HomeContactSitemapStel in als favoriet
Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Zoek op de website
Blog Home

Koelcel met maar 3 nieuwe wanden

Valkuilen bij het bouwen van een koelruimte tegen een bestaande sandwichpanelengevel
Gepost door Roma Nederland op 11 mei 2015
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: koelcel , Mei 2015
 
 
 
 
 
Harm van Vemde Verkoopadviseur bij Roma Nederland B.V.
 
      
 
Koelcel met maar 3 nieuwe wanden
 
Valkuilen bij het bouwen van een koelruimte tegen een bestaande sandwichpanelengevel
Visverwerkingsruimte
Wijzigt de indeling binnen uw bedrijfspand?
Wilt u een gedeelte van het bedrijfspand inrichten als geconditioneerde koelruimte?
Verhuist u de bedrijfsactiviteiten naar een nieuwe locatie?
 
 
Kans
Er zijn mogelijkheden om de isolatiebouw aan te laten sluiten op de bestaande stalen sandwichpanelen gevel. Bijvoorbeeld als je een koelcel bouwt. Dan kan het economisch efficiŽnt zijn om de bestaande sandwichpanelen gevel als koelcelwand in te zetten. Hiermee bespaar je op de kosten van een 4e wand.
 
Valkuil
Het plaatsen van drie koelcelwanden en een koelcelplafond is niet ingewikkeld. Wel is echter onderzoek noodzakelijk voor het voorkomen van condensvorming en lekkages aan de 4e koelcelwand (de bestaande gevel). Het ontbreken van damp- en luchtdichte scheidingen, gecombineerd met doorlopende koudebruggen, veroorzaakt condensatie. Als gevolg hiervan ontstaan vochtafzetting en lekkages. In de kern van dit probleem zit de oplossing: het onderbreken van koudebruggen. Een koudebrug is een verbinding in de constructie waarbij de "kou" van buiten naar de binnenzijde van de constructie wordt geleid of andersom. Op het moment dat een bestaande gevel wordt gebruikt als koelcelwand door er een Ďdoos' tegenaan te bouwen, creŽren we koudebruggen bij de vloer-wand, wandĖgevel, gevelĖplafond aansluitingen. Het maken van een koudebrug onderbreking aan de binnenzijde van een gevelpaneel is niet wenselijk. Redenen hiervoor zijn de berekende constructieve overspanning van de sandwichpanelengevel, de windlast, zuiging etc.
 
Oplossing
Hoe kun je die koelcel bouwen zonder condensvorming en lekkages? Het antwoord ligt in een combinatie van toepassing van de juiste isolatiebouwdetails bij de aansluitingen en een actieve ventilatie van de omgevingslucht die grenst aan de koelcel.
Bent u op zoek naar een passende oplossing?
Wilt u een voorbeeld ontvangen van een isolatiebouw detail van een aansluiting?
Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend advies.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

KNVvK-themamiddag Energie-EfficiŽntie 24 april 2013 bij Roma Isolatiesystemen in Raamsdonksveer

Energie-efficiŽntie maatregelen zoals isolatie zuinige EC-ventilatoren, Torsion compressoren en zuinige frequentieregelaars voor kostenbesparingen.
Gepost door Roma Nederland op 11 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: isolatie , koelcel

Koninklijke Nederlandse Vereniging voor KoudeEnergie-efficiŽntie krijgt steeds meer prioriteit naarmate het gebruik toeneemt en de daarmee gepaard gaande kosten voor het opwekken ervan.Tijdens de themamiddag Energie-efficiŽntie komen verschillende technieken voor optimalisatie van energie-efficiŽntie aan de orde, zowel vanuit oogpunt van het opwekken als het behouden van de opgewerkte energie met behulp van duurzame isolatie. 

 • Eerste prioriteit bij het verminderen van het gebruik is het voorkomen van energiegebruik door toepassing van goede isolatie. Met behulp van moderne software tools worden constructies en luchtlekkages gevisualiseerd. Resultaten kunnen onverwachte inzichten opleveren die direct bijdragen aan de energie-efficiŽntie.
 • De luchtdichtheid van een schil van opslagruimten is van invloed op de energie-efficiŽntie. Een grote infiltratie van de buitenlucht kan de conditionering verstoren. Hoe meet men luchtdichtheid en welke problemen komt men daarbij tegen?
 • De huidige ontwikkelde EC motoren zijn indrukwekkend op het gebied van efficiŽntie. De toepassing vermindert de bedrijfskosten van de koelinstallatie door het minimaliseren van het energieverbruik van dergelijke systemen. EC ventilatoren met geÔntegreerde commutatie elektronica bieden een hoog rendement over het gehele toerentalbereik. De state-of-the-art elektronische commutatie (EC) techniek geven de ventilatoren een zeer laag geluidsniveau, reduceert trillingen en zijn een kosteneffectief alternatief voor AC technologie. 

 • De aanleiding voor het ontwikkelen van een nieuwe Torsion-compressortechnologie is het relatief lage rendement van kleine compressoren die toegepast worden in witgoed, drank- en ijsautomaten en domestic airco's. Dit heeft geleid tot een werkingsprincipe met een significante efficiencyverbetering omdat het wrijvingsarm en olievrij is en daarnaast continu regelbaar is zonder toepassing van een frequentieregelaar. In een presentatie wordt de technologie, de werking en uitvoering nader toegelicht.  
 • In samenwerking met Yaskawa ontwikkelde MCA engineers speciale software in de frequentieregelaar voor het optimaliseren van koelcompresssoren en/of ventilatoren. In de presentatie geeft MCA uitleg van de voordelen.blowdoortestIn een praktijkopstelling meet Isovast de luchtdichheid- meting van een blowdoortest. In hoeverre is dampdicht- heid van invloed op energie-efficiŽntie?
Roma Isolatiesystemen toont dit aan de hand van opgebouwde constructies en thermografiebeelden.

 

Meer weten of inschrijven? Klik hier:
  

Agenda Kon.Ned.Vereniging v Koude 
  

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Koelcel, isolatiebouw, panelenbouw: kwaliteit of niet ?

een koelcel is duurzaam kwalitatief als de aansluitingen tussen de wanden en tussen wand en plafond deskundig zijn geÔsoleerd
Gepost door Roma Nederland op 11 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: isolatie , klimaatkamer, koelcel , productieruimte

KoelcelPas stond ik op een beurs; de Fruitteeltvakbeurs te Houten. In bijna alle gesprekken die ik voerde viel het woord ďkwaliteitĒ.


Of het nu over panelenbouw voor fruitbewaring gaat, of voor welke branche dan ook, kwaliteit komt gelukkig nog steeds op de eerste plaats. Het probleem voor de klant is vaak wel om kwaliteit of verschil in kwaliteit te herkennen. Bestel je ergens een kop koffie of een glas bier dan ga je uit dat de kwaliteit goed is maar neem je op de koop toe dat het bij het ene café beter smaakt dan elders. Het gaat niet om grote bedragen en je kunt ook niet vragen of je eerst mag proeven.

Bij aanschaf van kapitaalgoederen wordt het wat anders. Koop je bijvoorbeeld een nieuwe auto dan is het vaak een kwestie van smaak, ervaring en van reputatie. Van Franse autoís werd vroeger gezegd dat ze erg fijn rijden maar wel snel roesten. Engels fabrikaat was mooi maar onbetrouwbaar. Nu zijn autoís en automerken veel meer op elkaar gaan lijken. De consument kiest nu ook op de prijs/kwaliteit verhouding. De proefrit bevestigt over het algemeen de al gemaakte keuze.


Zichtbare en onzichtbare kwaliteit
Ook bij aanschaf van een koelcel, van wanden en plafonds voor een productieruimte of bij aanschaf van een klimaatkamer, het gaat hier om grote bedragen. Hierbij is het voor de klant nog moeilijker om de kwaliteit van het aanbod te beoordelen. En ook een bezocht referentieproject ziet er vaak op het eerste oog goed uit.

Dit is verraderlijk, juist bij geÔsoleerd bouwen wordt de kwaliteit bepaald door hetgeen je niet ziet. Juist aan de niet zichtbare buitenzijde moeten de wanden en plafonds extra goed worden afgewerkt. Juist hier moet een 100 procent dampdichtheid worden gerealiseerd om te voorkomen dat er vocht in de isolatieschil van een koelcel trekt.
Ook de aansluitingen tussen de wanden onderling en de aansluitingen van de wanden met plafond zijn belangrijke aandachtspunten. Deze details, aan de binnenzijde over het algemeen netjes afgewerkt, laten vaak te wensen over. Hier is het ook van belang dat een en ander goed is aangeschuimd en dat er geen koudebruggen inzitten.


Bepaal de kwaliteit van een bedrijf 
Kwaliteit bij het bouwen zorgt voor lagere energierekeningen. 
Afsluitend; goede materialen en goed bouwen begint bij een goed bedrijf. Ga in zee met een kwalitatief goed bedrijf. Criterium hierbij is onder andere of men de montage uitbesteedt aan derden of dat men beschikt over een eigen montage afdeling.

Alleen in het laatste geval is de bouwsnelheid ondergeschikt aan de kwaliteit.

 

10 waardevolle tips voor een succesvol isolatiesysteembouwproject 

Wilt u weten hoe een succesvol isolatiesysteembouwproject tot stand komt? Download dan onze gratis online gids met 10 concrete tips. U kunt deze tips direct in de praktijk toepassen. 

 

Sandwichpaneel

 

Auteur van dit blogartikel: Leo Bakker, verkoopadviseur voor Zuid-Nederland en Belgie.  

                                                                                            

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Koel- en vriescellen in EU-richtlijnen?

De EU-commissie ontwerpt ecologische richtlijnen in samenhang met de ontwikkeling van energielabels voor koel- en vriescellen.
Gepost door Roma Nederland op 10 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: isolatiepanelen , koelcel , loopdeuren, thermische isolatie , vriescel

koelcel inpandig

De EU-commissie denkt na over het ontwerp van nieuwe ecologische richtlijnen in samenhang met de ontwikkeling van energielabels voor koelcellen. Het doel hiervan is het verhogen van energie efficiŽntie dat zal bijdragen aan de bescherming van het milieu.

De EU heeft European Cold Storage and Logistics Association (ECSLA) gevraagd om input en commentaar te leveren bij de vorming van de nieuwe richtlijnen. ECSLA is erkend stakeholder van de EU, de overkoepelende organisatie van verenigingen waarin koel- en vrieshuiseigenaren in elk land vertegenwoordigd zijn.

Zo kent Nederland bijvoorbeeld de Vereniging van Nederlandse koel- en vrieshuizen (NEKOVRI). In BelgiŽ is er de Beroepsvereniging der Belgische vries- en koelnijverheid (BVBVK-UPBIF).

De toekomstige ecologische richtlijn zal van toepassing moeten zijn op geconditioneerde ruimten met een opslagvolume van maximaal 400 m≥ zoals:

 • Begaanbare koel- en vriescellen als geprefabriceerde units (standaardpakketten)
 • Begaanbare koel- en vriescellen op maat opgebouwd uit afzonderlijke sandwichpanelen. Gemonteerd op locatie en voorzien van koudemiddelen op locatie door gekwalificeerde vakmensen.
 • Begaanbare koel- en vriescellen, operatief op gemiddelde (-2 tot +5ļC) en lagere (beneden -2ļC , referentiepunt -18ļC) temperaturen.
 • Eventueel ook begaanbare gekoelde gangen en doorloopruimten.          


Het voornemen is dat deze nieuw te bouwen ruimten vanaf 2014 aan minimale vereisten gaan voldoen op het gebied van thermische isolatie. Dit behelst onder meer:

A)      Algemene vereisten
De ruimten zijn zo ingericht dat binnendringen van warmere omgevingslucht door het openen van alleen personendoorgang wordt beperkt. Dit kan door bijvoorbeeld loopdeuren in of naastschuifdeuren in de wand te installeren of door een automatische bediening met instelbare personenopening.
 

B)      Specifieke vereisten
Minimale thermische isolatiewaarden van toepassing op de geÔsoleerde schil van bovengenoemde ruimten:

Maximale U-waarden voor de geÔsoleerde schil van begaanbare koel- en vriescellen

 

Medium temp. (-2 tot +5ļC)

lagere temp. (beneden -2ļ C)

Wanden en plafonds

0,35 (W/(m≤.K)

0,20 (W/(m≤.K)

Vloeren

geen vereisten

0,40 (W/(m≤.K)

Deuren

0,35   (W/(m≤.K)

0,20 (W/(m≤.K)

Ramen en volledig transparante of doorschijnende deuren

1,1  (W/(m≤.K)

1,1 (W/(m≤.K)

Voor koel- en vriescellen als geprefabriceerde units (standaard pakketten) gelden er minimale vereisten ten aanzien van thermische isolatie voor lineaire en plaatselijke koudebruggen (0,6-0,7 W/m2K).
 

 C)       Product informatie vereisten
Dit heeft betrekking op begeleidende productdocumentatie bij koel- en vriescellen over de isolatiewaarden en registratie van andere parameters zoals koudebruggen.

Voor de rekenmethodiek van de parameters zoals U-waarden en koudebruggen stelt de EU voor om te refereren aan normen zoals de ETAG021 en EN 14509, wat een harmonisering stimuleert. 
 

Verschillende rekenmethodieken 
Nu bestaan er nog verschillende (nationale) rekenmethodieken en normen ten aanzien van de bepaling van warmtegeleidingscoŽfficienten (lambda-waarden) en koudebruggen. De transparantie in het marktaanbod van isolatiepanelen kan dan transparanter worden. Kopers kunnen makkelijker vergelijken op gedeclareerde isolatiewaarden en een keuze maken samen met de andere sandwichpaneel eigenschappen.
 

Slechte isolatie kan een zwart gat in uw energiebegroting vormen. Een uitgekiende doorgangstechniek en hermetische afsluiting bieden daarvoor de oplossing.

Roma maakt het mogelijk uw organisatie te bezoeken voor een GRATIS inspectie van uw isolatiedeuren of wanden. Na deze inspectie ontvangt u een advies op maat inclusief een vrijblijvende aanbieding met betrekking tot herstel.

Klik hier om uw gratis inspectie aan te vragen.

Koel- en vriesdeuren

 

Bron: Working document on possible Commission Regulations implementing Directive 2009/125/EC with regard to professional refrigeration products
Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Isolatie en opslag onder juiste condities: betrokken factoren op een rij

Isolatiedeuren kunnen een zwart gat in uw energiebegroting vormen. Een hermetische afsluiting en uitgekiende doorgangstechniek bieden oplossingen.
Gepost door Roma Nederland op 10 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: geconditioneerd magazijn, koel- en vriescellen , koelcel , koelceldeuren, thermische isolatie , vriescelwanden

Isolatie en opslagGroenten en fruit zijn levende organismen, ook na de oogst. Opslag onder optimale condities is daarom een doorslaggevende factor. Welke factoren allemaal meespelen, leest u in dit artikel.

Bij de bouw van geconditioneerde ruimten is de belangrijkste voorwaarde dat de gehele constructie goed wordt geÔsoleerd. Dit vereist optimaal isolatievermogen van de afzonderlijke panelen en perfecte afdichting van de verbindingen.

 

Feit 

Producten met een hoog ethyleengehalte - pit- en steenvruchten, zuidvruchten, paprikaís en tomaten - kunnen niet samen met andere producten worden opgeslagen, omdat ze de smaak en het uiterlijk negatief beÔnvloeden.

 

Kennis van isolatie- en diffusietechniek komt hierbij op de eerste plaats. Het verbruik van energie in gekoelde ruimten is vooral afhankelijk van de dampdichte schil het openen en sluiten van deuren en het daadwerkelijke koelen/invriezen van producten. Voor een goede isolatievoorziening kiest u een isolatiepaneel met een hoge, duurzame isolatiewaarde, niet hygroscopisch en resistent tegen ongedierte.

Wanneer er sprake is van condensvorming en/of ijsvorming verslechtert de isolatiewaarde met alle gevolgen van dien. De houdbaarheid van producten wordt korter en kan tot bederving leiden. In de bouwconstructie kunnen plaatsen voorkomen die niet of minder goed zijn geÔsoleerd dan overige delen. Dit vermindert het isolerend vermogen, wat ook tot condensproblemen en verhoging van de warmtedoorgang kan leiden. Wat voor bouwconstructie u ook gebruikt, een goed geÔsoleerde ruimte is van cruciaal belang voor het bewaren en leveren van een goed product.

 

Feit 

Voor een snelle en gelijkmatige afkoeling van het bewaarproduct is een goede luchtverdeling nodig. Dit vereist een optimale stapeling van uw producten.

 

Isolatiedeuren kunnen een zwart gat in uw energiebegroting vormen. Een hermetische afsluiting en uitgekiende doorgangstechniek bieden oplossingen.

Roma maakt het mogelijk uw organisatie te bezoeken voor een gratis inspectie van uw isolatiedeuren of wanden. Na deze inspectie ontvangt u een advies op maat inclusief een vrijblijvende aanbieding met betrekking tot herstel.

Vraag nu uw gratis inspectie aan.

 

Vraag nu uw gratis inspectie aan


Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Tips om onnodige meerwerk kosten te voorkomen

een koelcel of vrieshuis project gaat met minder meerwerkkosten gepaard als de normale doorlooptijden gerespecteerd worden
Gepost door Roma Nederland op 10 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: isolatiepanelen , koelcel , koelceldeuren, koeldoorgang, vrieshuis

Als Hoofd Verkoopbinnendienst ben ik verantwoordelijk voor het uitwerken en  Cyriel van Looverenopstellen van de offertes die Roma Isolatiesystemen aanbiedt. Elk jaar behandelen wij honderden uiteenlopende verzoeken van klanten om gratis een calculatie te maken voor een bouwplan van een klein of groot project met een koelcel, koeldoorgang of compleet vrieshuis. Onze verkoopbinnendienst verzorgt tevens de administratieve begeleiding van bouwprojecten met isolatiepanelen en koeldeuren waaronder het verwerken van meer- en minderwerk.

Korte doorlooptijden

Bij de behandeling van veel projecten vanaf begin tot eindfase bespeuren wij een trend. Hectiek manifesteert zich steeds meer in de vorm van korte doorlooptijden. Enerzijds komt dit door het uitstellen van beslissingen en anderzijds door een te krappe planning. ďVrijdag opdracht, maandag starten op de bouwĒ is dan vaak het credo. Nu zegt menigeen: ďDat is niet onoverkomelijk met de snelle en flexibele sandwichbouwmethode. Bovendien kan een grotere organisatie hier beter mee overwegĒ. bouwkosten

Een ingeplande en aangehouden voorbereidingstijd biedt echter voor zowel opdrachtgever als opdrachtnemer een beter resultaat en meer financieel rendement want:

 • Je hebt minder ad-hoc beslissingen op detail niveau te nemen, waaraan onvoorziene consequenties zijn gekoppeld.

 • Bij een normale doorlooptijd met goedgekeurde tekeningen worden knelpunten vaker vooraf gesignaleerd en opgelost.

 • Zowel de opdrachtgever als de panelenbouwer hebben ruimschoots de tijd om alle ins en outs van het project tot in detail af te spreken en voor te bereiden. Dit voorkomt onnodige meerkosten voor de panelenbouwer en voor de opdrachtgever.

 

Tips om de bouwkosten beter te beheersen bouwkosten beheersen

 1. Informeer vooraf naar doorlooptijden van onderaannemers voor het aanleveren van materialen en tekeningen.
 2. Plan de montage (ruwbouw én afwerking) zoveel als mogelijk in 1 aaneengesloten fase. Tijd is geld.
 3. Werk in bouwteams. Dit wordt als de meest succesvolle contractvorm genoemd om faalkosten te verminderen volgens onderzoek van Bouwkennis Jaarrapport Nederland 2011/2012 juni 2011 door USP Marketing Consultancy. toelichting op onderzoek Bouwkennis

   reageren                              

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

De duurzaamheid van een koelcel project kent geen grenzen.

Als je voor een klant een koelcel bouwt, dan verdiep je je in zijn bedrijf en de condities waaronder de productieprocessen plaatsvinden
Gepost door Roma Nederland op 10 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: duurzaamheid, koelcel , koelcellen

Pasquale van Ernstp.ernst@romaned.nl, 24-11-2011

Als salesadviseur heb ik geleerd dat je je verdiept in de klant. Dit doe je bijvoorbeeld door tijdens een gesprek te luisteren om vervolgens daarop in te spelen en dan zoeken naar de klik die leidt tot een match met als hoogtepunt: het vertrouwen van de klant om zijn bouwplan te mogen realiseren.

Dit klinkt simpel maar in praktijk kom je nogal wat valkuilen tegen. Zo kan ik me nog goed de gebeurtenissen herinneren toen ik bij een klant was om een offerte toe te lichten. Het ging om een nieuwbouw van een koelcel voor de opslag van koolproducten, nu ongeveer een jaar geledenÖÖ.

Tijdstip gebeurtenis: 06.30 uur

Locatie gebeurtenis: in de fabriekshal bij een productielijn waar verse spitskolen worden schoongemaakt, verpakt en geŽtiketteerd. De geluiden van de hobbelende kolen zorgden ervoor dat ik me maar moeilijk kon concentreren. In het begin van het gesprek vroeg ik hoe het met zijn bedrijf ging. Ik kreeg van hem daarop een uitleg over de implementatie van een duurzame etikettenlijn die net op dat moment werd uitgetest. Met volle aandacht probeerde ik te blijven luisteren naar hem en een aanknopingspunt te zoeken die te maken had met de offerte die ik bij de hand had.

Plotseling: alarmbellen gingen af, we keken om en zagen opeens: een berg kolen, veel plastic en heel veel papieren die in de lucht vlogen en op de grond waaiden. Behulpzaam begon ik snel de kolen op te rapen. Op de achtergrond hoorde ik een verbaal geluid dat ging over de nieuwe duurzame etiketten. Niet al te lang daarna stond er een werknemer naast me met een spitskool die netjes was verpakt, in plasticÖinclusief het gekreukeld papier van mijn complete offerte! Als salesman sta je niet vaak met de mond vol tanden, maar nuÖ

Gisteren was ik weer bij dezelfde klant. Er staan enkele prachtige koelcellen die wij inmiddels voor hem mochten bouwen. Nu moest ik weer een offerte toelichten in verband met een volgend koelcel project. koelcel koolproducten

Tijdstip gebeurtenis: 20.30 uur

Locatie gebeurtenis: bij de klant thuis achter mijn notebook. Ik had de offerte op mijn notebook opgeslagen. Weer geen offerte op papierÖÖ.Maar ik kreeg juist een compliment hiervoor: goed bezig Pasquale! Duurzaamheid kent geen grenzen. En ik weet: het vertrouwen is gewonnen.

Pasquale van Ernst

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Schimmelvorming in de geconditioneerde expeditie

Wat te doen bij condens- en schimmelvorming op de betonwand van de expeditie. Bewuste keuzen en/of sandwichpanelen bieden een oplossing.
Gepost door Roma Nederland op 10 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: dockleveler, expeditie, koelcel , sandwichpanelen

 Aldert van Dijk, 20-01-2012

Gedurende mijn werkervaring als adviseur van Roma Isolatiesystemen heb ik menige locaties bezocht met geconditioneerde ruimten zoals expedities. Vooral de laatste tijd valt mij tijdens bezoeken nogal eens op, dat er condens- en schimmelvorming optreedt op de binnenkant van de buitenschil van het bedrijfspand veroorzaakt door waterdampstroom tussen warmere en koudere lucht.

Een wand van een expeditie of geconditioneerd magazijn is vaak is opgetrokken uit bakstenen of betonnen wandplaten. Terecht want een expeditie kan immers niet robuust genoeg gebouwd zijn met al die logistieke bewegingen. De omgevingstemperatuur in expeditieruimten kan lager ingesteld zijn dan de temperatuur die ooit het uitgangspunt vormde bij geconditioneerde expeditiehet ontwerp van de expeditieruimte. Het goed en langer bewaren van het gereed product en het bewaken van de gesloten koudeketen in de dagelijkse praktijk kunnen hieraan ten grondslag liggen. Maar als het nat slaat op de wanden, dan heeft dit onhygiŽnische of andere nadelige gevolgen.

Om condensproblemen en schimmelvorming op de binnenkant van de muren in de expeditie te voorkomen, dien je vooraf een goede afweging in keuzes voor op lange termijn te maken. Beslissingen die met een bepaalde brandbreedte tevens rekening houden met de huidige gemiddelde jaartemperaturen van boven de 9,3 graden celsius in Nederland. een kwestie van keuzes maken dus.

OF:

 1. De omgevingstemperatuur en koudetechnische installatie in de expeditie is ingesteld op een  minimale ondergrens om condens- en schimmelvorming op de bouwkundige muren te voorkomen. Uiteraard impliceert dit ook logistieke consequenties. Het gereed product zal dan bijvoorbeeld maar beperkte tijd in de expeditie staan.

OF:   

   2.  De expeditie dient men in te richten als een koelcel. Dit betekent dus dat er zowel    panelenwanden als een panelenplafond gemonteerd moet worden.

OVERIGE TIPS:

 • De aansluitdetails van de overheaddeuren in de gevel vereisen extra aandacht om  condensatie te voorkomen. Het verdient aanbeveling om de dagkanten van de deuropeningen te verstevigen om kans op beschadigingen te beperken.

 • De schuifrichting van de overheaddeur is ook van belang. Schuift deze rechtstandig langs de gevel omhoog of draait naar binnen in de expeditie? Anders bestaat de kans op verkeerde luchtstromingen.

 • De keuze van het type dockleveler is niet alleen afhankelijk van het logistieke concept, maar ook hier is het raadzaam om rekening te houden met condensatieproblemen ten gevolge van een ongeÔsoleerde ruimte onder de dockleveler. 

Aldert van Dijk gekoelde expeditie

Verkoopadviseur Roma Isolatiesystemen

Klik hier voor het aanvragen van meer informatie of isolatietechnisch advies.

Vraag nu hier gratis informatie aan

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Isolatie valt of staat met een goede dampremming

het herkennen en aanbrengen van een adequate dampremming is essentieel voor een goed geÔsoleerde bouwconstructie in gekoelde ruimten
Gepost door Roma Nederland op 10 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: dampremming, isolatie , koelcel , vriescel

P.Pallandt@romaned.nl ,20 oktober 2011 Paul Pallandt

In mijn functie bij Roma isolatiesystemen heb ik regelmatig contact met klanten die op zoek zijn naar isolatie voor een koel- of vriescel. Dit zijn architecten, bouwbedrijven of klanten die vaak al zelf koelcellen hebben staan.

Wat mij opvalt, is dat iedereen beseft dat de isolatiewaarde van een paneel belangrijk is. Logisch als je weet dat het creŽren van koude lucht zelfs duurder is dan warme lucht! 
Dus hoe beter de isolatiewaarde is, hoe minder kosten je hebt om de koude lucht in de cel te behouden.

De functie van een dampdichte laag

Maar wat vaak wordt onderschat is dat de functionaliteit van deze isolatie valt of staat met het goed aanbrengen van een dampdichte laag! Wellicht behoeft dit wat nader uitleg;

De natuurwetten leren ons dat warme lucht naar koude lucht stroomt en dat warme lucht meer vocht kan bevatten dan koude lucht. Dus als we een isolatiepakket van een vriescel hebben zonder een dampremming, dan zal de warme lucht buiten de cel naar binnen stromen en gaat er kostbare koude lucht verloren.

De plaats van dampremming

Maar ook de plaats van een dampremming is erg belangrijk.  ijsvormingAls we in dit voorbeeld de dampremming aan de binnenzijde van de vriescel aanbrengen zal de warme lucht wel worden tegen gehouden maar condenseert op deze plaats de relatief vochtige lucht. Bij vriestemperaturen zal dit zelfs overgaan in ijsvorming!

Dus zorg dat er altijd een dampremming zit aan de warme zijde van de constructie.Helaas komen we nog regelmatig probleemgevallen tegen waar de architect of bouwer niet goed genoeg heeft stilgestaan bij deze materie.

isoleren kolomdoorvoerIn ieder pand sluipen op diverse bouwkundige onderdelen de gevaren. Het gevolg is vaak dat lekkages op deze plaatsen ontstaan en er kostbare ingrepen moeten worden gedaan om dit te herstellen.

Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen!

Paul Pallandt, commercieel directeur Roma Isolatiesystemen

 Meer weten? vraag de presentatie en Special Thermische isolatie aan

  whitepaper-thermische-isolatie

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Een industriŽle koel- en vriescel op zee

wat komt er allemaal aan de orde bij het bouwen van een koelcel en vriescel bouwen op een platform in zee
Gepost door Roma Nederland op 10 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: isolatiepanelen , koelcel , opslag , vriescel

platform K12 BOp 70 km zeewaarts vanuit Den Helder bevindt zich het boorplatform KB-12. De huidige voedselopslag van 150 man personeel was nodig aan een vervanging toe. Roma Isolatiesystemen heeft de oude koel- en vriescellen vervangen door een nieuwe combicel in opdracht van GDF Suez.

 

Werken in de offshore is een apart vak. Vandaar dat de Roma-monteurs een door de NOGEPA-erkende training hebben gevolgd waarin uitgebreid de veiligheid-, gezondheid- & milieuaspecten en het werkvergunningsysteem met melden van ongevallen en incidenten aan de orde kwamen.

Bij offshore projecten is alles gericht op duurzaamheid en continuatie van het proces op het platform. Risico die het proces vertragen of verstoren wil men zoveel als mogelijk uitsluiten.

koelcel en vriescel op platformKoelcellen bouwen in de offshore en maritieme sector vereist maatwerk en ervaring. Ruim vooraf bezoekt een projectleider van Roma de locatie om de situatie ter plekke op te nemen en in te meten. Hoe worden de koelcelpanelen, koel- vriesdeuren aangevoerd op de bouwplek? Hoe ziet de planning eruit? Tevens maakt de projectleider afspraken met overige bouwpartijen zoals de koudetechnische installateur.

De combicel is op maat gezaagd en geassembleerd in de fabriek. Daarna is het hele bouwpakket ook nog eens is geÔnspecteerd door de monteurs zelf, die uit de voeten kunnen met bouwmateriaal en hulpmaterieel wat ze ter plekke ter beschikking hebben.           

over en onderdrukventielen voor de vriescelDe nieuwe combinatie van koel- en vriescel heeft een vloeroppervlak van 4 x 3 en 4 x 2,5 meter. Zowel de wanden als de plafonds en deuren worden in rvs met vlakke afwerking uitgevoerd. Tijdens het vervoer en de montage is zeer omzichtig omgegaan met de isolatiepanelen omdat op rvs vlakke panelen sneller zichtbare deukjes te zien zijn dan bij geprofileerde panelen. Hulpmaterieel zoals een kraan is noodzakelijk het isolatiebouwpakket op gelijkvloers met de cellen op het platform te krijgen.  Voor de overige bouwwerkzaamheden komt het aan op veel handwerk.

Meer weten over het bouwen van koel- en vriescellen voor de offshore ?

-Contact opnemen

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Automatische bediening koelceldeuren bespaart energiekosten

Een automatische bediening op koelceldeuren of vriesceldeuren levert al snel rendement op bij inten
Gepost door Roma Nederland op 10 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: koelcel , koelceldeuren, koeldeur , vriescel, vriesceldeuren , vriesdeur
automatische bediening op vriesschuifdeuren

Een automatische bediening op koelceldeuren of vriesceldeuren levert al snel rendement op bij intensief logistiek verkeer. Volgens de bouwwijzer van de Nederlandse Vereniging van Koel- en Vrieshuizen kan energieverlies als gevolg van het openen van deuren in een vrieshuis oplopen tot 15 a 30 % van het totale energieverbruik. Er zal minder kostbare koude lucht verloren gaan als het openen en sluiten van de deur van de vriescel via een gecontroleerd en beveiligd proces plaatsvindt. Tevens verlengt dit de technische levensduur van een koel- en vriesceldeur.

Vooral bij grote en zware schuifdeuren bespaart men al gauw meer energiekosten met ingeregelde bedieningsopties zoals een drukknop voor een personenopening naast een afstandbediening voor een heftruckopening.

Signaalgevers (opties) voor automatische deurbediening

 • sensordetectie (bv in de dagkant)
 • trekschakelaars
 • contactmat
 • radardetectie
 • afstandbediening (bv op heftruck)
 • bediening ten behoeve van rollerbaanfunctie
 • sluisfunctie
 • infrarooddetectie
 • codeschakelaars
 • timerfunctie via parameter(0-99 seconden)

Wilt u meer weten over een automatische bediening voor koelschuifdeuren of vriesschuifdeuren ? 

Documentatie aanvragen

foto's en film schuif- en hefdeuren van Roma Isolatiesystemen

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Koelcel in buitenopstelling

Stel u heeft behoefte aan iets grotere opslag.Maar u beschikt over te weinig ruimte in het gebouw of grenzend aan het gebouw. Ook overweegt u op lang
Gepost door Roma Nederland op 10 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: koelcel , Koelcelpanelen, opslag , sandwichpanelen , vriescel

Stel u heeft behoefte aan iets grotere opslag. Maar u beschikt over te weinig ruimte in het gebouw en wordt genoodzaakt om grenzend aan het gebouw een koelcel te bouwen. Dan komt er heel wat bij kijken om dit goed te realiseren.

  describe the image

Extra voorzieningen

De wanden, plafonds en deuren van een inpandige koelcel zijn met koelcelpanelen binnen enkele dagen gemonteerd. Een kleine koelcel in buitenopstelling bouw je echter niet zomaar even op je terrein. Condities zoals ruimte, aard product, regelgeving rechtvaardigen soms het aanbrengen van extra voorzieningen die hiervoor noodzakelijk zijn. Neem een koelcel voor opslag van farmaceutische producten met een afmeting van bijvoorbeeld 100 m≥ inhoud.

5 bouwkundige tips  prefab koelcel hulpconstructie

 1. Controleer bij bouw- en woningtoezicht of het plan gerealiseerd mag worden. Aan welke regels te voldoen qua bouwhoogte, brandscheiding en welstandseisen ?

 2. Is de uitbreiding permanent of semi parmanent. Speel hier op in bij de keuze in de bouwmethodiek.   

 3. bescherm de koelcel met een overkapping voor middellange termijn. Gelijk als een soort carport of met gevelbeplating: als het dak van de cel maar beschermd is tegen het natte Hollandse klimaat. Of breng een kunststof dakbedekking aan inclusief hemelwaterafvoer noodoverloop. 

 4. hulpconstructie van hout of staal ja of nee? Soms wordt dit vereist door gemeentelijke bouwvoorschriften. 

 5. zorg bij een koelcel met lage temperaturen of een vriescel voor voldoende ventilatie onder de vloer van de cel. Als de kou de grond intrekt, kan de vloer bevriezen op termijn. 

Heeft u ook te maken met eenzelfde situatie. Wilt u meer weten over een kleinere koel- of vriescel in buitenopstelling?

Klik hier voor gratis advies.

-Contact opnemen

Klik hier voor een uitgebreid artikel over een koelcel in permanente buitenopstelling.

Roma Info Nieuwsbrief

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Roma Blog
Het Roma blog behandelt alles dat te maken heeft met isolatiesysteembouw.
 

Inschrijven email
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel wordt gepubliceerd?
Meld u dan hier aan.
E-Mail

Blog Onderwerpen