HomeContactSitemapStel in als favoriet
Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Zoek op de website
Blog Home

Koel- en vriesdraaideuren: de 10 grootste valkuilen

Voor industriŽle toepassingen zijn er vele andere uitvoeringen van koel- en vriesdraaideuren die grotere of kleinere ruimten met elkaar verbinden. Voor iedere toepassing geldt; je moet je oriŽnteren op aspecten vanuit logistiek-, veiligheids-, en energetisch oogpunt.
Gepost door Roma Nederland op 11 april 2014
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: deuren, koel- en vriesdeuren, koelceldeuren, koeldeur , koeldeuren , vriesceldeuren , vriesdeur

Jan HendrickxJan Hendrickx:

 
Jan Hendrickx is projectleider bij Roma Isolatiesystemen

 

Een open deur voor u of een eye-opener?

Koel- en vriesdraaideuren dienen om ruimten met verschillende klimaatcondities met elkaar te verbinden. Deze draaideuren worden het meeste toegepast als toegang tot een koel- of vriescel, of een klimaatkamer. De uitvoering van de deur is dan aangepast aan de cel als onderdeel van een kant-en-klaar bouwpakket. Voor industriŽle toepassingen zijn er vele andere uitvoeringen van koel- en vriesdraaideuren die grotere of kleinere ruimten met elkaar verbinden. Voor iedere toepassing geldt; je moet je oriŽnteren op aspecten vanuit logistiek-, veiligheids-, en energetisch oogpunt.

Logistiek:

 

 

 1. De positie van het gat in de wand ligt meestal voor de hand. In de loop van de werkproces routing.
  Houdt rekening met draai in de richting van een dode hoek. Niet in de richting van de stellingen.
 2. Hoe groot wordt het gat in de wand? Als blijkt dat het ook bestemd is voor doorgang van goederen met een palletwagen, dan kan dit tot dure aanpassingen achteraf leiden. Een groter gat is daarentegen lastiger als de binnen- en buitentemperatuur flink afwijkt. Welke afmeting heeft deze palletwagen trouwens?
 3. Wat is de draairichting van de deur? Is er genoeg (draai)ruimte om te manoeuvreren met een palletwagen? Een dikker deurblad van een vriesdraaideur kan obstakel vormen als de deur slechts 90į open kan draaien.

Veiligheid:

 1. Indien u met pallets door de opening gaat, voorzie dan ook in stootbescherming voor kozijnen en schopplaten aan de onderzijde van het deurblad.
 2. De open- en sluitsnelheid is ook van belang. Bij frequent openen- en sluiten zoals in een keuken is een werpsluiting behulpzaam en gemakkelijker in de bediening.
 3. Een vriesdraaideur moet aan de binnenkant voorzien van een noodontgrendeling. Je kunt er hiermee altijd uit, ook al hebben ze je opgesloten!
 4. Vergeet niet een deurstop op de (panelen)wand aan te brengen indien noodzakelijk.
 5. Komt de koel- en vriesdraaideur in een brandwerende wand met attest? Dan moet u ook een brandwerend attest aan de brandweer kunnen tonen.

Energetisch:

 1. Bij koel- en vriesdraaideuren is een hermetische en snelle afdichting belangrijk om kosten te besparen. Als de vloer vlak genoeg is, zorgen de opdraaiende blokscharnieren ervoor dat de deur dicht draait. Daarna sluit je het deurblad met knevel- of werpsluiting tegen het kozijn aan. Een deurdranger is een vaak gebruikt hulpmiddel om het deurblad sneller te laten draaien in sluitende richting.
 2. Koel- en vriesdraaideuren zijn voorzien van een koudebrug onderbreking in het kozijn. Zeker bij vriesdraaideuren is een elektrische randverwarming daarnaast noodzakelijk om te voorkomen dat het deurblad aanvriest tegen het kozijn. Let daarbij op dat deze is aangesloten op een potentiaal vrij contact.

Vormen de kanttekeningen een open deur voor u of een eye-opener?

Klik hieronder op de afbeelding voor het aanvragen van een bestektekst van een koel- of vriesdraaideur.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Wand- en deurbescherming die niet breekt maar buigt

Een ongeluk in de productieomgeving zit net om de hoek. Een verkeerde beweging enÖoeps.
Gepost door Roma Nederland op 16 Januari 2014
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: expeditie, koel- en vriescellen , koel- en vriesdeuren, koelceldeuren, Koelcelwanden, koeldeur , koeldeuren , opslag , productieruimte, stootbescherming, Veiligheid
 
Door Alexander Krimpenfort:
 
Alexander Krimpenfort is sinds 1998 in dienst bij Roma Isolatiesystemen als marketing medewerker.
 
 

Een ongeluk in de productieomgeving zit net om de hoek. Een verkeerde beweging en Öoeps.
Schade aan gebouwen en machines, persoonlijk letsel of storingen in het productieproces en de kosten voor herstel vormen een bron van ergernis. Zeker in een tijd waarin we genoodzaakt zijn om juist efficiŽnter en zuiniger te produceren.

wandbeschermingDe toename van zware ongevallen met heftrucks duidt er op dat opleiding en rijgedrag meer aandacht verdienen van ondernemers. Zij investeren dan ook meer in veiligheid. Bijvoorbeeld met opleidingen en aandacht voor bewustwording. Roma Isolatiesystemen erkent het probleem en voelt zich betrokken bij het wegnemen van nadelen bij de toepassing van haar wandpanelen en deuren. De stalen deklagen van onze panelen zijn met 0,6 mm dikker dan bij menig andere fabrikant en er is geen breder deurbladkader dan dat van onze 2010-schuifdeuren. Maar dat blijkt in sommige praktijksituaties nog niet genoeg bestand tegen het snelle en onstuimige verkeerĒ.

Tegenwoordig denkt men bij isolatiesysteembouwprojecten al in de ontwerpfase na over passende voorzieningen ter beveiliging van wanden en deuren. Stootbescherming krijgt terecht meer aandacht dan voorheen. De klant is op zoek naar duurzame oplossingen. Bovendien, als je het doet, doe het dan in 1 keer ook goed. Roma adviseert klanten al jaren in de verschillende systemen wandbeveiliging die er op de markt zijn. Zij monteren sommige zelf zoals de stootranden voor U.L.O.-cellen en r.v.s.-stootranden. Hiernaast nemen wij ook andere beveiligingen mee in het inkooppakket.
Bijvoorbeeld stootbescherming die bestand is tegen botsingen met heftrucks, die niet breekt maar buigt én tevens geschikt is voor de foodcare omgeving.

Roma heeft een gids samengesteld over stootbescherming voor geconditioneerde ruimten.
Klik hier voor het e-book Stootbescherming.

 
Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Is er verschil tussen isolatiesysteembouwers en hallenbouwers?

Koelhuisbouw en vrieshuisbouw en geconditioneerde ruimten in de foodsector vereisen naast bouwen ook kennis van het opslagproduct en isolatietechniek
Gepost door Roma Nederland op 11 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: high care productieruimte, koel- en vriesdeuren, sandwichpanelen , vriesceldeuren , vrieshuisbouw

Robert Veerdig

Door Robert Veerdig:  Robert Veerdig is sinds 2006 in dienst bij Roma Isolatiesystemen als verkoopadviseur.  

Zowel in de utiliteitsbouw als in de woningbouw is momenteel minder perspectief door de crisis waarin zowel de koper het moeilijk heeft als ook de verhuurder die zich zorgen baart over de komende heffingen. Veel bouwbedrijven hebben jaren lang hun core-business verdiend in deze sectoren van de markt en zien nu hun omzet steeds verder afnemen. Ook in de hallenbouw is er jaren lang veel werk geweest voor bedrijven die zich voornamelijk bezig hielden met dak- en wandbeplating in de non-food markt.

De foodsector is ook in deze tijden van crisis een van de weinige bedrijfstakken waar nog steeds groei zichtbaar is. De omzet in deze sector is met 7% gegroeid. Ondernemers in de voedings- en genotmiddelenindustrie zijn het meest positief. Zij verwachten 21% meer te investeren in zowel nieuwbouw als ook renovatiebouw. Dit komt naast de groeiende vraag naar voedsel in het buitenland ook door de steeds verder aangescherpte regels waaraan producenten moeten voldoen.

Juist omdat er in de foodsector wel geÔnvesteerd wordt, vindt er momenteel een verschuiving plaats waarbij dak- en gevelbeplaters zich ook op de bouw in de foodsector gaan richten. Het gevolg is dat men koel- en vrieshuisbouwers en specialisten in foodcare bouwen met name op prijs vergelijkt met hallenbouwers,

stuiknaden dampdicht afwerken aan warme zijde


De bouw in de foodsector is een markt die zich door de jaren heen steeds verder heeft ontwikkeld door ervaringen en steeds scherpere hygiŽneregels. Het vergt een zekere mate van kennis en ervaring van zowel de condities waarin productie en opslag van voedselproducten plaatsvinden als ook kennis van de toepasbaarheid van de juiste materialen en afwerkingen.

Een high care productieruimte die dagelijks nat wordt gereinigd, dient op een heel andere wijze te worden opgebouwd dan een droge opslag van verpakt product. Het gaat hierbij veel verder dan het kijken naar een hoge isolatiewaarde van sandwichpanelen. Door het in grotere diktes produceren van standaard sandwichpanelen bedoeld voor de hallenbouw, heb je per definitie nog geen paneel dat geschikt is voor de foodsector.


describe the imageBevestigingen en aansluitingen van wanden en plafonds vragen om kennis van het doel en gebruik van een gebouw en de daarin onderlinge verschillen tuss

en zo

nes in een gebouw. In principe is er altijd sprake van maatwerk waarbij de kwaliteit en duurzaamheid van de producten mede bepaald wordt door de omgeving waarin zij worden geproduceerd en/of bewaard.

In de foodsector zijn de volumes groot en marges soms beperkt tot centen. Het kostenaspect maakt de verleiding groot om voor realisatie van het bouwplan in zee te gaan met de goedkoopste  hallenbouwer, die aangeeft de isolatiebouw mee te nemen in het pakket. Pas hier echter mee op want voor u het weet, heeft u straks een bouw

project laten uitvoeren waarbij de kwaliteit en afwerking sterk te wensen over laten. Zoals het binnen toepassen van zachte pvc coatings bedoeld voor buitengevels waarbij
ter stabilisatie veel giftige weekmakers zijn toegevoegd, is een voorbeeld van verkeerd besparen.

Ook op het gebied van de in de foodsector toe te passen koel- en vriesdeuren is er een breed scala aan producten waarbij er maar weinig echt geschikt zijn voor langdurige toepassing in de vaak kritische omstandigheden.

Maar al te vaak komt achteraf de spijt waarbij de ergernis over de slechte kwaliteit langer duurt dan de voldoening van de laagste prijs. 

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

De betekenis van Kennis

ook in de koel- en virescellenbouw is het van belang om technische kennis ťťnduidig vast te leggen en te delen
Gepost door Roma Nederland op 10 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: deuren, koel- en vriescelbouw, koel- en vriescellen , koel- en vriesdeuren, sandwichpanelen , voedselveilig bouwen

w.smulders@romaned.nl, 15-02-2012

5 jaar alweer ben ik nu werkzaam bij koel- en vriescellenbouwer Roma Isolatiesystemen in Raamsdonksveer. In deze periode ben ik gegroeid naar een leidinggevende functie in de  Productie Engineering. Hier verrichten wij het teken- en rekenwerk voor de productie van deuren, geÔsoleerde (rol)containers en  geconditioneerde omkastingen.

Roma is een deurenfabrikant die alles projectmatig en op maat produceert en zelf installeert in opslag- en verwerkingsruimten voor de voedingsmiddelensector. Hier is behoefte aan robuuste deuren, ramen en kozijnen met een voedselveilige afwerking. Naast ontwerp voeren wij op continu basis modificaties uit met behulp van 3D-software. Voor het uitvoeren van dit soort engineering is kennis nodig, waar ik graag wat meer over vertel.

Wat is kennis?

Dit is een vraag die ik mezelf heb gesteld in het kader van mijn werk voor Roma. Hoe behouden we het?  Steeds meer bedrijven in de vergrijzende economie vragen zich ook af; hoe behouden we kennis?. Het afgelopen jaar heb ik op dit onderwerp betreft kennis mogen afstuderen (Technische Bedrijfskunde). Het dure woord voor dit onderwerp is "kennismanagement" maar dat gebruik ik liever niet.

Kennis bestaat uit 4 componenten: koelschuifdeur met CE-markering

-        Informatie;

-        Ervaring;

-        Vaardigheden;

-        Attitude (houding).

In één oogopslag kun je eigenlijk al zien dat het overgroot deel van kennis in de mens zelf zit. Het enige wat zich buiten onszelf kan plaatsen is informatie. Dit is dan ook het enige wat na een werkdag nog achterblijft in het bedrijf.

De ervaring, vaardigheden en attitude van elke medewerker vertrekt elke avond en komt de volgende ochtend weer terug. Ervaring zegt eigenlijk iets over hoe vaak iemand een kunstje al heeft gedaan. Bijvoorbeeld hoeveel ervaring iemand al heeft met CAD-tekenen. Vaardigheid zegt iets over hoe goed iemand is in het flikken van het kunstje. Hoe vaardig iemand dus is in het CAD-tekenen. Attitude staat eigenlijk voor de intrinsieke motivatie van iemand. Hoe graag iemand het kunstje (goed) wil doen dus.

Informatie is dus niet alles, en niet van alle kennis kan  koelcontainer ontwerp in Autocadinformatie gemaakt worden. Zo vormt opslag in een mooie database maar een klein deel van je beheer van kennis. Het biedt enkel ondersteuning. Het gaat er dus in eerste instantie om HOE we dingen doen en daarna om WAT we er voor nodig hebben.

Kennis delen

Met betrekking tot het HOE we in het ontwerp- en bouwproces handelen, is het van cruciaal belang om (technische) wijzigingen breed in de betrokken organisatie te communiceren waardoor men goed geÔnformeerd is.  Dit lijkt een open deur maar blijft een belangrijk aandachtspunt. Bijvoorbeeld omdat de betrokken bouworganisatie verandert als gevolg van veranderingen in de uitvoering in de planning of in (parttime) dienstverbanden.

Hergebruik van kennis

Met betrekking tot het WAT we er voor nodig hebben,  BBL-opleiding gevel en wanden monteur verdient het voorkeur dat mensen éénduidig denken en het werk éénduidig uitvoeren. Hergebruik van kennis is één van de belangrijkste aspecten in het omgaan met kennis en kan veel faalkosten en tijd besparen.

Kennis door ervaring

De gemiddelde diensttijd van de medewerkers van Roma Isolatiesystemen is zeer hoog. Er lopen bij Roma zelfs zoín 40 experts rond die zich al langer dan 20 jaar hebben ontwikkeld in diverse facetten van de koel- en vriescelbouw. Dat zijn dus meer dan 800 dienstjaren! De één is natuurlijk wat meer vakinhoudelijk bezig dan de ander. Maar het toont aan dat Roma daadwerkelijk veel ervaring heeft opgedaan in het bouwen van geconditioneerde ruimten. Graag delen wij onze kennis over sandwichpanelenbouw en deuren met bouwers en belangstellenden.

Onze slogan is dan ook niet voor niets: Bouwen met Kennis van Condities!

Willem Smulders

Hoofd Productie Engineering  

reageren

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Roma Blog
Het Roma blog behandelt alles dat te maken heeft met isolatiesysteembouw.
 

Inschrijven email
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel wordt gepubliceerd?
Meld u dan hier aan.
E-Mail

Blog Onderwerpen