ruimte tussen wandpaneel en dak wordt gevuld met polyurethaanschuim.

3. Dakisolatie

Op de dakbeplating wordt een meerlaagse dakisolatie aangebracht. Belangrijk is dat ook deze voldoende dampdicht is. Alleen een waterdichting met kunststof dakbedekking is niet voldoende! 

4. Over-/onderdrukventielen

De luchtdruk in een vrieshuis is, onder invloed van temperatuurverschillen en vergeleken met de luchtdruk in een koelhuis, veel meer afwijkend dan die daarbuiten. Om deze luchtdrukverschillen te vereffenen worden over-/onderdrukventielen in de wanden geplaatst. 

Gevaar

opkruiend ijs onder vloerWanneer je de condities verandert in een ruimte die daarvoor niet is ontworpen, ontstaat er in minder of meerdere mate gevaar. Bij koelcondities doen zich dan bijvoorbeeld condensproblemen voor. Bij vriescondities ontstaat er ijsafzetting dat doorgroeit en de isolatiebouwconstructie beschadigt. (bv. kruiend ijs onder de vloer)

Door deze noodzakelijk isolatietechnische voorzieningen en het risico op schade, rijst de vraag of het wel economisch verantwoord is om een koelhuis om te laten bouwen tot vrieshuis. Zeker wanneer de capaciteit van de koelinstallatie niet is berekend op de koellast van wanden met een lagere isolatiewaarde.

Een kwalitatief goed koelhuis is in de ontwerpfase al ingericht op maximale efficiency, ook voor de exploitatie op langere termijn met veranderende logistiek en condities.

Meer weten? download de presentatie hier: Belang van dampdichtheid voor isolatiebouw

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Is er verschil tussen isolatiesysteembouwers en hallenbouwers?

Koelhuisbouw en vrieshuisbouw en geconditioneerde ruimten in de foodsector vereisen naast bouwen ook kennis van het opslagproduct en isolatietechniek
Gepost door Roma Nederland op 11 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: high care productieruimte, koel- en vriesdeuren, sandwichpanelen , vriesceldeuren , vrieshuisbouw

Robert Veerdig

Door Robert Veerdig:  Robert Veerdig is sinds 2006 in dienst bij Roma Isolatiesystemen als verkoopadviseur.  

Zowel in de utiliteitsbouw als in de woningbouw is momenteel minder perspectief door de crisis waarin zowel de koper het moeilijk heeft als ook de verhuurder die zich zorgen baart over de komende heffingen. Veel bouwbedrijven hebben jaren lang hun core-business verdiend in deze sectoren van de markt en zien nu hun omzet steeds verder afnemen. Ook in de hallenbouw is er jaren lang veel werk geweest voor bedrijven die zich voornamelijk bezig hielden met dak- en wandbeplating in de non-food markt.

De foodsector is ook in deze tijden van crisis een van de weinige bedrijfstakken waar nog steeds groei zichtbaar is. De omzet in deze sector is met 7% gegroeid. Ondernemers in de voedings- en genotmiddelenindustrie zijn het meest positief. Zij verwachten 21% meer te investeren in zowel nieuwbouw als ook renovatiebouw. Dit komt naast de groeiende vraag naar voedsel in het buitenland ook door de steeds verder aangescherpte regels waaraan producenten moeten voldoen.

Juist omdat er in de foodsector wel geïnvesteerd wordt, vindt er momenteel een verschuiving plaats waarbij dak- en gevelbeplaters zich ook op de bouw in de foodsector gaan richten. Het gevolg is dat men koel- en vrieshuisbouwers en specialisten in foodcare bouwen met name op prijs vergelijkt met hallenbouwers,

stuiknaden dampdicht afwerken aan warme zijde


De bouw in de foodsector is een markt die zich door de jaren heen steeds verder heeft ontwikkeld door ervaringen en steeds scherpere hygiëneregels. Het vergt een zekere mate van kennis en ervaring van zowel de condities waarin productie en opslag van voedselproducten plaatsvinden als ook kennis van de toepasbaarheid van de juiste materialen en afwerkingen.

Een high care productieruimte die dagelijks nat wordt gereinigd, dient op een heel andere wijze te worden opgebouwd dan een droge opslag van verpakt product. Het gaat hierbij veel verder dan het kijken naar een hoge isolatiewaarde van sandwichpanelen. Door het in grotere diktes produceren van standaard sandwichpanelen bedoeld voor de hallenbouw, heb je per definitie nog geen paneel dat geschikt is voor de foodsector.


describe the imageBevestigingen en aansluitingen van wanden en plafonds vragen om kennis van het doel en gebruik van een gebouw en de daarin onderlinge verschillen tuss

en zo

nes in een gebouw. In principe is er altijd sprake van maatwerk waarbij de kwaliteit en duurzaamheid van de producten mede bepaald wordt door de omgeving waarin zij worden geproduceerd en/of bewaard.

In de foodsector zijn de volumes groot en marges soms beperkt tot centen. Het kostenaspect maakt de verleiding groot om voor realisatie van het bouwplan in zee te gaan met de goedkoopste  hallenbouwer, die aangeeft de isolatiebouw mee te nemen in het pakket. Pas hier echter mee op want voor u het weet, heeft u straks een bouw

project laten uitvoeren waarbij de kwaliteit en afwerking sterk te wensen over laten. Zoals het binnen toepassen van zachte pvc coatings bedoeld voor buitengevels waarbij
ter stabilisatie veel giftige weekmakers zijn toegevoegd, is een voorbeeld van verkeerd besparen.

Ook op het gebied van de in de foodsector toe te passen koel- en vriesdeuren is er een breed scala aan producten waarbij er maar weinig echt geschikt zijn voor langdurige toepassing in de vaak kritische omstandigheden.

Maar al te vaak komt achteraf de spijt waarbij de ergernis over de slechte kwaliteit langer duurt dan de voldoening van de laagste prijs. 

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Paardenvlees voor rundvlees of PUR voor PIR-schuim?

Isolatiepanelen dienen over meetbare en gecontroleerde specificaties te beschikken voor functie en duurzaamheid op lange termijn.
Gepost door Roma Nederland op 11 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: isolatiepanelen , koel- en vriescellen , Koelcelpanelen, sandwichpanelen

Paul Pallandt

Paul Pallandt is 24 jaar in dienst bij Roma Isolatiesystemen. Eerst als projectleider en verkoopadviseur. Sinds 2003 als commercieel directeur. 

Afgelopen week stond het paardenvlees in het middelpunt van de belangstelling. Helaas niet zo positief omdat het diverse keren toegepast is in verschillende producten ter vervanging van het duurdere rundvlees. Iedereen is het er over eens dat je geen appels voor citroenen mag verkopen en dus ook geen paardenvlees voor rundvlees. Als consument willen we niet graag misleid worden. Ondanks het feit dat we het verschil tussen de ene of andere Lasagna bijna niet proeven.

rund of paard ?Je kunt je de vraag stellen, waarom het tot zover komt dat deze grens wordt overschreden? Het vlees komt uit alle regionen in en buiten Europa om vervolgens verwerkt te worden door een Nederlands bedrijf dat dit product vervolgens weer verkoopt aan een ander land in Europa. Om de prijsdruk tegen te gaan, wordt alles ondernomen. Maar op een gegeven moment is de rek er echt uit, ten koste van de kwaliteit van het product.

PUR voor PIR?

Hoe zit dat nu met isolatie sandwichpanelen? Wie weet nu eigenlijk het verschil tussen PIR en PUR? Of tussen B1, B2 en B3 schuim? Iedere fabrikant geeft er zijn eigen naam aan en maakt het hierdoor nog onduidelijker voor de klant. Als het paneel maar voldoet aan de gevraagde isolatiewaarde is het toch in orde zou je kunnen zeggen? Veel prijsvechters in onze markt maken van deze misopvatting gebruik en gaan voorbij aan de overige eisen waaraan een goed sandwichpaneel moet voldoen. Wat te denken van de brandklasse, het schuimgewicht en hechting aan de staalplaat? Vele componenten bepalen uiteindelijk de totale kwaliteit van het isolatiepaneel.

Wie controleert nu daadwerkelijk of de klant krijgt wat hij heeft gekocht? Helaas is er in onze branche nog geen keuringsdienst van waren die hierop komt controleren. We zijn overgeleverd aan externe instanties die dit facultatief testen en controleren. Dit vergt extra kosten. Gelukkig is dit in Duitsland beter geregeld via de voor iedere fabrikant verplichte Zulassung waarbij een externe partij controle uitvoert.  

Prijs ten koste van kwaliteit

In deze tijd van bezuinigingen lijkt alleen de prijs de bepalende factor te zijn. Leveranciers onderzoeken dus alle mogelijkheden om maar de goedkoopste te zijn. Op zich is daar niets mis mee. Maar helaas gaat het toch vaak ten koste van de gevraagde kwaliteit. De klant krijgt werkelijk minder waar voor zijn geld.

roma IsolatiesystemenDit valt niet altijd op. Niet iedereen is gespecialiseerd in de details van isolatiesysteembouw. Vertrouwen in een koel- en vriescellenbouwer die al vele jaren actief is in de markt en zijn naam hoog te houden heeft, is in deze roerige tijden dan toch nog de beste keuze. Laat je niet misleiden door mooie prijzen of de mooie praatjes van de vertegenwoordiger, maar selecteer en vergelijk eerst een sandwichpaneel op basis van meetbare en controleerbare waarden! Doe ook uitgebreider onderzoek. De tevredenheid over de lage prijs is snel vergeten als de ergernis over de slechte kwaliteit zich voortsleept.

Lees ook het artikel: Sandwichelemente und "qualität"

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Bouwproces optimaliseren bevordert eindresultaat

Integraal ontwerpen verkleint de ongewenste kloof tussen ontwerp en realisatie in de isolatiebouw
Gepost door Roma Nederland op 11 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: geconditioneerd magazijn, koelruimte, sandwichpanelen

		
		
		
		panelenbouwer Harm van Vemde		
		
		
		
		
 
 
Door Harm van Vemde: Harm van Vemde is sinds 2012 in dienst bij Roma isolatiesystemen
als verkoop adviseur
 
Met de invoering van integraal ontwerpen is een nieuwe kijk op bouwprocessen tot leven gekomen. De interactie tussen opdrachtgever, directievoerder, architect, adviseurs en leveranciers vindt in eerder stadium en intensiever plaats.

Door de faseringen in het traditionele bouwproces is het onvermijdelijk dat er een kloof ontstaat tussen partijen in de initiatief- en ontwikkelingsfase, en de partijen in de realisatie- en exploitatiefase.

In een vroeg stadium met elkaar communiceren, houdt in dat faalkosten kunnen worden teruggebracht. Het doorvoeren van optimalisaties vanaf de realisatiefase richting het ontwerp is tenslotte inefficiënt en maar beperkt mogelijk. Toepassen van integrale samenwerking creëert de mogelijkheid om de klant als centraal uitgangspunt te nemen. Dit kan onder meer gerealiseerd worden door toepassing van BIM (Bouw Informatie Model) en Lean Bouwen.

De noodzaak van het overbruggen van de kloof tussen ontwerp en realisatie blijkt met de komst van duurzaamheid in een stroomversnelling te zijn gekomen. Energie besparend, onderhoudsvriendelijk en een langere levensduur houden in, dat er kwaliteit wordt toegevoegd aan het eindproduct. Het resultaat zijn lagere energiekosten, lagere verzekeringspremies en meer subsidiemogelijkheden. 

Onlangs is er een project op ons pad gekomen waarbij naast een koelruimte ook een ongeconditioneerde opslagruimte wordt gerealiseerd. Met de potentiële groei in het vooruitzicht, is het ook aantrekkelijk deze hal met Roma-sandwichpanelen te bouwen. Het grote voordeel hiervan is dat er t.z.t. geen binnenschil en verlaagd plafond aangebracht hoeven te worden. Tot die tijd is een goed geïsoleerd of zelfs een ‘luchtdicht pand’ ook extra energiebesparend.

Tijdig meedenken en adviseren blijkt een waardevolle toevoeging te zijn tijdens de realisatie en in de exploitatiefase. Door dit te onderstrepen met de ‘Lean and Green’ en ‘Breeam’ titel geeft u uw bedrijf(s-pand) een voorsprong. En daar helpt Roma Isolatiesystemen graag aan mee.

 

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Thermografie voor koel- en vriescellen bouw: wat kunnen we er mee?

Thermografie is een modern hulpinstrument om kwaliteit van de bouw van een koel- en vriescel of bouw met sandwichpanelen te meten.
Gepost door Roma Nederland op 11 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: isolatie , isolatiesysteembouw, koel- en vriescellen , sandwichpanelen , thermische isolatie

  Johan Woestenberg Door: Johan Woestenberg

Johan Woestenberg is 25 jaar in dienst bij Roma Isolatiesystemen.
Eerst als werkvoorbereider en projectleider en sinds 2003 als technisch directeur.

Thermografie is een meetmethode waarmee temperatuur in beeld gebracht wordt. Met een infraroodcamera kunnen afbeeldingen worden gemaakt die verschillen in oppervlaktetemperaturen laten zien. Deze technologie wordt onder andere regelmatig ingezet bij koel- en vrieshuizen voor het controleren van de isolatiebouw of het opsporen van oorzaken die leiden tot problemen met condensatie of ijsafzetting. 
 

Combinatie van kennis  

Voor een juiste interpretatie van de beelden is de nodige kennis van zowel thermografie als de vakinhoudelijke aspecten van het te beoordelen object noodzakelijk. Op thermografiegebied spelen zaken als de juiste benadering van emissiewaarden en het herkennen van reflectie invloeden een belangrijke rol voor de juiste waardegrondslag van de beelden.

Een isolatietechnische vakbekwaamheid is noodzakelijk om op de juiste plaatsen beelden te kunnen maken. Het heeft immers geen zin om beelden te beoordelen van plaatsen die niet kritisch zijn in het ontwerp.

Als expert in het bouwen van geconditioneerde ruimten, beschikken wij over moderne hulpmiddelen zoals een infraroodcamera en een opleidingscertificaat in thermografie. Dit doen we niet omdat wij ons eigen werk niet vertrouwen. Integendeel; bij specifieke aansluitingen met overige gebouwonderdelen die in bepaalde ontwerpen onvermijdelijk zijn, is het goed om de praktijk te toetsen aan het ontwerp. Met thermografie bieden wij ook een dienst aan gebouweigenaren die kan leiden tot forse energiebesparingen omdat energieverlies wordt tegen gegaan. 

   

damplekken in rode kleur panelenwand

Voorbeeld 

Uit praktijkervaring blijkt dat niet iedere isolatiebouwer dezelfde aandacht kan of wil besteden aan de uitvoering van details zoals wij dit voorstaan. Met thermografie kunnen wij isolatielekken opsporen die nog niet leiden tot zichtbare problemen met condensatie of ijsafzetting, maar die al wel hogere energiekosten tot gevolg hebben en voor problemen kunnen gaan zorgen. 

Uit eigen onderzoek blijkt dat wanneer onderlinge aansluitingen van sandwichpanelen niet volgens de juiste detaillering zijn uitgevoerd, dit leidt tot een lineair warmteverlies van 6 W/m1. Als je dit terugrekent bij een vriescel met een afmeting van 2 x 2 x 2,5 m hoog, betekent dit extra energie verbruik van ongeveer 950 kWh op jaarbasis.

Bij een geschat energieverbruik bij deze vriescel van 10.000 kWh is dit dus al een onnodig extra energieverbruik van ca. 10%. Als dit fenomeen echter (mogelijk) aan de orde is bij een groot voedselverwerkend bedrijf, is het aantal strekkende meters aan aansluitingen aanzienlijk en kunnen isolatietechnische ingrepen en verbeteringen leiden tot forse energiebesparingen.

Informeren naar de mogelijkheden voor een inspectie en hersteladvies, is daarmee vaak lonend en voorkomt problemen (en bijbehorende kosten).


Gratis calculatie om energiekosten te besparen

Wilt u in beeld hebben hoeveel u kunt besparen op energiekosten?
Dit kan met onze gratis calculatie. U ontvangt van ons een gratis vergelijking van het energieverbruik van uw isolatiepanelen. Tevens ontvangt u van ons een interessant eBook met handige en concrete tips om energiekosten te besparen in uw bedrijf.

Zo weet u precies wat energiebesparing uw organisatie oplevert.

 

Energiekosten besparen

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Kosten besparen in sandwichpanelen bouw

Hoe kan een bouwer van een productieruimte besparen op kosten en tijd in sandwichpanelen?
Gepost door Roma Nederland op 11 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: isolatie , isolatiepanelen , isolatiesysteembouw, productieruimte, sandwichpanelen

William van Esch

Door: William van Esch

William van Esch werkt sinds 1987 voor Roma Isolatiesystemen. Eerst als hoofdmonteur en vanaf 2001 als projectleider.

Kosten besparen in sandwichpanelen bouw

De bouwer van een productieruimte is goed voorbereid wanneer hij goed geïnformeerd is. Dat betekent het kennen van de antwoorden op vragen zoals:

 • Welke inrichtingsprocessen vinden er plaats?
 • Wat is de logistieke route van de inrichting?
 • Wat zijn de mogelijkheden voor montage ter plekke?
 • Hoe is in de toegankelijkheid voorzien?
 • Wat zijn de randvoorwaarden en zijn deze aan wijzigingen onderhevig?

In mijn ervaring denkt men in de isolatiebouw vaak pas in een laat stadium hierover na. Regelmatig is het bouwplan in een bestek, tekening, plan van eisen of opdrachtbevestiging uitgebreid omschreven en zijn er duidelijke bouwvoorschriften van toepassing. Echter wanneer je gaat kijken tot op welk detailniveau het ontwerp- en de bouw is uitgewerkt, zijn er nog veel verbeteringen mogelijk.
 

sparing in sandwichpanelengevel

" Kunnen we er later nog bij voor de montage? "

Voor het binnenbrengen van de machines in de ruimte, verplaatsen wij wanden en zagen sparingen. De installateurs kunnen vervolgens aan de slag met het installeren van afzuigkappen, verdampers en leidingen ten behoeve van de klimaattechnische apparatuur en machine onderdelen. Nadat alle apparatuur op de plek staat en hangt, moet de panelenbouwer de isolatiebouw weer afwerken. Maar kan deze er dan nog makkelijk bijkomen zonder dat dit extra materieel, zetwerk en tijd kost?
Door hierop vroegtijdig te anticiperen, is een hogere besparing mogelijk.
 

Tip: Neem al in de ontwerpfase de inrichtingsmogelijkheden mee:

 1. Via welke deur, gevel of wand (merk op bouwtekening) welke machines naar binnen gaan. Wat zijn de afmetingen van de machines, apparatuur, stellingen etc.?
 2. Planning: wanneer de sparingen moeten worden gemaakt en wanneer worden deze weer gedicht.
 3. Moet in er de toekomst een mogelijkheid zijn om deze sparingen weer te benutten.        

De panelenbouwer kan anticiperen op punt 1 en 2 door de wand- en plafondpanelen voor de desbetreffende plekken te merken en apart te houden in de bestelling. 

Wilt u nog meer tips ontvangen voor isolatiebouw met sandwichpanelen en deuren?

Download dan onze online gids met 10 waardevolle tips voor een succesvol isolatiesysteembouw project.
 

10 tips voor een succesvol isolatiebouw project

 

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Waterdichte daken versus dampdichte koelhuis daken

Een koelhuis- of vrieshuisdak dient naast waterdicht ook dampdicht te worden afgewerkt met speciale folies of sandwichpanelen.
Gepost door Roma Nederland op 10 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: koel- en vriescelbouw, koelhuis, sandwichpanelen , vriescel, vrieshuis

Een lekkend dak; erg vervelend als u hiermee te maken krijgt. Dit kan grote gevolgen als overlast en waterschade voor u hebben. Met als hamvraag: Waar komt het lek vandaan en hoe voorkomt u problemen? 

daklekkageIn de meeste gevallen blijkt juist dat op een geheel andere plaats in het dakvlak de lekkage is ontstaan dan waar het aan de onderzijde lekt. Vaak ontstaat dit door een lekkage in het dak; door beschadiging of veroudering. En daarmee doet zich direct het volgende probleem voor: Vaststellen waar het lek precies vandaan komt. 

 

Dit komt doordat het water zijn weg vervolgt via de dakplaten die onder afschot liggen. De natuurwet is zeker; water zoekt altijd zijn weg naar het laagste punt.

Maar wat nu als de dakbedekking niet beschadigd is en het dak toch lekt? Dit is een vraag die wij vaak voorbij zien komen van koel- en vrieshuis eigenaren. 

Een grote verwarring die wij vaak ervaren, is dat de Koel- en vrieshuisdakdekker zijn best heeft gedaan om een dak waterdicht te maken, maar echter niet lang genoeg heeft stilgestaan bij het feit dat het dak nog niet dampdicht is. Men veronderstelt dat waterdicht ook dampdicht is, maar dit is zeker niet het geval!    
 

Waterdicht is niet gelijk aan dampdicht
In de zomer ontstaan er grote dampdrukverschillen in de lucht bij een koel- en vrieshuis.  

Let op bij het toepassen van een mechanisch bevestigd dak van een koel- of vrieshuis.
De dampdichte schil kan hierdoor geperforeerd worden met alle gevolgen van dien. Warme buitenlucht met een hoge relatieve vochtigheid wil naar de veel drogere lucht in het koelhuis.

Deze natuurwet is nog sterker dan de waterdichtheid van het dak. Een bitumineuze of kunststof dakbedekking is dan vaak niet afdoende. Er dient een extra laag aangebracht te worden die wel voldoende dampdicht is. Mogelijke oplossingen zijn speciale folies of het toepassen van sandwichpanelen.
Er zijn goede oplossingen mogelijk, maar laat u hierover goed informeren. Voorkomen is beter dan genezen. Zeker als het gaat om een droog vlak boven uw hoofd! 

 

Wilt u meer weten over een dakbedekkingssysteem voor koel- en vrieshuizen? 

vraag-nu-hier-gratis-informatie-aan

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

De betekenis van Kennis

ook in de koel- en virescellenbouw is het van belang om technische kennis éénduidig vast te leggen en te delen
Gepost door Roma Nederland op 10 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: deuren, koel- en vriescelbouw, koel- en vriescellen , koel- en vriesdeuren, sandwichpanelen , voedselveilig bouwen

w.smulders@romaned.nl, 15-02-2012

5 jaar alweer ben ik nu werkzaam bij koel- en vriescellenbouwer Roma Isolatiesystemen in Raamsdonksveer. In deze periode ben ik gegroeid naar een leidinggevende functie in de  Productie Engineering. Hier verrichten wij het teken- en rekenwerk voor de productie van deuren, geïsoleerde (rol)containers en  geconditioneerde omkastingen.

Roma is een deurenfabrikant die alles projectmatig en op maat produceert en zelf installeert in opslag- en verwerkingsruimten voor de voedingsmiddelensector. Hier is behoefte aan robuuste deuren, ramen en kozijnen met een voedselveilige afwerking. Naast ontwerp voeren wij op continu basis modificaties uit met behulp van 3D-software. Voor het uitvoeren van dit soort engineering is kennis nodig, waar ik graag wat meer over vertel.

Wat is kennis?

Dit is een vraag die ik mezelf heb gesteld in het kader van mijn werk voor Roma. Hoe behouden we het?  Steeds meer bedrijven in de vergrijzende economie vragen zich ook af; hoe behouden we kennis?. Het afgelopen jaar heb ik op dit onderwerp betreft kennis mogen afstuderen (Technische Bedrijfskunde). Het dure woord voor dit onderwerp is "kennismanagement" maar dat gebruik ik liever niet.

Kennis bestaat uit 4 componenten: koelschuifdeur met CE-markering

-        Informatie;

-        Ervaring;

-        Vaardigheden;

-        Attitude (houding).

In één oogopslag kun je eigenlijk al zien dat het overgroot deel van kennis in de mens zelf zit. Het enige wat zich buiten onszelf kan plaatsen is informatie. Dit is dan ook het enige wat na een werkdag nog achterblijft in het bedrijf.

De ervaring, vaardigheden en attitude van elke medewerker vertrekt elke avond en komt de volgende ochtend weer terug. Ervaring zegt eigenlijk iets over hoe vaak iemand een kunstje al heeft gedaan. Bijvoorbeeld hoeveel ervaring iemand al heeft met CAD-tekenen. Vaardigheid zegt iets over hoe goed iemand is in het flikken van het kunstje. Hoe vaardig iemand dus is in het CAD-tekenen. Attitude staat eigenlijk voor de intrinsieke motivatie van iemand. Hoe graag iemand het kunstje (goed) wil doen dus.

Informatie is dus niet alles, en niet van alle kennis kan  koelcontainer ontwerp in Autocadinformatie gemaakt worden. Zo vormt opslag in een mooie database maar een klein deel van je beheer van kennis. Het biedt enkel ondersteuning. Het gaat er dus in eerste instantie om HOE we dingen doen en daarna om WAT we er voor nodig hebben.

Kennis delen

Met betrekking tot het HOE we in het ontwerp- en bouwproces handelen, is het van cruciaal belang om (technische) wijzigingen breed in de betrokken organisatie te communiceren waardoor men goed geïnformeerd is.  Dit lijkt een open deur maar blijft een belangrijk aandachtspunt. Bijvoorbeeld omdat de betrokken bouworganisatie verandert als gevolg van veranderingen in de uitvoering in de planning of in (parttime) dienstverbanden.

Hergebruik van kennis

Met betrekking tot het WAT we er voor nodig hebben,  BBL-opleiding gevel en wanden monteur verdient het voorkeur dat mensen éénduidig denken en het werk éénduidig uitvoeren. Hergebruik van kennis is één van de belangrijkste aspecten in het omgaan met kennis en kan veel faalkosten en tijd besparen.

Kennis door ervaring

De gemiddelde diensttijd van de medewerkers van Roma Isolatiesystemen is zeer hoog. Er lopen bij Roma zelfs zo’n 40 experts rond die zich al langer dan 20 jaar hebben ontwikkeld in diverse facetten van de koel- en vriescelbouw. Dat zijn dus meer dan 800 dienstjaren! De één is natuurlijk wat meer vakinhoudelijk bezig dan de ander. Maar het toont aan dat Roma daadwerkelijk veel ervaring heeft opgedaan in het bouwen van geconditioneerde ruimten. Graag delen wij onze kennis over sandwichpanelenbouw en deuren met bouwers en belangstellenden.

Onze slogan is dan ook niet voor niets: Bouwen met Kennis van Condities!

Willem Smulders

Hoofd Productie Engineering  

reageren

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Klant(on)vriendelijke offerte vrieshuis

een offerte voor een koelcel of vriescel beschrijft zo compleet als mogelijk het bouwplan inclusief de prijsopbouw.
Gepost door Roma Nederland op 10 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: isolatie , koelceldeuren, sandwichpanelen , vrieshuis

l.bakker@romaned.nl, 02-02-2012 Leo Bakker

Als verkoopadviseur van Roma Isolatiesystemen heb ik contact met klanten uit uiteenlopende branches en verschillende beroepen. Bouwers, technische managers of ondernemers; ieder met hun eigen karakter en ervaringsachtergrond. Een ieder heeft wel een eigen visie over de aanpak van een isolatiebouwplan. Ieder heeft zijn of haar eigen perceptie over een ontvangen Roma-offerte voor bijvoorbeeld het bouwen van een vrieshuis.

“Mijn neef vindt jullie offerte niet klantvriendelijk” zo meldde een klant mij onlangs. “Maar ik wel hoor", voegde hij er aan toe. Zijn neef, student Communicatie-Wetenschappen, doelde op de uitsluitingen die hij in onze offerte had gelezen. Een greep uit voorkomende uitsluitingen zijn:

 •  exclusief het elektrisch aansluiten van de randverwarming voor de koeldeur,

 •  niet inbegrepen is het eventueel noodzakelijk brandwerend omkleden van de stalen deurportalen,

 • het verwijderen van bouwkundige obstakels als betonnen stootranden op de plek waar de nieuwe wand komt te staan.

aanvoer sandwichpanelen

Naast uitsluitingen vindt een potentiële klant in de Roma-offerte nog aandachtspunten zoals:

 • wij willen u er op attent maken dat de staalconstructie in fasen gemonteerd dient te worden,

 • wij hebben gerekend met het in fasen aanvoeren van onze sandwichpanelen; hierdoor zal de bouwkundige aannemer geen last (lees: wachturen, en dus extra kosten) hebben van onze montagewerkzaamheden.

Een offerte van Roma poogt zoveel als mogelijk vooraf in informatie te voorzien omdat. Geen ander  product is zo uniek en brengt zoveel maatwerk met zich mee als een bouwproject. Dit wordt schriftelijk vastgelegd in een offerte inclusief foto’s en naar wens van de klant in mondeling overleg besproken. Dit neemt wat meer tijd in beslag. Maar de klant weet wel wat hij koopt. Hij wordt van te voren geïnformeerd over welke onderdelen hij eventueel elders moet inkopen. Niet achteraf, tijdens de uitvoering van de bouw.

koelcel ontwerp

Sommige klanten beoordelen de uitgebreide offertes met uitsluitingen en aandachtspunten misschien als klantonvriendelijk. Maar reacties die ik vaak krijg zijn: “Met Roma heb ik altijd een soepel lopend project”. "Bij Roma weet ik wat ik koop en krijg ik nooit onverwachts meerwerk door een onduidelijke offerte of opdrachtbevestiging".

Gelukkig was mijn klant verstandig en meer ervaren met Roma dan zijn familielid.

Leo Bakker

Verkoopadviseur Roma Isolatiesystemen

Geef een reactie

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Schimmelvorming in de geconditioneerde expeditie

Wat te doen bij condens- en schimmelvorming op de betonwand van de expeditie. Bewuste keuzen en/of sandwichpanelen bieden een oplossing.
Gepost door Roma Nederland op 10 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: dockleveler, expeditie, koelcel , sandwichpanelen

 Aldert van Dijk, 20-01-2012

Gedurende mijn werkervaring als adviseur van Roma Isolatiesystemen heb ik menige locaties bezocht met geconditioneerde ruimten zoals expedities. Vooral de laatste tijd valt mij tijdens bezoeken nogal eens op, dat er condens- en schimmelvorming optreedt op de binnenkant van de buitenschil van het bedrijfspand veroorzaakt door waterdampstroom tussen warmere en koudere lucht.

Een wand van een expeditie of geconditioneerd magazijn is vaak is opgetrokken uit bakstenen of betonnen wandplaten. Terecht want een expeditie kan immers niet robuust genoeg gebouwd zijn met al die logistieke bewegingen. De omgevingstemperatuur in expeditieruimten kan lager ingesteld zijn dan de temperatuur die ooit het uitgangspunt vormde bij geconditioneerde expeditiehet ontwerp van de expeditieruimte. Het goed en langer bewaren van het gereed product en het bewaken van de gesloten koudeketen in de dagelijkse praktijk kunnen hieraan ten grondslag liggen. Maar als het nat slaat op de wanden, dan heeft dit onhygiënische of andere nadelige gevolgen.

Om condensproblemen en schimmelvorming op de binnenkant van de muren in de expeditie te voorkomen, dien je vooraf een goede afweging in keuzes voor op lange termijn te maken. Beslissingen die met een bepaalde brandbreedte tevens rekening houden met de huidige gemiddelde jaartemperaturen van boven de 9,3 graden celsius in Nederland. een kwestie van keuzes maken dus.

OF:

 1. De omgevingstemperatuur en koudetechnische installatie in de expeditie is ingesteld op een  minimale ondergrens om condens- en schimmelvorming op de bouwkundige muren te voorkomen. Uiteraard impliceert dit ook logistieke consequenties. Het gereed product zal dan bijvoorbeeld maar beperkte tijd in de expeditie staan.

OF:   

   2.  De expeditie dient men in te richten als een koelcel. Dit betekent dus dat er zowel    panelenwanden als een panelenplafond gemonteerd moet worden.

OVERIGE TIPS:

 • De aansluitdetails van de overheaddeuren in de gevel vereisen extra aandacht om  condensatie te voorkomen. Het verdient aanbeveling om de dagkanten van de deuropeningen te verstevigen om kans op beschadigingen te beperken.

 • De schuifrichting van de overheaddeur is ook van belang. Schuift deze rechtstandig langs de gevel omhoog of draait naar binnen in de expeditie? Anders bestaat de kans op verkeerde luchtstromingen.

 • De keuze van het type dockleveler is niet alleen afhankelijk van het logistieke concept, maar ook hier is het raadzaam om rekening te houden met condensatieproblemen ten gevolge van een ongeïsoleerde ruimte onder de dockleveler. 

Aldert van Dijk gekoelde expeditie

Verkoopadviseur Roma Isolatiesystemen

Klik hier voor het aanvragen van meer informatie of isolatietechnisch advies.

Vraag nu hier gratis informatie aan

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Wat doet Roma Isolatiesystemen nu concreet aan duurzaamheid?

bouwen met sandwichpanelen is een bouwmethode die bij uitstek duurzaam is door de energiebalans, het flexibele bouwsysteem en de recycling.
Gepost door Roma Nederland op 10 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: 2e hands sandwichpanelen, Energie Investerings Aftrek, isolatiesysteembouw, Isolatiesystemen, sandwichpanelen

Alexander Krimpenfort
 
 
 
Alexander Krimpenfort, PR & Marketing bij Roma Nederland B.V.

Wat doet Roma Isolatiesystemen nu concreet aan duurzaamheid?

 1.       Energiebalans

EnergiebalansDe sandwichpanelen (isolatiepanelen) dragen met hun isolerend vermogen bij aan energiebesparing. Daarom zijn de sandwichpanelen ook opgenomen in de Energielijst van de Energie Investerings Aftrek. R. Koschade heeft o.a. in zijn boek Die Sandwichbauweise onderzoek gedaan naar het rendement op investering in sandwichpanelen en de sandwichbouwmethode.

Aan de hand van een rekenvoorbeeld met diverse uitgangspunten en markt prijzen heeft hij een voorzichtige schatting gemaakt.

De terugverdientijd van het investeringsaandeel van een gemonteerd sandwichpaneel in bv. alleen warmte isolatie ligt hierin tussen 4 en 5 jaar. Als we uitgaan van een totale gebruiksduur van 35 jaar, dan levert de investering in de sandwichbouwmethode een dubbele besparing in de verwarmingkosten op. Meer dan 200% rendement dus.     

2.      Herbestemming

Architecten voorspellen een toename in het renoveren en herinrichten van bestaande bedrijfs- gebouwen en een afname van grote nieuwbouw realisaties:

 • De grond wordt schaarser in en nabij stedelijke en dichtbevolkte gebieden.

 • Voor nieuwbouw zijn meer vergunningen vereist in verband met veiligheids-, milieu-, en ruimtelijke ordening wetgeving.

 • Prijsstijging van grond- en hulpstoffen zoals staal.

Logisch dat meer ondernemers zich bij hun zoektocht naar geschikte bedrijfsruimte oriënteren op de markt van bestaande bedrijfspanden.

Het Roma-isolatiesysteembouw concept is in theorie een geschikte methode om in de behoefte van renovatie, herinrichting van bedrijfsomgevingen te voorzien. Het flexibele snelbouwsysteem maakt het mogelijk om gevels en wanden en plafonds te herplaatsen.

Maar let wel, de theorie pakt vaak anders uit in de praktijk. Het opnieuw functioneren van sandwichpanelen en deuren is afhankelijk van de toepassing. Een inwendig en uitwendig met siliconen afgekit sandwichpaneel is niet heelhuids te de- en hermonteren. Als je butyleenkit gebruikt misschien nog wel.

 3.      Cradle-to-cradle gerecycled pir isolatieschuim

Een andere vorm van duurzaamheid laat zich vertalen in de nieuwe visie cradle-to-cradle.

Dit principe gaat uit van het concept;afval= voedsel. Alle gebruikte materialen zouden na hun leven in het ene product, nuttig kunnen worden ingezet in een ander product. Hierbij zou geen kwaliteitsverlies mogen zijn en alle restproducten moeten hergebruikt kunnen worden of milieuneutraal zijn. De kringloop is dan compleet.

Cradle-to-cradle brengt Roma Isolatiesystemen in praktijk door verwerking van 2e hands sandwichpanelen tot schroot en isolatieschuim voor andere toepassingen. Een voorbeeld hiervan is het gerecycled isolatieschuim dat in vaste vorm geperst wordt tot kozijnplanken als opvulmateriaal achter de kozijnstijlen.

 4.      BREEAM DC Ter Beke in Wijchen Breeam Very Good

Een nieuw keurmerk en methode om de duurzaamheidprestatie van een nieuwbouw of renovatie van een bedrijfspand te bepalen is BREEAM. Deze methode is 20 jaar geleden ontwikkeld door het British Research Establishment. (BRE) en legt de lat qua duurzaamheid een stuk hoger. Sommige Roma-klanten ontwikkelen vastgoed conform de BREEAM-eisen. Roma Isolatiesystemen draagt hieraan bij via het registreren van de herkomst van haar isolatiebouwmaterialen. Of via registratie van het aantal verreden kilometers per project. De via uitlaatgassen vrijgekomen CO2-uitstoot kan men compenseren, bijvoorbeeld via het aanplanten van bomen of opwekken van alternatieve energie door aankoop van zonnepanelen.

Wilt u nu al inspiratie opdoen hoe u energiekosten kunt besparen in het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen? Klik dan naar onze Energiebesparingscalculator
 
Blogitem heeft 1 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Sandwichpanelen vormen architectonische luifel

Sandwichpanelen zijn flexibel, multifunctioneel en op diverse manieren van toepassing voor architectonische vormgeving
Gepost door Roma Nederland op 10 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: isolatiesysteembouw, sandwichpanelen

In de utiliteitsbouw wint de sandwichbouwmethode terrein.          

describe the imageIn Wijnegem is een 15.000 m2 groot splinternieuw complex gerealiseerd in opdracht van Centroauto NV, de BMW-autodealer voor Antwerpen en omstreken. In het gebouw zijn ruimtelijke efficiency en de implementatie van nieuwe technologieën geïntegreerd. Op het gebied van ecologie springt het nieuwe autocentrum nog het meest in het oog door de aparte dakvorm, waarvoor Roma Isolatiesystemen de luifel en dakoverstekken heeft gerealiseerd. De vorm van het dak heeft uitstekende “flaps” naar de noordzijde gericht om 100% benutting van het dakoppervlak te creëren voor de meer dan 10.000 m2 geïntegreerde zonnedakpanelen. Grote dakoverstekken van 4 meter aan de zijkanten en van maar liefst 6 meter breed aan de voorkant gaan naadloos over in de algemene dakconstructie en voorkomen oververhitting in de showroom.

Centro Auto Wijnegem BelgieDe horizontale vlakke sandwichpanelen van de dakrand zijn in de fabrieks haaks omgezet, zodat een naadloze hoekverbinding ontstaat met de onderzijde van de luifel. De isolatiesysteembouw elementen zijn zodanig op de achterliggende houtconstructie gemonteerd dat het lijnenspel van de raampartijen en de onderzijde van de luifel volledig doorgetrokken werden.

Wilt u meer weten over dit project? Lees dan het commentaar in de laatste Roma Info nieuwsbrief over de bijdrage van Roma Isolatiesystemen aan dit gebouw met architectonische uitstraling. Of neem contact op met ons voor een bezoek.

Roma Info nieuwsbrief

-Contact opnemen

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Koelcel in buitenopstelling

Stel u heeft behoefte aan iets grotere opslag.Maar u beschikt over te weinig ruimte in het gebouw of grenzend aan het gebouw. Ook overweegt u op lang
Gepost door Roma Nederland op 10 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: koelcel , Koelcelpanelen, opslag , sandwichpanelen , vriescel

Stel u heeft behoefte aan iets grotere opslag. Maar u beschikt over te weinig ruimte in het gebouw en wordt genoodzaakt om grenzend aan het gebouw een koelcel te bouwen. Dan komt er heel wat bij kijken om dit goed te realiseren.

  describe the image

Extra voorzieningen

De wanden, plafonds en deuren van een inpandige koelcel zijn met koelcelpanelen binnen enkele dagen gemonteerd. Een kleine koelcel in buitenopstelling bouw je echter niet zomaar even op je terrein. Condities zoals ruimte, aard product, regelgeving rechtvaardigen soms het aanbrengen van extra voorzieningen die hiervoor noodzakelijk zijn. Neem een koelcel voor opslag van farmaceutische producten met een afmeting van bijvoorbeeld 100 m³ inhoud.

5 bouwkundige tips  prefab koelcel hulpconstructie

 1. Controleer bij bouw- en woningtoezicht of het plan gerealiseerd mag worden. Aan welke regels te voldoen qua bouwhoogte, brandscheiding en welstandseisen ?

 2. Is de uitbreiding permanent of semi parmanent. Speel hier op in bij de keuze in de bouwmethodiek.   

 3. bescherm de koelcel met een overkapping voor middellange termijn. Gelijk als een soort carport of met gevelbeplating: als het dak van de cel maar beschermd is tegen het natte Hollandse klimaat. Of breng een kunststof dakbedekking aan inclusief hemelwaterafvoer noodoverloop. 

 4. hulpconstructie van hout of staal ja of nee? Soms wordt dit vereist door gemeentelijke bouwvoorschriften. 

 5. zorg bij een koelcel met lage temperaturen of een vriescel voor voldoende ventilatie onder de vloer van de cel. Als de kou de grond intrekt, kan de vloer bevriezen op termijn. 

Heeft u ook te maken met eenzelfde situatie. Wilt u meer weten over een kleinere koel- of vriescel in buitenopstelling?

Klik hier voor gratis advies.

-Contact opnemen

Klik hier voor een uitgebreid artikel over een koelcel in permanente buitenopstelling.

Roma Info Nieuwsbrief

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Rendement op isolatie

In de ontwerpfase van een te bouwen koelhuis maak je een keuze in de dikte van de isolatiepanelen.
Gepost door Roma Nederland op 10 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: Energie Investerings Aftrek, isolatiepanelen , Koelcelpanelen, Koelcelwanden, sandwichpanelen

In de ontwerpfase van een te bouwen koelhuis maak je een keuze in de dikte van de isolatiepanelen. Hierbij ga je niet alleen uit van de gewenste temperatuur van het te bewaren product. De volgende overwegingen oefenen ook invloed uit op de keuze in dikte van de isolatiepanelen:

 • Brandwerende toepassingen. Indien scheidingswand van toepassing met WBDBO-eis van 30 minuten dan bereik je dit met 120 mm

 • Energie Investerings Aftrek: om voor deze subsidie in aanmerking te komen moet je investeren in extra dikke isolatiewanden met een minimale R-waarde van 6,2 W/m²K

 • Constructie: de hoogte van de isolatiegevels en of koelcelwanden is kan ook bepalend zijn voor de keuze: met Roma-panelen kun je tot 10 meter hoog inpandig bouwen met een 80 mm dik sandwichpaneel. Uitganspunten zijn dan wel:

  • Geprofileerde uitvoering isolatiepaneel

  • Gesloten binnenwanden met niet teveel raam- of deursparingen

  • Geen belasting op de plafonds

  • Enkelveld overspanning zonder uitkraging

  • Max. temperatuurverschil van 10º C aan beide zijden

  • Max. zijdelingse druk of zuiging op wand 25 kg/m²

 • Stijgende energiekosten: een investering in extra dikke isolatie verdient zich al na een paar jaar terug. Door de isolatiewaarde te verhogen (dikker paneel) gaan de energiekosten omlaag.

Stel een gebouw van 20 meter lang, 10 meter breed en 6 meter hoog heeft een gevel oppervlak van 360 m². Besparing door van 80 mm naar 100 mm te gaan is: 1892 Kwh per jaar en:

voor 120 mm                3193 Kwh per jaar
voor 140 mm                4139 Kwh per jaar
voor 170 mm                5125 Kwh per jaar
voor 200 mm                5834 Kwh per jaar

Doe de Energie Besparing Calculator

 

 

 

 

 

 

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Roma Blog
Het Roma blog behandelt alles dat te maken heeft met isolatiesysteembouw.
 

Inschrijven email
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel wordt gepubliceerd?
Meld u dan hier aan.
E-Mail

Blog Onderwerpen