HomeContactSitemapStel in als favoriet
Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Zoek op de website
Blog Home

Vers vlees - hoe juiste opslag voorkomt dat uw product bederft.

De versheid van uw vlees heeft voor een groot deel te maken met isolatie.
Gepost door Roma Nederland op 10 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: isolatie , Isolatiesystemen, koel- en vriescelbouw, koel- en vriescellen , koelcellen , levensmiddelen, vriescel, vrieshuis

opslag vers vlessVers vlees behoort tot de licht bederfelijke levensmiddelen. Zowel voor als tijdens de opslag vinden processen plaats die bepalend zijn voor het uiterlijk, de mals- en versheid en het gewicht van het uiteindelijke product. Dit blogartikel licht toe welke elementen zorgen voor de optimale bewaring van uw vleesproducten. 

Vochtig oppervlak en lichtsterkte 
Het is erg belangrijk om oppervlakken vochtvrij te houden. Wanneer dit niet gebeurt, kunnen micro-organismen zich eenvoudig nestelen, waarmee het proces van ontbinding direct in werking wordt gezet.

Tip 1: Hanteer dus een praktische veiligheidsmarge, waarbij de oppervlaktetemperatuur minstens 3░C  boven het dauwpunt blijft.

Tip 2: Stem vˇˇraf de juiste coating op de wanden en de kit in de naden tussen dekoelcelpanelen af op de condities en de bedrijfsactiviteiten in de ruimte. Een plastisol coating is minder geschikt voor snij- en fileerzalen vanwege de aanwezigheid van weekmakers. Een polyesterlak-, rvs-, hard pvc- of HDP-coating is daarentegen meer geschikt voor deze toepassing.

Tip 3: Stem vˇˇraf de juiste coating op de wanden en de kit in de naden tussen dekoelcelpanelen niet alleen af op de te gebruiken reinigingsmiddelen in uw bedrijf. Maar ook op de concentraties van chemische stoffen in de reinigingsmiddelen.

Tip 4: Verder is het van belang een gematigde lichtsterkte gebruiken en vleessoorten gescheiden te houden. Een grote misvatting is dat een koude temperatuur voldoende is!

HygiŰne is uiteraard niet minder belangrijk en een in deze sector voor de hand liggend element. Ditzelfde geldt voor de registratie. De vleessector vraagt hier om specifieke oplossingen.

HygiŰne 
De concurrentiekracht van de vleessector wordt met name bepaald door prijs, verwerking, verpakking en bewaring. Recente ontwikkelingen voegen daar herkomstgaranties en het kunnen voldoen aan zeer strikte hygiŰne-eisen aan toe.

Wilt u een goed product afleveren, dan is goede opslag cruciaal.

Luchtvochtigheid en ventilatie 
Een andere kwaliteitsfactor is luchtvochtigheid. Is die te hoog, dan verkleuren en bederven vleeswaren. Bij een te lage luchtvochtigheid droogt het vlees uit en verliest het gewicht. De ideale luchtvochtigheid moet dus worden vastgesteld en kunnen worden gereguleerd, continu en structureel.

Ventilatie is als laatste punt een ondergewaardeerd element. Een ruimte met vers vlees moet zeer goed worden geventileerd. De warmte die het vleesproduct uitstraalt, moet met nieuw aangevoerde koude lucht worden vermengd. Dit vereist een luchtverversing van 10 tot 50 keer per uur.

Vleesversheid en isolatie
De versheid van uw vlees heeft voor een groot deel te maken met isolatie. Een gat in uw isolatie, betekent een gat in uw kosten en een gat in uw kwaliteitshandhaving.


Roma informeert organisaties graag over isolatie van bijvoorbeeld koel- en vriesdeuren. Vanuit een kwaliteits- en kostenaspect. Daarom bieden wij de Gratis APK keuring voor koel- en vriesdeuren.

Lees meer over deze gratis inspectie of meld u direct aan:

cta-apk-koeldeuren

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Waterdichte daken versus dampdichte koelhuis daken

Een koelhuis- of vrieshuisdak dient naast waterdicht ook dampdicht te worden afgewerkt met speciale folies of sandwichpanelen.
Gepost door Roma Nederland op 10 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: koel- en vriescelbouw, koelhuis, sandwichpanelen , vriescel, vrieshuis

Een lekkend dak; erg vervelend als u hiermee te maken krijgt. Dit kan grote gevolgen als overlast en waterschade voor u hebben. Met als hamvraag: Waar komt het lek vandaan en hoe voorkomt u problemen? 

daklekkageIn de meeste gevallen blijkt juist dat op een geheel andere plaats in het dakvlak de lekkage is ontstaan dan waar het aan de onderzijde lekt. Vaak ontstaat dit door een lekkage in het dak; door beschadiging of veroudering. En daarmee doet zich direct het volgende probleem voor: Vaststellen waar het lek precies vandaan komt. 

 

Dit komt doordat het water zijn weg vervolgt via de dakplaten die onder afschot liggen. De natuurwet is zeker; water zoekt altijd zijn weg naar het laagste punt.

Maar wat nu als de dakbedekking niet beschadigd is en het dak toch lekt? Dit is een vraag die wij vaak voorbij zien komen van koel- en vrieshuis eigenaren. 

Een grote verwarring die wij vaak ervaren, is dat de Koel- en vrieshuisdakdekker zijn best heeft gedaan om een dak waterdicht te maken, maar echter niet lang genoeg heeft stilgestaan bij het feit dat het dak nog niet dampdicht is. Men veronderstelt dat waterdicht ook dampdicht is, maar dit is zeker niet het geval!    
 

Waterdicht is niet gelijk aan dampdicht
In de zomer ontstaan er grote dampdrukverschillen in de lucht bij een koel- en vrieshuis.  

Let op bij het toepassen van een mechanisch bevestigd dak van een koel- of vrieshuis.
De dampdichte schil kan hierdoor geperforeerd worden met alle gevolgen van dien. Warme buitenlucht met een hoge relatieve vochtigheid wil naar de veel drogere lucht in het koelhuis.

Deze natuurwet is nog sterker dan de waterdichtheid van het dak. Een bitumineuze of kunststof dakbedekking is dan vaak niet afdoende. Er dient een extra laag aangebracht te worden die wel voldoende dampdicht is. Mogelijke oplossingen zijn speciale folies of het toepassen van sandwichpanelen.
Er zijn goede oplossingen mogelijk, maar laat u hierover goed informeren. Voorkomen is beter dan genezen. Zeker als het gaat om een droog vlak boven uw hoofd! 

 

Wilt u meer weten over een dakbedekkingssysteem voor koel- en vrieshuizen? 

vraag-nu-hier-gratis-informatie-aan

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

De betekenis van Kennis

ook in de koel- en virescellenbouw is het van belang om technische kennis ÚÚnduidig vast te leggen en te delen
Gepost door Roma Nederland op 10 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: deuren, koel- en vriescelbouw, koel- en vriescellen , koel- en vriesdeuren, sandwichpanelen , voedselveilig bouwen

w.smulders@romaned.nl, 15-02-2012

5 jaar alweer ben ik nu werkzaam bij koel- en vriescellenbouwer Roma Isolatiesystemen in Raamsdonksveer. In deze periode ben ik gegroeid naar een leidinggevende functie in de  Productie Engineering. Hier verrichten wij het teken- en rekenwerk voor de productie van deuren, ge´soleerde (rol)containers en  geconditioneerde omkastingen.

Roma is een deurenfabrikant die alles projectmatig en op maat produceert en zelf installeert in opslag- en verwerkingsruimten voor de voedingsmiddelensector. Hier is behoefte aan robuuste deuren, ramen en kozijnen met een voedselveilige afwerking. Naast ontwerp voeren wij op continu basis modificaties uit met behulp van 3D-software. Voor het uitvoeren van dit soort engineering is kennis nodig, waar ik graag wat meer over vertel.

Wat is kennis?

Dit is een vraag die ik mezelf heb gesteld in het kader van mijn werk voor Roma. Hoe behouden we het?  Steeds meer bedrijven in de vergrijzende economie vragen zich ook af; hoe behouden we kennis?. Het afgelopen jaar heb ik op dit onderwerp betreft kennis mogen afstuderen (Technische Bedrijfskunde). Het dure woord voor dit onderwerp is "kennismanagement" maar dat gebruik ik liever niet.

Kennis bestaat uit 4 componenten: koelschuifdeur met CE-markering

-        Informatie;

-        Ervaring;

-        Vaardigheden;

-        Attitude (houding).

In één oogopslag kun je eigenlijk al zien dat het overgroot deel van kennis in de mens zelf zit. Het enige wat zich buiten onszelf kan plaatsen is informatie. Dit is dan ook het enige wat na een werkdag nog achterblijft in het bedrijf.

De ervaring, vaardigheden en attitude van elke medewerker vertrekt elke avond en komt de volgende ochtend weer terug. Ervaring zegt eigenlijk iets over hoe vaak iemand een kunstje al heeft gedaan. Bijvoorbeeld hoeveel ervaring iemand al heeft met CAD-tekenen. Vaardigheid zegt iets over hoe goed iemand is in het flikken van het kunstje. Hoe vaardig iemand dus is in het CAD-tekenen. Attitude staat eigenlijk voor de intrinsieke motivatie van iemand. Hoe graag iemand het kunstje (goed) wil doen dus.

Informatie is dus niet alles, en niet van alle kennis kan  koelcontainer ontwerp in Autocadinformatie gemaakt worden. Zo vormt opslag in een mooie database maar een klein deel van je beheer van kennis. Het biedt enkel ondersteuning. Het gaat er dus in eerste instantie om HOE we dingen doen en daarna om WAT we er voor nodig hebben.

Kennis delen

Met betrekking tot het HOE we in het ontwerp- en bouwproces handelen, is het van cruciaal belang om (technische) wijzigingen breed in de betrokken organisatie te communiceren waardoor men goed ge´nformeerd is.  Dit lijkt een open deur maar blijft een belangrijk aandachtspunt. Bijvoorbeeld omdat de betrokken bouworganisatie verandert als gevolg van veranderingen in de uitvoering in de planning of in (parttime) dienstverbanden.

Hergebruik van kennis

Met betrekking tot het WAT we er voor nodig hebben,  BBL-opleiding gevel en wanden monteur verdient het voorkeur dat mensen éénduidig denken en het werk éénduidig uitvoeren. Hergebruik van kennis is één van de belangrijkste aspecten in het omgaan met kennis en kan veel faalkosten en tijd besparen.

Kennis door ervaring

De gemiddelde diensttijd van de medewerkers van Roma Isolatiesystemen is zeer hoog. Er lopen bij Roma zelfs zoĺn 40 experts rond die zich al langer dan 20 jaar hebben ontwikkeld in diverse facetten van de koel- en vriescelbouw. Dat zijn dus meer dan 800 dienstjaren! De één is natuurlijk wat meer vakinhoudelijk bezig dan de ander. Maar het toont aan dat Roma daadwerkelijk veel ervaring heeft opgedaan in het bouwen van geconditioneerde ruimten. Graag delen wij onze kennis over sandwichpanelenbouw en deuren met bouwers en belangstellenden.

Onze slogan is dan ook niet voor niets: Bouwen met Kennis van Condities!

Willem Smulders

Hoofd Productie Engineering  

reageren

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Roma Blog
Het Roma blog behandelt alles dat te maken heeft met isolatiesysteembouw.
 

Inschrijven email
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel wordt gepubliceerd?
Meld u dan hier aan.
E-Mail

Blog Onderwerpen