HomeContactSitemapStel in als favoriet
Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Zoek op de website
Blog Home

Paardenvlees voor rundvlees of PUR voor PIR-schuim?

Isolatiepanelen dienen over meetbare en gecontroleerde specificaties te beschikken voor functie en duurzaamheid op lange termijn.
Gepost door Roma Nederland op 11 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: isolatiepanelen , koel- en vriescellen , Koelcelpanelen, sandwichpanelen

Paul Pallandt

Paul Pallandt is 24 jaar in dienst bij Roma Isolatiesystemen. Eerst als projectleider en verkoopadviseur. Sinds 2003 als commercieel directeur. 

Afgelopen week stond het paardenvlees in het middelpunt van de belangstelling. Helaas niet zo positief omdat het diverse keren toegepast is in verschillende producten ter vervanging van het duurdere rundvlees. Iedereen is het er over eens dat je geen appels voor citroenen mag verkopen en dus ook geen paardenvlees voor rundvlees. Als consument willen we niet graag misleid worden. Ondanks het feit dat we het verschil tussen de ene of andere Lasagna bijna niet proeven.

rund of paard ?Je kunt je de vraag stellen, waarom het tot zover komt dat deze grens wordt overschreden? Het vlees komt uit alle regionen in en buiten Europa om vervolgens verwerkt te worden door een Nederlands bedrijf dat dit product vervolgens weer verkoopt aan een ander land in Europa. Om de prijsdruk tegen te gaan, wordt alles ondernomen. Maar op een gegeven moment is de rek er echt uit, ten koste van de kwaliteit van het product.

PUR voor PIR?

Hoe zit dat nu met isolatie sandwichpanelen? Wie weet nu eigenlijk het verschil tussen PIR en PUR? Of tussen B1, B2 en B3 schuim? Iedere fabrikant geeft er zijn eigen naam aan en maakt het hierdoor nog onduidelijker voor de klant. Als het paneel maar voldoet aan de gevraagde isolatiewaarde is het toch in orde zou je kunnen zeggen? Veel prijsvechters in onze markt maken van deze misopvatting gebruik en gaan voorbij aan de overige eisen waaraan een goed sandwichpaneel moet voldoen. Wat te denken van de brandklasse, het schuimgewicht en hechting aan de staalplaat? Vele componenten bepalen uiteindelijk de totale kwaliteit van het isolatiepaneel.

Wie controleert nu daadwerkelijk of de klant krijgt wat hij heeft gekocht? Helaas is er in onze branche nog geen keuringsdienst van waren die hierop komt controleren. We zijn overgeleverd aan externe instanties die dit facultatief testen en controleren. Dit vergt extra kosten. Gelukkig is dit in Duitsland beter geregeld via de voor iedere fabrikant verplichte Zulassung waarbij een externe partij controle uitvoert.  

Prijs ten koste van kwaliteit

In deze tijd van bezuinigingen lijkt alleen de prijs de bepalende factor te zijn. Leveranciers onderzoeken dus alle mogelijkheden om maar de goedkoopste te zijn. Op zich is daar niets mis mee. Maar helaas gaat het toch vaak ten koste van de gevraagde kwaliteit. De klant krijgt werkelijk minder waar voor zijn geld.

roma IsolatiesystemenDit valt niet altijd op. Niet iedereen is gespecialiseerd in de details van isolatiesysteembouw. Vertrouwen in een koel- en vriescellenbouwer die al vele jaren actief is in de markt en zijn naam hoog te houden heeft, is in deze roerige tijden dan toch nog de beste keuze. Laat je niet misleiden door mooie prijzen of de mooie praatjes van de vertegenwoordiger, maar selecteer en vergelijk eerst een sandwichpaneel op basis van meetbare en controleerbare waarden! Doe ook uitgebreider onderzoek. De tevredenheid over de lage prijs is snel vergeten als de ergernis over de slechte kwaliteit zich voortsleept.

Lees ook het artikel: Sandwichelemente und "qualität"

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Koelcel in buitenopstelling

Stel u heeft behoefte aan iets grotere opslag.Maar u beschikt over te weinig ruimte in het gebouw of grenzend aan het gebouw. Ook overweegt u op lang
Gepost door Roma Nederland op 10 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: koelcel , Koelcelpanelen, opslag , sandwichpanelen , vriescel

Stel u heeft behoefte aan iets grotere opslag. Maar u beschikt over te weinig ruimte in het gebouw en wordt genoodzaakt om grenzend aan het gebouw een koelcel te bouwen. Dan komt er heel wat bij kijken om dit goed te realiseren.

  describe the image

Extra voorzieningen

De wanden, plafonds en deuren van een inpandige koelcel zijn met koelcelpanelen binnen enkele dagen gemonteerd. Een kleine koelcel in buitenopstelling bouw je echter niet zomaar even op je terrein. Condities zoals ruimte, aard product, regelgeving rechtvaardigen soms het aanbrengen van extra voorzieningen die hiervoor noodzakelijk zijn. Neem een koelcel voor opslag van farmaceutische producten met een afmeting van bijvoorbeeld 100 m³ inhoud.

5 bouwkundige tips  prefab koelcel hulpconstructie

 1. Controleer bij bouw- en woningtoezicht of het plan gerealiseerd mag worden. Aan welke regels te voldoen qua bouwhoogte, brandscheiding en welstandseisen ?

 2. Is de uitbreiding permanent of semi parmanent. Speel hier op in bij de keuze in de bouwmethodiek.   

 3. bescherm de koelcel met een overkapping voor middellange termijn. Gelijk als een soort carport of met gevelbeplating: als het dak van de cel maar beschermd is tegen het natte Hollandse klimaat. Of breng een kunststof dakbedekking aan inclusief hemelwaterafvoer noodoverloop. 

 4. hulpconstructie van hout of staal ja of nee? Soms wordt dit vereist door gemeentelijke bouwvoorschriften. 

 5. zorg bij een koelcel met lage temperaturen of een vriescel voor voldoende ventilatie onder de vloer van de cel. Als de kou de grond intrekt, kan de vloer bevriezen op termijn. 

Heeft u ook te maken met eenzelfde situatie. Wilt u meer weten over een kleinere koel- of vriescel in buitenopstelling?

Klik hier voor gratis advies.

-Contact opnemen

Klik hier voor een uitgebreid artikel over een koelcel in permanente buitenopstelling.

Roma Info Nieuwsbrief

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Rendement op isolatie

In de ontwerpfase van een te bouwen koelhuis maak je een keuze in de dikte van de isolatiepanelen.
Gepost door Roma Nederland op 10 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: Energie Investerings Aftrek, isolatiepanelen , Koelcelpanelen, Koelcelwanden, sandwichpanelen

In de ontwerpfase van een te bouwen koelhuis maak je een keuze in de dikte van de isolatiepanelen. Hierbij ga je niet alleen uit van de gewenste temperatuur van het te bewaren product. De volgende overwegingen oefenen ook invloed uit op de keuze in dikte van de isolatiepanelen:

 • Brandwerende toepassingen. Indien scheidingswand van toepassing met WBDBO-eis van 30 minuten dan bereik je dit met 120 mm

 • Energie Investerings Aftrek: om voor deze subsidie in aanmerking te komen moet je investeren in extra dikke isolatiewanden met een minimale R-waarde van 6,2 W/m²K

 • Constructie: de hoogte van de isolatiegevels en of koelcelwanden is kan ook bepalend zijn voor de keuze: met Roma-panelen kun je tot 10 meter hoog inpandig bouwen met een 80 mm dik sandwichpaneel. Uitganspunten zijn dan wel:

  • Geprofileerde uitvoering isolatiepaneel

  • Gesloten binnenwanden met niet teveel raam- of deursparingen

  • Geen belasting op de plafonds

  • Enkelveld overspanning zonder uitkraging

  • Max. temperatuurverschil van 10º C aan beide zijden

  • Max. zijdelingse druk of zuiging op wand 25 kg/m²

 • Stijgende energiekosten: een investering in extra dikke isolatie verdient zich al na een paar jaar terug. Door de isolatiewaarde te verhogen (dikker paneel) gaan de energiekosten omlaag.

Stel een gebouw van 20 meter lang, 10 meter breed en 6 meter hoog heeft een gevel oppervlak van 360 m². Besparing door van 80 mm naar 100 mm te gaan is: 1892 Kwh per jaar en:

voor 120 mm                3193 Kwh per jaar
voor 140 mm                4139 Kwh per jaar
voor 170 mm                5125 Kwh per jaar
voor 200 mm                5834 Kwh per jaar

Doe de Energie Besparing Calculator

 

 

 

 

 

 

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Roma Blog
Het Roma blog behandelt alles dat te maken heeft met isolatiesysteembouw.
 

Inschrijven email
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel wordt gepubliceerd?
Meld u dan hier aan.
E-Mail

Blog Onderwerpen