HomeContactSitemapStel in als favoriet
Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Zoek op de website
Blog Home

ULO-schuifdeuren: dampdicht ťn gasdicht

In koelcellen willen we de temperatuur van de aanwezige lucht beÔnvloeden. In een ULO-cel voor fruitopslag gaan we een stap verder. Met behulp van ULO- of CA-techniek creŽert een installateur de ideale condities voor fruitbewaring.
Gepost door Roma Nederland op 17 september 2014
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: fruitbewaring, gasdichte cellen, gasdichte deuren, koeldeuren , schuifdeuren, September 2014, ULO fruit bewaarcellen
ULO schuifdeur van RomaULO-schuifdeuren: dampdicht én gasdicht

In koelcellen willen we de temperatuur van de aanwezige lucht beÔnvloeden. In een ULO-cel voor fruitopslag gaan we een stap verder. Met behulp van ULO- of CA-techniek creŽert een installateur de ideale condities voor fruitbewaring. Hiertoe isoleert een sandwichpanelenbouwer vooraf de cel volledig zuurstofarm, ofwel: gasdicht.
De installateur kan dan vertrouwen op handhaving van de gecreŽerde condities. Een zuurstofwaarde groter dan 1% in de cel, kan al funest zijn voor de kwaliteit van het fruitproduct in bewaring.
De deuren en luiken zijn het meest kritische en kwetsbare onderdeel in het bouwpakket voor een ULO-cel. Dat is ook niet vreemd. Dit zijn immers de bewegende onderdelen in de cel. Maar in gesloten stand dient een ULO-deur hermetisch, dampdicht én gasdicht af te sluiten. In Nederland en BelgiŽ houdt men een richtlijn aan die dit kwantificeert: per 100m≥ celvolume mag er geen grotere gaslekkage zijn dan 0,2 cm≤. Roma Isolatiesystemen geeft op deze lekdichtheid ook een garantie af voor 5 jaar lang onder voorwaarden.

Deze garantie op dampdicht- én gasdichtheid van een schuifdeur berust op 5 pijlers:

registratie-keuring sticker
 1. bij de assemblage van het schuifdeurblad passen alle onderdelen gasdicht in elkaar. De gasdichtheid van het geassembleerde deurblad wordt eerst al getest in de fabriek.

 2. De panelen in het schuifdeurblad hebben een isolatiewaarde van minimaal Rc=4,85 m≤K/W. Zowel het deurblad als het dagkantprofiel is voorzien van een koudebrugonderbreking.

 3. Het schuifdeurblad is geheel rondom voorzien van een dubbel elastisch naaldrubber profiel. Indien de schuifdeur goed blijft afgesteld, gaan de naaldrubber profielen jarenlang mee.

 4. Op het moment dat het deurblad de sluitpositie bereikt, geleidt het railsysteem het zware schuifdeurblad in de dalletjes van de geleidingsrail. Het deurblad inclusief de rubberprofielen drukt door het zware eigen gewicht dicht tegen de dagkant van de sparing aan.

 5. Na de sluiting van de deur wordt het deurblad met behulp van kneveling gas- én dampdicht aangesloten op de dagkant. De deur is nu hermetisch afgesloten voor ULO-bewaring.


ULO deurblad

Samengevat: de gasdichtheid van een deur heeft een direct verband met de kwaliteit van de bewaring. Tegelijkertijd moet de schuifdeur ook flexibel, snel en gemakkelijk te bedienen blijven voor de fruitteler. Het logistieke proces moet immers geen vertraging oplopen. Een schuifdeur die zowel gerieflijk opent als gasdicht blijft afsluiten vraagt om expertise. Tot welke breedte kun je gaan? En vooral: hoe zorg je ervoor dat dit blijft functioneren elk jaar?

Indien u hier meer over wilt weten, stel dan hier uw vraag aan Roma Isolatiesystemen:
Vraag ook onze brochure aan: Schuifdeuren & hefdeuren voor koel- vries- en U.L.O.-ruimten.


Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Koel- en vriesdraaideuren: de 10 grootste valkuilen

Voor industriŽle toepassingen zijn er vele andere uitvoeringen van koel- en vriesdraaideuren die grotere of kleinere ruimten met elkaar verbinden. Voor iedere toepassing geldt; je moet je oriŽnteren op aspecten vanuit logistiek-, veiligheids-, en energetisch oogpunt.
Gepost door Roma Nederland op 11 april 2014
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: deuren, koel- en vriesdeuren, koelceldeuren, koeldeur , koeldeuren , vriesceldeuren , vriesdeur

Jan HendrickxJan Hendrickx:

 
Jan Hendrickx is projectleider bij Roma Isolatiesystemen

 

Een open deur voor u of een eye-opener?

Koel- en vriesdraaideuren dienen om ruimten met verschillende klimaatcondities met elkaar te verbinden. Deze draaideuren worden het meeste toegepast als toegang tot een koel- of vriescel, of een klimaatkamer. De uitvoering van de deur is dan aangepast aan de cel als onderdeel van een kant-en-klaar bouwpakket. Voor industriŽle toepassingen zijn er vele andere uitvoeringen van koel- en vriesdraaideuren die grotere of kleinere ruimten met elkaar verbinden. Voor iedere toepassing geldt; je moet je oriŽnteren op aspecten vanuit logistiek-, veiligheids-, en energetisch oogpunt.

Logistiek:

 

 

 1. De positie van het gat in de wand ligt meestal voor de hand. In de loop van de werkproces routing.
  Houdt rekening met draai in de richting van een dode hoek. Niet in de richting van de stellingen.
 2. Hoe groot wordt het gat in de wand? Als blijkt dat het ook bestemd is voor doorgang van goederen met een palletwagen, dan kan dit tot dure aanpassingen achteraf leiden. Een groter gat is daarentegen lastiger als de binnen- en buitentemperatuur flink afwijkt. Welke afmeting heeft deze palletwagen trouwens?
 3. Wat is de draairichting van de deur? Is er genoeg (draai)ruimte om te manoeuvreren met een palletwagen? Een dikker deurblad van een vriesdraaideur kan obstakel vormen als de deur slechts 90į open kan draaien.

Veiligheid:

 1. Indien u met pallets door de opening gaat, voorzie dan ook in stootbescherming voor kozijnen en schopplaten aan de onderzijde van het deurblad.
 2. De open- en sluitsnelheid is ook van belang. Bij frequent openen- en sluiten zoals in een keuken is een werpsluiting behulpzaam en gemakkelijker in de bediening.
 3. Een vriesdraaideur moet aan de binnenkant voorzien van een noodontgrendeling. Je kunt er hiermee altijd uit, ook al hebben ze je opgesloten!
 4. Vergeet niet een deurstop op de (panelen)wand aan te brengen indien noodzakelijk.
 5. Komt de koel- en vriesdraaideur in een brandwerende wand met attest? Dan moet u ook een brandwerend attest aan de brandweer kunnen tonen.

Energetisch:

 1. Bij koel- en vriesdraaideuren is een hermetische en snelle afdichting belangrijk om kosten te besparen. Als de vloer vlak genoeg is, zorgen de opdraaiende blokscharnieren ervoor dat de deur dicht draait. Daarna sluit je het deurblad met knevel- of werpsluiting tegen het kozijn aan. Een deurdranger is een vaak gebruikt hulpmiddel om het deurblad sneller te laten draaien in sluitende richting.
 2. Koel- en vriesdraaideuren zijn voorzien van een koudebrug onderbreking in het kozijn. Zeker bij vriesdraaideuren is een elektrische randverwarming daarnaast noodzakelijk om te voorkomen dat het deurblad aanvriest tegen het kozijn. Let daarbij op dat deze is aangesloten op een potentiaal vrij contact.

Vormen de kanttekeningen een open deur voor u of een eye-opener?

Klik hieronder op de afbeelding voor het aanvragen van een bestektekst van een koel- of vriesdraaideur.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Wand- en deurbescherming die niet breekt maar buigt

Een ongeluk in de productieomgeving zit net om de hoek. Een verkeerde beweging enÖoeps.
Gepost door Roma Nederland op 16 Januari 2014
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: expeditie, koel- en vriescellen , koel- en vriesdeuren, koelceldeuren, Koelcelwanden, koeldeur , koeldeuren , opslag , productieruimte, stootbescherming, Veiligheid
 
Door Alexander Krimpenfort:
 
Alexander Krimpenfort is sinds 1998 in dienst bij Roma Isolatiesystemen als marketing medewerker.
 
 

Een ongeluk in de productieomgeving zit net om de hoek. Een verkeerde beweging en Öoeps.
Schade aan gebouwen en machines, persoonlijk letsel of storingen in het productieproces en de kosten voor herstel vormen een bron van ergernis. Zeker in een tijd waarin we genoodzaakt zijn om juist efficiŽnter en zuiniger te produceren.

wandbeschermingDe toename van zware ongevallen met heftrucks duidt er op dat opleiding en rijgedrag meer aandacht verdienen van ondernemers. Zij investeren dan ook meer in veiligheid. Bijvoorbeeld met opleidingen en aandacht voor bewustwording. Roma Isolatiesystemen erkent het probleem en voelt zich betrokken bij het wegnemen van nadelen bij de toepassing van haar wandpanelen en deuren. De stalen deklagen van onze panelen zijn met 0,6 mm dikker dan bij menig andere fabrikant en er is geen breder deurbladkader dan dat van onze 2010-schuifdeuren. Maar dat blijkt in sommige praktijksituaties nog niet genoeg bestand tegen het snelle en onstuimige verkeerĒ.

Tegenwoordig denkt men bij isolatiesysteembouwprojecten al in de ontwerpfase na over passende voorzieningen ter beveiliging van wanden en deuren. Stootbescherming krijgt terecht meer aandacht dan voorheen. De klant is op zoek naar duurzame oplossingen. Bovendien, als je het doet, doe het dan in 1 keer ook goed. Roma adviseert klanten al jaren in de verschillende systemen wandbeveiliging die er op de markt zijn. Zij monteren sommige zelf zoals de stootranden voor U.L.O.-cellen en r.v.s.-stootranden. Hiernaast nemen wij ook andere beveiligingen mee in het inkooppakket.
Bijvoorbeeld stootbescherming die bestand is tegen botsingen met heftrucks, die niet breekt maar buigt én tevens geschikt is voor de foodcare omgeving.

Roma heeft een gids samengesteld over stootbescherming voor geconditioneerde ruimten.
Klik hier voor het e-book Stootbescherming.

 
Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Koelhuis ombouwen naar vrieshuis

Je kunt een koelhuis ombouwen tot vrieshuis als je ook de isolatieschil, dampscherm en drukventielen verzorgt.
Gepost door Roma Nederland op 11 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: dampscherm, isolatiepanelen , koeldeuren , koelhuis, sandwichpanelen , vrieshuis

Alexander Krimpenfort

 

 

Door Alexander Krimpenfort:  Alexander Krimpenfort is sinds 1998 in dienst bij Roma Isolatiesystemen als marketing medewerker.  

 

Het resultaat van geconditioneerd bewaren hangt af van zowel het gebruik van frisse, zuivere en goed geselecteerde producten als van de verpakking en opslagcondities. Elk tijdverlies tussen het moment van oogst of productie en het bereiken van de optimale condities in een koelhuis, verkort de maximaal haalbare opslagduur.

Paar graden lager... 

Door uitgebreidere logistieke dienstverlening met flexibel en snel transport verstaat men nu de kunst om nůg verser en just-in-time te leveren. Echter, veranderingen in de logistiek hebben soms consequenties voor de omgeving van geconditioneerde opslag. De sandwichbouwmethode is flexibel in die mate, dat de ruimten relatief gemakkelijk te vergroten of te verkleinen zijn door het herplaatsen van de isolerende wand- en plafondpanelen en koeldeuren. Maar kan ik ook (tijdelijk) de bestaande isolatiebouw gaan toepassen voor opslag onder andere temperaturen? Bijvoorbeeld van koelen naar vriezen tot -10įC of lager?

Kun je een koelhuis ombouwen tot vrieshuis?

Isolatietechnisch gezien zijn er mogelijkheden als je voorziet in oplossingen voor de isolatieschil en dampscherm rondom het koelhuis. 

vrieshuisbouw

1. Vloeropbouw 

Bij een koelhuis plaatsen wij de sandwichpanelen (koelcelpanelen) op de betonnen ondervloer of fundering en is er geen geÔsoleerde vloeropbouw en vloerverwarming noodzakelijk. Bij een vrieshuis wel; hiervoor staan sandwichpanelen in een zogenaamde verdiepte opstelling (beneden maaiveld niveau). Voor het aansluiten van de vloerisolatie op de binnenzijde van de wanden, verwijderen wij de staalplaat gedeeltelijk van het isolatieschuim aan de onderzijde van koelcelpanelen om koudebruggen te voorkomen. De gehele vloeropbouw moet voorzien zijn van een dampscherm rondom.

2. Aansluiting dak met opgaande wand

Voor de aansluiting van wand op het dak in een vrieshuis geldt in feite hetzelfde als voor de vloeropbouw: een dampscherm en afdoende isolatie om koudebruggen te voorkomen. De staalplaat van de wand wordt indien constructief en brandtechnisch toegestaan onderbroken en de ruimte tussen wandpaneel en dak wordt gevuld met polyurethaanschuim.

3. Dakisolatie

Op de dakbeplating wordt een meerlaagse dakisolatie aangebracht. Belangrijk is dat ook deze voldoende dampdicht is. Alleen een waterdichting met kunststof dakbedekking is niet voldoende! 

4. Over-/onderdrukventielen

De luchtdruk in een vrieshuis is, onder invloed van temperatuurverschillen en vergeleken met de luchtdruk in een koelhuis, veel meer afwijkend dan die daarbuiten. Om deze luchtdrukverschillen te vereffenen worden over-/onderdrukventielen in de wanden geplaatst. 

Gevaar

opkruiend ijs onder vloerWanneer je de condities verandert in een ruimte die daarvoor niet is ontworpen, ontstaat er in minder of meerdere mate gevaar. Bij koelcondities doen zich dan bijvoorbeeld condensproblemen voor. Bij vriescondities ontstaat er ijsafzetting dat doorgroeit en de isolatiebouwconstructie beschadigt. (bv. kruiend ijs onder de vloer)

Door deze noodzakelijk isolatietechnische voorzieningen en het risico op schade, rijst de vraag of het wel economisch verantwoord is om een koelhuis om te laten bouwen tot vrieshuis. Zeker wanneer de capaciteit van de koelinstallatie niet is berekend op de koellast van wanden met een lagere isolatiewaarde.

Een kwalitatief goed koelhuis is in de ontwerpfase al ingericht op maximale efficiency, ook voor de exploitatie op langere termijn met veranderende logistiek en condities.

Meer weten? download de presentatie hier: Belang van dampdichtheid voor isolatiebouw

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Roma Blog
Het Roma blog behandelt alles dat te maken heeft met isolatiesysteembouw.
 

Inschrijven email
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel wordt gepubliceerd?
Meld u dan hier aan.
E-Mail

Blog Onderwerpen