HomeContactSitemapStel in als favoriet
Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Zoek op de website
Blog Home

Gasdichte zuurstofarme cellen; een vak apart

Zuurstofarme koelcellen voor de fruitbewaring en luchtdichte cellen volgens N50 norm vereisen een nauwkeurige detaillering.
Gepost door Roma Nederland op 11 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: fruitbewaring, gasdichte cellen, gasdichte deuren, koelcellen

Paul Pallandt Door Paul Pallandt Paul Pallandt is 23 jaar in dienst bij Roma Isolatiesystemen. Eerst als projectleider en verkoopadviseur. Sinds 2003 als commercieel directeur. 

koeldeur voor fruitbewaringAls specialist in het bouwen van zuurstofarme koelcellen voor de fruitbewaring krijgen we regelmatig de vraag of we gasdichte cellen kunnen bouwen voor andere toepassingen. In ons enthousiasme zullen we deze vraag dan gelijk volmondig met ja beantwoorden, maar natuurlijk moet eerst gevraagd worden welke gasdichtheidseis wordt verlangd? Want als een ruimte lek is, is dit aan te geven middels een percentage van het ruimtevolume en de opening van het lek. Hiervoor zijn diverse testmethoden te gebruiken.

 

Bananencellen
Niet alleen appels en peren worden op laag zuurstof bewaard. Ook diverse soorten bloembollen en bessen. Het zuurstofgehalte wordt gereduceerd tot wel 1% waardoor de eisen voor de gasdichtheid in de ruimte extreem hoog zijn. We praten hier dan over lager dan 0,20 cm2/100m3 celinhoud.

Bananencellen voor de rijping dienen gasdicht te zijn voor het gebruik van ethyleengas. Dit zorgt er mede voor dat de groene bananen op de gele kleur worden gebracht. Hier is de gasdichtheidseis weer wat lichter maar zijn toch wel speciale gasdichte deuren noodzakelijk. Ook voor het vergassen van ongedierte in bijvoorbeeld bulkgoederen, zoals noten, worden eisen gesteld aan de gasdichtheid van de ruimte.


Ieder gaatje en naadje gasdicht
Het gebruik van zuurstofarme ruimten heeft de laatste jaren een groei doorgemaakt vooral vanwege de eisen van de brandweer. Als je het zuurstofgehalte in de lucht reduceert naar 18% is de kans op ontsteking en het ontstaan van een vlam vele malen lager. Hierbij kun je denken aan hoogbouwmagazijnen, maar ook aan de opslag van brandgevoelige producten zoals zaden en cacaobonen.

Vaak hanteert men dan voor luchtdichtheid de N50 norm die te toetsen is middels een blower doortest. Bijna even zo vaak wordt onderschat wat er allemaal bij komt kijken om te voldoen aan de gestelde luchtdichtheidsnorm. Iedere doorvoering moet apart door de wand of het plafond gaan en ieder naadje moet luchtdicht worden afgewerkt. Dit vraagt een goede voorbereiding bij de detaillering van een luchtdichte ruimte. Achteraf is het haast onmogelijk om alles nog luchtdicht te krijgen. En ga dan maar eens zoeken naar de speld in de hooiberg.

inspectieluik ulocel


Nogal eens ontstaat er een lek in een gasdichte cel ter plekke van de gasdichte deuren en vensters. Ze gaan regelmatig open en moeten daarna telkens gasdicht afsluiten.

Hoe voorkom ik dat tijdens het openen zo min mogelijk lucht ontsnapt door deze opening? Allemaal interessante vragen en mooie uidagingen die je  in goed overleg met de betrokken partijen oplost.

 

Gratis gids: 10 tips voor een succesvol isolatiesysteembouw project

Bent u bezig met isolatiesysteembouw project en kunt u daarbij wel de nodige hulp gebruiken? Download dan eens onze gratis online gids met 10 waardevolle tips. Hierin vindt u 10 praktische tips die u helpen succesvol een isolatiesysteembouw project met koelcel, vriescel of andere geconditioneerde ruimten af te ronden.

Download hier uw gratis gids.

 

Isolatiesystemen  

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Vers vlees - hoe juiste opslag voorkomt dat uw product bederft.

De versheid van uw vlees heeft voor een groot deel te maken met isolatie.
Gepost door Roma Nederland op 10 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: isolatie , Isolatiesystemen, koel- en vriescelbouw, koel- en vriescellen , koelcellen , levensmiddelen, vriescel, vrieshuis

opslag vers vlessVers vlees behoort tot de licht bederfelijke levensmiddelen. Zowel voor als tijdens de opslag vinden processen plaats die bepalend zijn voor het uiterlijk, de mals- en versheid en het gewicht van het uiteindelijke product. Dit blogartikel licht toe welke elementen zorgen voor de optimale bewaring van uw vleesproducten. 

Vochtig oppervlak en lichtsterkte 
Het is erg belangrijk om oppervlakken vochtvrij te houden. Wanneer dit niet gebeurt, kunnen micro-organismen zich eenvoudig nestelen, waarmee het proces van ontbinding direct in werking wordt gezet.

Tip 1: Hanteer dus een praktische veiligheidsmarge, waarbij de oppervlaktetemperatuur minstens 3°C  boven het dauwpunt blijft.

Tip 2: Stem vóóraf de juiste coating op de wanden en de kit in de naden tussen dekoelcelpanelen af op de condities en de bedrijfsactiviteiten in de ruimte. Een plastisol coating is minder geschikt voor snij- en fileerzalen vanwege de aanwezigheid van weekmakers. Een polyesterlak-, rvs-, hard pvc- of HDP-coating is daarentegen meer geschikt voor deze toepassing.

Tip 3: Stem vóóraf de juiste coating op de wanden en de kit in de naden tussen dekoelcelpanelen niet alleen af op de te gebruiken reinigingsmiddelen in uw bedrijf. Maar ook op de concentraties van chemische stoffen in de reinigingsmiddelen.

Tip 4: Verder is het van belang een gematigde lichtsterkte gebruiken en vleessoorten gescheiden te houden. Een grote misvatting is dat een koude temperatuur voldoende is!

Hygiëne is uiteraard niet minder belangrijk en een in deze sector voor de hand liggend element. Ditzelfde geldt voor de registratie. De vleessector vraagt hier om specifieke oplossingen.

Hygiëne 
De concurrentiekracht van de vleessector wordt met name bepaald door prijs, verwerking, verpakking en bewaring. Recente ontwikkelingen voegen daar herkomstgaranties en het kunnen voldoen aan zeer strikte hygiëne-eisen aan toe.

Wilt u een goed product afleveren, dan is goede opslag cruciaal.

Luchtvochtigheid en ventilatie 
Een andere kwaliteitsfactor is luchtvochtigheid. Is die te hoog, dan verkleuren en bederven vleeswaren. Bij een te lage luchtvochtigheid droogt het vlees uit en verliest het gewicht. De ideale luchtvochtigheid moet dus worden vastgesteld en kunnen worden gereguleerd, continu en structureel.

Ventilatie is als laatste punt een ondergewaardeerd element. Een ruimte met vers vlees moet zeer goed worden geventileerd. De warmte die het vleesproduct uitstraalt, moet met nieuw aangevoerde koude lucht worden vermengd. Dit vereist een luchtverversing van 10 tot 50 keer per uur.

Vleesversheid en isolatie
De versheid van uw vlees heeft voor een groot deel te maken met isolatie. Een gat in uw isolatie, betekent een gat in uw kosten en een gat in uw kwaliteitshandhaving.


Roma informeert organisaties graag over isolatie van bijvoorbeeld koel- en vriesdeuren. Vanuit een kwaliteits- en kostenaspect. Daarom bieden wij de Gratis APK keuring voor koel- en vriesdeuren.

Lees meer over deze gratis inspectie of meld u direct aan:

cta-apk-koeldeuren

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

De duurzaamheid van een koelcel project kent geen grenzen.

Als je voor een klant een koelcel bouwt, dan verdiep je je in zijn bedrijf en de condities waaronder de productieprocessen plaatsvinden
Gepost door Roma Nederland op 10 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: duurzaamheid, koelcel , koelcellen

Pasquale van Ernstp.ernst@romaned.nl, 24-11-2011

Als salesadviseur heb ik geleerd dat je je verdiept in de klant. Dit doe je bijvoorbeeld door tijdens een gesprek te luisteren om vervolgens daarop in te spelen en dan zoeken naar de klik die leidt tot een match met als hoogtepunt: het vertrouwen van de klant om zijn bouwplan te mogen realiseren.

Dit klinkt simpel maar in praktijk kom je nogal wat valkuilen tegen. Zo kan ik me nog goed de gebeurtenissen herinneren toen ik bij een klant was om een offerte toe te lichten. Het ging om een nieuwbouw van een koelcel voor de opslag van koolproducten, nu ongeveer een jaar geleden…….

Tijdstip gebeurtenis: 06.30 uur

Locatie gebeurtenis: in de fabriekshal bij een productielijn waar verse spitskolen worden schoongemaakt, verpakt en geëtiketteerd. De geluiden van de hobbelende kolen zorgden ervoor dat ik me maar moeilijk kon concentreren. In het begin van het gesprek vroeg ik hoe het met zijn bedrijf ging. Ik kreeg van hem daarop een uitleg over de implementatie van een duurzame etikettenlijn die net op dat moment werd uitgetest. Met volle aandacht probeerde ik te blijven luisteren naar hem en een aanknopingspunt te zoeken die te maken had met de offerte die ik bij de hand had.

Plotseling: alarmbellen gingen af, we keken om en zagen opeens: een berg kolen, veel plastic en heel veel papieren die in de lucht vlogen en op de grond waaiden. Behulpzaam begon ik snel de kolen op te rapen. Op de achtergrond hoorde ik een verbaal geluid dat ging over de nieuwe duurzame etiketten. Niet al te lang daarna stond er een werknemer naast me met een spitskool die netjes was verpakt, in plastic…inclusief het gekreukeld papier van mijn complete offerte! Als salesman sta je niet vaak met de mond vol tanden, maar nu…

Gisteren was ik weer bij dezelfde klant. Er staan enkele prachtige koelcellen die wij inmiddels voor hem mochten bouwen. Nu moest ik weer een offerte toelichten in verband met een volgend koelcel project. koelcel koolproducten

Tijdstip gebeurtenis: 20.30 uur

Locatie gebeurtenis: bij de klant thuis achter mijn notebook. Ik had de offerte op mijn notebook opgeslagen. Weer geen offerte op papier…….Maar ik kreeg juist een compliment hiervoor: goed bezig Pasquale! Duurzaamheid kent geen grenzen. En ik weet: het vertrouwen is gewonnen.

Pasquale van Ernst

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Roma Blog
Het Roma blog behandelt alles dat te maken heeft met isolatiesysteembouw.
 

Inschrijven email
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel wordt gepubliceerd?
Meld u dan hier aan.
E-Mail

Blog Onderwerpen