HomeContactSitemapStel in als favoriet
Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Zoek op de website
Blog Home

Vers vlees - hoe juiste opslag voorkomt dat uw product bederft.

De versheid van uw vlees heeft voor een groot deel te maken met isolatie.
Gepost door Roma Nederland op 10 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: isolatie , Isolatiesystemen, koel- en vriescelbouw, koel- en vriescellen , koelcellen , levensmiddelen, vriescel, vrieshuis

opslag vers vlessVers vlees behoort tot de licht bederfelijke levensmiddelen. Zowel voor als tijdens de opslag vinden processen plaats die bepalend zijn voor het uiterlijk, de mals- en versheid en het gewicht van het uiteindelijke product. Dit blogartikel licht toe welke elementen zorgen voor de optimale bewaring van uw vleesproducten. 

Vochtig oppervlak en lichtsterkte 
Het is erg belangrijk om oppervlakken vochtvrij te houden. Wanneer dit niet gebeurt, kunnen micro-organismen zich eenvoudig nestelen, waarmee het proces van ontbinding direct in werking wordt gezet.

Tip 1: Hanteer dus een praktische veiligheidsmarge, waarbij de oppervlaktetemperatuur minstens 3░C  boven het dauwpunt blijft.

Tip 2: Stem vˇˇraf de juiste coating op de wanden en de kit in de naden tussen dekoelcelpanelen af op de condities en de bedrijfsactiviteiten in de ruimte. Een plastisol coating is minder geschikt voor snij- en fileerzalen vanwege de aanwezigheid van weekmakers. Een polyesterlak-, rvs-, hard pvc- of HDP-coating is daarentegen meer geschikt voor deze toepassing.

Tip 3: Stem vˇˇraf de juiste coating op de wanden en de kit in de naden tussen dekoelcelpanelen niet alleen af op de te gebruiken reinigingsmiddelen in uw bedrijf. Maar ook op de concentraties van chemische stoffen in de reinigingsmiddelen.

Tip 4: Verder is het van belang een gematigde lichtsterkte gebruiken en vleessoorten gescheiden te houden. Een grote misvatting is dat een koude temperatuur voldoende is!

HygiŰne is uiteraard niet minder belangrijk en een in deze sector voor de hand liggend element. Ditzelfde geldt voor de registratie. De vleessector vraagt hier om specifieke oplossingen.

HygiŰne 
De concurrentiekracht van de vleessector wordt met name bepaald door prijs, verwerking, verpakking en bewaring. Recente ontwikkelingen voegen daar herkomstgaranties en het kunnen voldoen aan zeer strikte hygiŰne-eisen aan toe.

Wilt u een goed product afleveren, dan is goede opslag cruciaal.

Luchtvochtigheid en ventilatie 
Een andere kwaliteitsfactor is luchtvochtigheid. Is die te hoog, dan verkleuren en bederven vleeswaren. Bij een te lage luchtvochtigheid droogt het vlees uit en verliest het gewicht. De ideale luchtvochtigheid moet dus worden vastgesteld en kunnen worden gereguleerd, continu en structureel.

Ventilatie is als laatste punt een ondergewaardeerd element. Een ruimte met vers vlees moet zeer goed worden geventileerd. De warmte die het vleesproduct uitstraalt, moet met nieuw aangevoerde koude lucht worden vermengd. Dit vereist een luchtverversing van 10 tot 50 keer per uur.

Vleesversheid en isolatie
De versheid van uw vlees heeft voor een groot deel te maken met isolatie. Een gat in uw isolatie, betekent een gat in uw kosten en een gat in uw kwaliteitshandhaving.


Roma informeert organisaties graag over isolatie van bijvoorbeeld koel- en vriesdeuren. Vanuit een kwaliteits- en kostenaspect. Daarom bieden wij de Gratis APK keuring voor koel- en vriesdeuren.

Lees meer over deze gratis inspectie of meld u direct aan:

cta-apk-koeldeuren

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Roma Blog
Het Roma blog behandelt alles dat te maken heeft met isolatiesysteembouw.
 

Inschrijven email
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel wordt gepubliceerd?
Meld u dan hier aan.
E-Mail

Blog Onderwerpen