HomeContactSitemapStel in als favoriet
Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Zoek op de website
Blog Home

Koel- en vriescellen in EU-richtlijnen?

De EU-commissie ontwerpt ecologische richtlijnen in samenhang met de ontwikkeling van energielabels voor koel- en vriescellen.
Gepost door Roma Nederland op 10 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: isolatiepanelen , koelcel , loopdeuren, thermische isolatie , vriescel

koelcel inpandig

De EU-commissie denkt na over het ontwerp van nieuwe ecologische richtlijnen in samenhang met de ontwikkeling van energielabels voor koelcellen. Het doel hiervan is het verhogen van energie efficiŰntie dat zal bijdragen aan de bescherming van het milieu.

De EU heeft European Cold Storage and Logistics Association (ECSLA) gevraagd om input en commentaar te leveren bij de vorming van de nieuwe richtlijnen. ECSLA is erkend stakeholder van de EU, de overkoepelende organisatie van verenigingen waarin koel- en vrieshuiseigenaren in elk land vertegenwoordigd zijn.

Zo kent Nederland bijvoorbeeld de Vereniging van Nederlandse koel- en vrieshuizen (NEKOVRI). In BelgiŰ is er de Beroepsvereniging der Belgische vries- en koelnijverheid (BVBVK-UPBIF).

De toekomstige ecologische richtlijn zal van toepassing moeten zijn op geconditioneerde ruimten met een opslagvolume van maximaal 400 m│ zoals:

  • Begaanbare koel- en vriescellen als geprefabriceerde units (standaardpakketten)
  • Begaanbare koel- en vriescellen op maat opgebouwd uit afzonderlijke sandwichpanelen. Gemonteerd op locatie en voorzien van koudemiddelen op locatie door gekwalificeerde vakmensen.
  • Begaanbare koel- en vriescellen, operatief op gemiddelde (-2 tot +5║C) en lagere (beneden -2║C , referentiepunt -18║C) temperaturen.
  • Eventueel ook begaanbare gekoelde gangen en doorloopruimten.          


Het voornemen is dat deze nieuw te bouwen ruimten vanaf 2014 aan minimale vereisten gaan voldoen op het gebied van thermische isolatie. Dit behelst onder meer:

A)      Algemene vereisten
De ruimten zijn zo ingericht dat binnendringen van warmere omgevingslucht door het openen van alleen personendoorgang wordt beperkt. Dit kan door bijvoorbeeld loopdeuren in of naastschuifdeuren in de wand te installeren of door een automatische bediening met instelbare personenopening.
 

B)      Specifieke vereisten
Minimale thermische isolatiewaarden van toepassing op de ge´soleerde schil van bovengenoemde ruimten:

Maximale U-waarden voor de ge´soleerde schil van begaanbare koel- en vriescellen

 

Medium temp. (-2 tot +5║C)

lagere temp. (beneden -2║ C)

Wanden en plafonds

0,35 (W/(m▓.K)

0,20 (W/(m▓.K)

Vloeren

geen vereisten

0,40 (W/(m▓.K)

Deuren

0,35   (W/(m▓.K)

0,20 (W/(m▓.K)

Ramen en volledig transparante of doorschijnende deuren

1,1  (W/(m▓.K)

1,1 (W/(m▓.K)

Voor koel- en vriescellen als geprefabriceerde units (standaard pakketten) gelden er minimale vereisten ten aanzien van thermische isolatie voor lineaire en plaatselijke koudebruggen (0,6-0,7 W/m2K).
 

 C)       Product informatie vereisten
Dit heeft betrekking op begeleidende productdocumentatie bij koel- en vriescellen over de isolatiewaarden en registratie van andere parameters zoals koudebruggen.

Voor de rekenmethodiek van de parameters zoals U-waarden en koudebruggen stelt de EU voor om te refereren aan normen zoals de ETAG021 en EN 14509, wat een harmonisering stimuleert. 
 

Verschillende rekenmethodieken 
Nu bestaan er nog verschillende (nationale) rekenmethodieken en normen ten aanzien van de bepaling van warmtegeleidingscoŰfficienten (lambda-waarden) en koudebruggen. De transparantie in het marktaanbod van isolatiepanelen kan dan transparanter worden. Kopers kunnen makkelijker vergelijken op gedeclareerde isolatiewaarden en een keuze maken samen met de andere sandwichpaneel eigenschappen.
 

Slechte isolatie kan een zwart gat in uw energiebegroting vormen. Een uitgekiende doorgangstechniek en hermetische afsluiting bieden daarvoor de oplossing.

Roma maakt het mogelijk uw organisatie te bezoeken voor een GRATIS inspectie van uw isolatiedeuren of wanden. Na deze inspectie ontvangt u een advies op maat inclusief een vrijblijvende aanbieding met betrekking tot herstel.

Klik hier om uw gratis inspectie aan te vragen.

Koel- en vriesdeuren

 

Bron: Working document on possible Commission Regulations implementing Directive 2009/125/EC with regard to professional refrigeration products
Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Roma Blog
Het Roma blog behandelt alles dat te maken heeft met isolatiesysteembouw.
 

Inschrijven email
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel wordt gepubliceerd?
Meld u dan hier aan.
E-Mail

Blog Onderwerpen