HomeContactSitemapStel in als favoriet
Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Zoek op de website
Blog Home

Koelhuis ombouwen naar vrieshuis

Je kunt een koelhuis ombouwen tot vrieshuis als je ook de isolatieschil, dampscherm en drukventielen verzorgt.
Gepost door Roma Nederland op 11 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: dampscherm, isolatiepanelen , koeldeuren , koelhuis, sandwichpanelen , vrieshuis

Alexander Krimpenfort

 

 

Door Alexander Krimpenfort:  Alexander Krimpenfort is sinds 1998 in dienst bij Roma Isolatiesystemen als marketing medewerker.  

 

Het resultaat van geconditioneerd bewaren hangt af van zowel het gebruik van frisse, zuivere en goed geselecteerde producten als van de verpakking en opslagcondities. Elk tijdverlies tussen het moment van oogst of productie en het bereiken van de optimale condities in een koelhuis, verkort de maximaal haalbare opslagduur.

Paar graden lager... 

Door uitgebreidere logistieke dienstverlening met flexibel en snel transport verstaat men nu de kunst om nˇg verser en just-in-time te leveren. Echter, veranderingen in de logistiek hebben soms consequenties voor de omgeving van geconditioneerde opslag. De sandwichbouwmethode is flexibel in die mate, dat de ruimten relatief gemakkelijk te vergroten of te verkleinen zijn door het herplaatsen van de isolerende wand- en plafondpanelen en koeldeuren. Maar kan ik ook (tijdelijk) de bestaande isolatiebouw gaan toepassen voor opslag onder andere temperaturen? Bijvoorbeeld van koelen naar vriezen tot -10░C of lager?

Kun je een koelhuis ombouwen tot vrieshuis?

Isolatietechnisch gezien zijn er mogelijkheden als je voorziet in oplossingen voor de isolatieschil en dampscherm rondom het koelhuis. 

vrieshuisbouw

1. Vloeropbouw 

Bij een koelhuis plaatsen wij de sandwichpanelen (koelcelpanelen) op de betonnen ondervloer of fundering en is er geen ge´soleerde vloeropbouw en vloerverwarming noodzakelijk. Bij een vrieshuis wel; hiervoor staan sandwichpanelen in een zogenaamde verdiepte opstelling (beneden maaiveld niveau). Voor het aansluiten van de vloerisolatie op de binnenzijde van de wanden, verwijderen wij de staalplaat gedeeltelijk van het isolatieschuim aan de onderzijde van koelcelpanelen om koudebruggen te voorkomen. De gehele vloeropbouw moet voorzien zijn van een dampscherm rondom.

2. Aansluiting dak met opgaande wand

Voor de aansluiting van wand op het dak in een vrieshuis geldt in feite hetzelfde als voor de vloeropbouw: een dampscherm en afdoende isolatie om koudebruggen te voorkomen. De staalplaat van de wand wordt indien constructief en brandtechnisch toegestaan onderbroken en de ruimte tussen wandpaneel en dak wordt gevuld met polyurethaanschuim.

3. Dakisolatie

Op de dakbeplating wordt een meerlaagse dakisolatie aangebracht. Belangrijk is dat ook deze voldoende dampdicht is. Alleen een waterdichting met kunststof dakbedekking is niet voldoende! 

4. Over-/onderdrukventielen

De luchtdruk in een vrieshuis is, onder invloed van temperatuurverschillen en vergeleken met de luchtdruk in een koelhuis, veel meer afwijkend dan die daarbuiten. Om deze luchtdrukverschillen te vereffenen worden over-/onderdrukventielen in de wanden geplaatst. 

Gevaar

opkruiend ijs onder vloerWanneer je de condities verandert in een ruimte die daarvoor niet is ontworpen, ontstaat er in minder of meerdere mate gevaar. Bij koelcondities doen zich dan bijvoorbeeld condensproblemen voor. Bij vriescondities ontstaat er ijsafzetting dat doorgroeit en de isolatiebouwconstructie beschadigt. (bv. kruiend ijs onder de vloer)

Door deze noodzakelijk isolatietechnische voorzieningen en het risico op schade, rijst de vraag of het wel economisch verantwoord is om een koelhuis om te laten bouwen tot vrieshuis. Zeker wanneer de capaciteit van de koelinstallatie niet is berekend op de koellast van wanden met een lagere isolatiewaarde.

Een kwalitatief goed koelhuis is in de ontwerpfase al ingericht op maximale efficiency, ook voor de exploitatie op langere termijn met veranderende logistiek en condities.

Meer weten? download de presentatie hier: Belang van dampdichtheid voor isolatiebouw

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Waterdichte daken versus dampdichte koelhuis daken

Een koelhuis- of vrieshuisdak dient naast waterdicht ook dampdicht te worden afgewerkt met speciale folies of sandwichpanelen.
Gepost door Roma Nederland op 10 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: koel- en vriescelbouw, koelhuis, sandwichpanelen , vriescel, vrieshuis

Een lekkend dak; erg vervelend als u hiermee te maken krijgt. Dit kan grote gevolgen als overlast en waterschade voor u hebben. Met als hamvraag: Waar komt het lek vandaan en hoe voorkomt u problemen? 

daklekkageIn de meeste gevallen blijkt juist dat op een geheel andere plaats in het dakvlak de lekkage is ontstaan dan waar het aan de onderzijde lekt. Vaak ontstaat dit door een lekkage in het dak; door beschadiging of veroudering. En daarmee doet zich direct het volgende probleem voor: Vaststellen waar het lek precies vandaan komt. 

 

Dit komt doordat het water zijn weg vervolgt via de dakplaten die onder afschot liggen. De natuurwet is zeker; water zoekt altijd zijn weg naar het laagste punt.

Maar wat nu als de dakbedekking niet beschadigd is en het dak toch lekt? Dit is een vraag die wij vaak voorbij zien komen van koel- en vrieshuis eigenaren. 

Een grote verwarring die wij vaak ervaren, is dat de Koel- en vrieshuisdakdekker zijn best heeft gedaan om een dak waterdicht te maken, maar echter niet lang genoeg heeft stilgestaan bij het feit dat het dak nog niet dampdicht is. Men veronderstelt dat waterdicht ook dampdicht is, maar dit is zeker niet het geval!    
 

Waterdicht is niet gelijk aan dampdicht
In de zomer ontstaan er grote dampdrukverschillen in de lucht bij een koel- en vrieshuis.  

Let op bij het toepassen van een mechanisch bevestigd dak van een koel- of vrieshuis.
De dampdichte schil kan hierdoor geperforeerd worden met alle gevolgen van dien. Warme buitenlucht met een hoge relatieve vochtigheid wil naar de veel drogere lucht in het koelhuis.

Deze natuurwet is nog sterker dan de waterdichtheid van het dak. Een bitumineuze of kunststof dakbedekking is dan vaak niet afdoende. Er dient een extra laag aangebracht te worden die wel voldoende dampdicht is. Mogelijke oplossingen zijn speciale folies of het toepassen van sandwichpanelen.
Er zijn goede oplossingen mogelijk, maar laat u hierover goed informeren. Voorkomen is beter dan genezen. Zeker als het gaat om een droog vlak boven uw hoofd! 

 

Wilt u meer weten over een dakbedekkingssysteem voor koel- en vrieshuizen? 

vraag-nu-hier-gratis-informatie-aan

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Roma Blog
Het Roma blog behandelt alles dat te maken heeft met isolatiesysteembouw.
 

Inschrijven email
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel wordt gepubliceerd?
Meld u dan hier aan.
E-Mail

Blog Onderwerpen