HomeContactSitemapStel in als favoriet
Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Zoek op de website
Blog Home

KNVvK-themamiddag Energie-EfficiŽntie 24 april 2013 bij Roma Isolatiesystemen in Raamsdonksveer

Energie-efficiŽntie maatregelen zoals isolatie zuinige EC-ventilatoren, Torsion compressoren en zuinige frequentieregelaars voor kostenbesparingen.
Gepost door Roma Nederland op 11 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: isolatie , koelcel

Koninklijke Nederlandse Vereniging voor KoudeEnergie-efficiŽntie krijgt steeds meer prioriteit naarmate het gebruik toeneemt en de daarmee gepaard gaande kosten voor het opwekken ervan.Tijdens de themamiddag Energie-efficiŽntie komen verschillende technieken voor optimalisatie van energie-efficiŽntie aan de orde, zowel vanuit oogpunt van het opwekken als het behouden van de opgewerkte energie met behulp van duurzame isolatie. 

 • Eerste prioriteit bij het verminderen van het gebruik is het voorkomen van energiegebruik door toepassing van goede isolatie. Met behulp van moderne software tools worden constructies en luchtlekkages gevisualiseerd. Resultaten kunnen onverwachte inzichten opleveren die direct bijdragen aan de energie-efficiŽntie.
 • De luchtdichtheid van een schil van opslagruimten is van invloed op de energie-efficiŽntie. Een grote infiltratie van de buitenlucht kan de conditionering verstoren. Hoe meet men luchtdichtheid en welke problemen komt men daarbij tegen?
 • De huidige ontwikkelde EC motoren zijn indrukwekkend op het gebied van efficiŽntie. De toepassing vermindert de bedrijfskosten van de koelinstallatie door het minimaliseren van het energieverbruik van dergelijke systemen. EC ventilatoren met geÔntegreerde commutatie elektronica bieden een hoog rendement over het gehele toerentalbereik. De state-of-the-art elektronische commutatie (EC) techniek geven de ventilatoren een zeer laag geluidsniveau, reduceert trillingen en zijn een kosteneffectief alternatief voor AC technologie. 

 • De aanleiding voor het ontwikkelen van een nieuwe Torsion-compressortechnologie is het relatief lage rendement van kleine compressoren die toegepast worden in witgoed, drank- en ijsautomaten en domestic airco's. Dit heeft geleid tot een werkingsprincipe met een significante efficiencyverbetering omdat het wrijvingsarm en olievrij is en daarnaast continu regelbaar is zonder toepassing van een frequentieregelaar. In een presentatie wordt de technologie, de werking en uitvoering nader toegelicht.  
 • In samenwerking met Yaskawa ontwikkelde MCA engineers speciale software in de frequentieregelaar voor het optimaliseren van koelcompresssoren en/of ventilatoren. In de presentatie geeft MCA uitleg van de voordelen.blowdoortestIn een praktijkopstelling meet Isovast de luchtdichheid- meting van een blowdoortest. In hoeverre is dampdicht- heid van invloed op energie-efficiŽntie?
Roma Isolatiesystemen toont dit aan de hand van opgebouwde constructies en thermografiebeelden.

 

Meer weten of inschrijven? Klik hier:
  

Agenda Kon.Ned.Vereniging v Koude 
  

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Thermografie voor koel- en vriescellen bouw: wat kunnen we er mee?

Thermografie is een modern hulpinstrument om kwaliteit van de bouw van een koel- en vriescel of bouw met sandwichpanelen te meten.
Gepost door Roma Nederland op 11 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: isolatie , isolatiesysteembouw, koel- en vriescellen , sandwichpanelen , thermische isolatie

  Johan Woestenberg Door: Johan Woestenberg

Johan Woestenberg is 25 jaar in dienst bij Roma Isolatiesystemen.
Eerst als werkvoorbereider en projectleider en sinds 2003 als technisch directeur.

Thermografie is een meetmethode waarmee temperatuur in beeld gebracht wordt. Met een infraroodcamera kunnen afbeeldingen worden gemaakt die verschillen in oppervlaktetemperaturen laten zien. Deze technologie wordt onder andere regelmatig ingezet bij koel- en vrieshuizen voor het controleren van de isolatiebouw of het opsporen van oorzaken die leiden tot problemen met condensatie of ijsafzetting. 
 

Combinatie van kennis  

Voor een juiste interpretatie van de beelden is de nodige kennis van zowel thermografie als de vakinhoudelijke aspecten van het te beoordelen object noodzakelijk. Op thermografiegebied spelen zaken als de juiste benadering van emissiewaarden en het herkennen van reflectie invloeden een belangrijke rol voor de juiste waardegrondslag van de beelden.

Een isolatietechnische vakbekwaamheid is noodzakelijk om op de juiste plaatsen beelden te kunnen maken. Het heeft immers geen zin om beelden te beoordelen van plaatsen die niet kritisch zijn in het ontwerp.

Als expert in het bouwen van geconditioneerde ruimten, beschikken wij over moderne hulpmiddelen zoals een infraroodcamera en een opleidingscertificaat in thermografie. Dit doen we niet omdat wij ons eigen werk niet vertrouwen. Integendeel; bij specifieke aansluitingen met overige gebouwonderdelen die in bepaalde ontwerpen onvermijdelijk zijn, is het goed om de praktijk te toetsen aan het ontwerp. Met thermografie bieden wij ook een dienst aan gebouweigenaren die kan leiden tot forse energiebesparingen omdat energieverlies wordt tegen gegaan. 

   

damplekken in rode kleur panelenwand

Voorbeeld 

Uit praktijkervaring blijkt dat niet iedere isolatiebouwer dezelfde aandacht kan of wil besteden aan de uitvoering van details zoals wij dit voorstaan. Met thermografie kunnen wij isolatielekken opsporen die nog niet leiden tot zichtbare problemen met condensatie of ijsafzetting, maar die al wel hogere energiekosten tot gevolg hebben en voor problemen kunnen gaan zorgen. 

Uit eigen onderzoek blijkt dat wanneer onderlinge aansluitingen van sandwichpanelen niet volgens de juiste detaillering zijn uitgevoerd, dit leidt tot een lineair warmteverlies van 6 W/m1. Als je dit terugrekent bij een vriescel met een afmeting van 2 x 2 x 2,5 m hoog, betekent dit extra energie verbruik van ongeveer 950 kWh op jaarbasis.

Bij een geschat energieverbruik bij deze vriescel van 10.000 kWh is dit dus al een onnodig extra energieverbruik van ca. 10%. Als dit fenomeen echter (mogelijk) aan de orde is bij een groot voedselverwerkend bedrijf, is het aantal strekkende meters aan aansluitingen aanzienlijk en kunnen isolatietechnische ingrepen en verbeteringen leiden tot forse energiebesparingen.

Informeren naar de mogelijkheden voor een inspectie en hersteladvies, is daarmee vaak lonend en voorkomt problemen (en bijbehorende kosten).


Gratis calculatie om energiekosten te besparen

Wilt u in beeld hebben hoeveel u kunt besparen op energiekosten?
Dit kan met onze gratis calculatie. U ontvangt van ons een gratis vergelijking van het energieverbruik van uw isolatiepanelen. Tevens ontvangt u van ons een interessant eBook met handige en concrete tips om energiekosten te besparen in uw bedrijf.

Zo weet u precies wat energiebesparing uw organisatie oplevert.

 

Energiekosten besparen

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Kosten besparen in sandwichpanelen bouw

Hoe kan een bouwer van een productieruimte besparen op kosten en tijd in sandwichpanelen?
Gepost door Roma Nederland op 11 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: isolatie , isolatiepanelen , isolatiesysteembouw, productieruimte, sandwichpanelen

William van Esch

Door: William van Esch

William van Esch werkt sinds 1987 voor Roma Isolatiesystemen. Eerst als hoofdmonteur en vanaf 2001 als projectleider.

Kosten besparen in sandwichpanelen bouw

De bouwer van een productieruimte is goed voorbereid wanneer hij goed geÔnformeerd is. Dat betekent het kennen van de antwoorden op vragen zoals:

 • Welke inrichtingsprocessen vinden er plaats?
 • Wat is de logistieke route van de inrichting?
 • Wat zijn de mogelijkheden voor montage ter plekke?
 • Hoe is in de toegankelijkheid voorzien?
 • Wat zijn de randvoorwaarden en zijn deze aan wijzigingen onderhevig?

In mijn ervaring denkt men in de isolatiebouw vaak pas in een laat stadium hierover na. Regelmatig is het bouwplan in een bestek, tekening, plan van eisen of opdrachtbevestiging uitgebreid omschreven en zijn er duidelijke bouwvoorschriften van toepassing. Echter wanneer je gaat kijken tot op welk detailniveau het ontwerp- en de bouw is uitgewerkt, zijn er nog veel verbeteringen mogelijk.
 

sparing in sandwichpanelengevel

" Kunnen we er later nog bij voor de montage? "

Voor het binnenbrengen van de machines in de ruimte, verplaatsen wij wanden en zagen sparingen. De installateurs kunnen vervolgens aan de slag met het installeren van afzuigkappen, verdampers en leidingen ten behoeve van de klimaattechnische apparatuur en machine onderdelen. Nadat alle apparatuur op de plek staat en hangt, moet de panelenbouwer de isolatiebouw weer afwerken. Maar kan deze er dan nog makkelijk bijkomen zonder dat dit extra materieel, zetwerk en tijd kost?
Door hierop vroegtijdig te anticiperen, is een hogere besparing mogelijk.
 

Tip: Neem al in de ontwerpfase de inrichtingsmogelijkheden mee:

 1. Via welke deur, gevel of wand (merk op bouwtekening) welke machines naar binnen gaan. Wat zijn de afmetingen van de machines, apparatuur, stellingen etc.?
 2. Planning: wanneer de sparingen moeten worden gemaakt en wanneer worden deze weer gedicht.
 3. Moet in er de toekomst een mogelijkheid zijn om deze sparingen weer te benutten.        

De panelenbouwer kan anticiperen op punt 1 en 2 door de wand- en plafondpanelen voor de desbetreffende plekken te merken en apart te houden in de bestelling. 

Wilt u nog meer tips ontvangen voor isolatiebouw met sandwichpanelen en deuren?

Download dan onze online gids met 10 waardevolle tips voor een succesvol isolatiesysteembouw project.
 

10 tips voor een succesvol isolatiebouw project

 

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Koelcel, isolatiebouw, panelenbouw: kwaliteit of niet ?

een koelcel is duurzaam kwalitatief als de aansluitingen tussen de wanden en tussen wand en plafond deskundig zijn geÔsoleerd
Gepost door Roma Nederland op 11 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: isolatie , klimaatkamer, koelcel , productieruimte

KoelcelPas stond ik op een beurs; de Fruitteeltvakbeurs te Houten. In bijna alle gesprekken die ik voerde viel het woord ďkwaliteitĒ.


Of het nu over panelenbouw voor fruitbewaring gaat, of voor welke branche dan ook, kwaliteit komt gelukkig nog steeds op de eerste plaats. Het probleem voor de klant is vaak wel om kwaliteit of verschil in kwaliteit te herkennen. Bestel je ergens een kop koffie of een glas bier dan ga je uit dat de kwaliteit goed is maar neem je op de koop toe dat het bij het ene café beter smaakt dan elders. Het gaat niet om grote bedragen en je kunt ook niet vragen of je eerst mag proeven.

Bij aanschaf van kapitaalgoederen wordt het wat anders. Koop je bijvoorbeeld een nieuwe auto dan is het vaak een kwestie van smaak, ervaring en van reputatie. Van Franse autoís werd vroeger gezegd dat ze erg fijn rijden maar wel snel roesten. Engels fabrikaat was mooi maar onbetrouwbaar. Nu zijn autoís en automerken veel meer op elkaar gaan lijken. De consument kiest nu ook op de prijs/kwaliteit verhouding. De proefrit bevestigt over het algemeen de al gemaakte keuze.


Zichtbare en onzichtbare kwaliteit
Ook bij aanschaf van een koelcel, van wanden en plafonds voor een productieruimte of bij aanschaf van een klimaatkamer, het gaat hier om grote bedragen. Hierbij is het voor de klant nog moeilijker om de kwaliteit van het aanbod te beoordelen. En ook een bezocht referentieproject ziet er vaak op het eerste oog goed uit.

Dit is verraderlijk, juist bij geÔsoleerd bouwen wordt de kwaliteit bepaald door hetgeen je niet ziet. Juist aan de niet zichtbare buitenzijde moeten de wanden en plafonds extra goed worden afgewerkt. Juist hier moet een 100 procent dampdichtheid worden gerealiseerd om te voorkomen dat er vocht in de isolatieschil van een koelcel trekt.
Ook de aansluitingen tussen de wanden onderling en de aansluitingen van de wanden met plafond zijn belangrijke aandachtspunten. Deze details, aan de binnenzijde over het algemeen netjes afgewerkt, laten vaak te wensen over. Hier is het ook van belang dat een en ander goed is aangeschuimd en dat er geen koudebruggen inzitten.


Bepaal de kwaliteit van een bedrijf 
Kwaliteit bij het bouwen zorgt voor lagere energierekeningen. 
Afsluitend; goede materialen en goed bouwen begint bij een goed bedrijf. Ga in zee met een kwalitatief goed bedrijf. Criterium hierbij is onder andere of men de montage uitbesteedt aan derden of dat men beschikt over een eigen montage afdeling.

Alleen in het laatste geval is de bouwsnelheid ondergeschikt aan de kwaliteit.

 

10 waardevolle tips voor een succesvol isolatiesysteembouwproject 

Wilt u weten hoe een succesvol isolatiesysteembouwproject tot stand komt? Download dan onze gratis online gids met 10 concrete tips. U kunt deze tips direct in de praktijk toepassen. 

 

Sandwichpaneel

 

Auteur van dit blogartikel: Leo Bakker, verkoopadviseur voor Zuid-Nederland en Belgie.  

                                                                                            

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

ďUitgelicht; Innovatie in isolatiepanelen van toen tot nuĒ

De hedendaagse isolatiepanelen van Roma zijn gecertificeerd door FM-Approvals conform de Standard 4880 Class 1 Fire Rating (2005).
Gepost door Roma Nederland op 11 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: isolatie , isolatiepanelen , isolatiesysteembouw, Isolatiesystemen, Roma Isolatiepanelen

Isolatiepanelen Type PDe hedendaagse isolatiepanelen van Roma zijn gecertificeerd door FM-Approvals conform de Standard 4880 Class 1 Fire Rating (2005). De certificering is van toepassing voor binnenwanden zonder hoogte restrictie en hebben bovendien een GREEN symbool vermelding vanwege de duurzame producteigenschappen zoals CFK- én HCFK-vrij hardisolatieschuim.

Echter hebben onze isolatiepanelen een hele route afgelegd om te komen tot de isolatiepanelen die ze nu zijn. Hieronder een overzicht met alle mijlpalen in de sandwichpanelenproductie van Roma.

 

Mijlpalen in de sandwichpanelenproductie van Roma

 • 1948 oprichting van de firma Romakowski
 • 1962 productie 1e koelcel, destijds nog met EPS-isolatie
 • 1967 installatie discontinu schuimpers voor PUR-isolatiepanelen met 4 trappen
 • 1973 installatie ís werelds 1e continu productielijn voor koel- en vriescelpanelen
 • 1975 brandwerendheidscertificaat B1 vgl. DIN4102. Productie jaarlijks 200.000 m≤
 • 1983 introductie nieuwe 4-puntslabyrintverbinding in het isolatiepaneel
 • 1985 productie jaarlijks ca. 325.000 m≤
 • 1990 installatie 2e continu productielijn voor sandwichpanelen
 • 1992 installatie van een PUR/PIR-recycling machine
 • 1994 Roma produceert nu standaard CFK en HCFK-vrij. Productie jaarlijks 2 mln. m≤
 • 1995 introductie isolatiepaneel type M met blinde bevestiging
 • 1999 productie loopt op tot jaarlijks meer dan 4 mln. m≤
 • 2000 TNO-brandtest: P-170 behaalt WBDBO 43 minuten vgl. NEN 6069:1997
 • 2009 eerste ontvanger van EPAQ-certificaat European Quality Assurance Association for panels and profiles
 • 2010 installatie 3e continu productielijn voor sandwichpanelen. Dagelijkse productie 15.000 m≤.
 • 2011 Opname in FM-Approval Guide met Standard 4880


Technische specificaties en informatie die van belang is voor de toepassing van onze panelen zijn gebundeld in onze brochure.

Download Brochure Isolatiepanelen Type P

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Vers vlees - hoe juiste opslag voorkomt dat uw product bederft.

De versheid van uw vlees heeft voor een groot deel te maken met isolatie.
Gepost door Roma Nederland op 10 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: isolatie , Isolatiesystemen, koel- en vriescelbouw, koel- en vriescellen , koelcellen , levensmiddelen, vriescel, vrieshuis

opslag vers vlessVers vlees behoort tot de licht bederfelijke levensmiddelen. Zowel voor als tijdens de opslag vinden processen plaats die bepalend zijn voor het uiterlijk, de mals- en versheid en het gewicht van het uiteindelijke product. Dit blogartikel licht toe welke elementen zorgen voor de optimale bewaring van uw vleesproducten. 

Vochtig oppervlak en lichtsterkte 
Het is erg belangrijk om oppervlakken vochtvrij te houden. Wanneer dit niet gebeurt, kunnen micro-organismen zich eenvoudig nestelen, waarmee het proces van ontbinding direct in werking wordt gezet.

Tip 1: Hanteer dus een praktische veiligheidsmarge, waarbij de oppervlaktetemperatuur minstens 3įC  boven het dauwpunt blijft.

Tip 2: Stem vůůraf de juiste coating op de wanden en de kit in de naden tussen dekoelcelpanelen af op de condities en de bedrijfsactiviteiten in de ruimte. Een plastisol coating is minder geschikt voor snij- en fileerzalen vanwege de aanwezigheid van weekmakers. Een polyesterlak-, rvs-, hard pvc- of HDP-coating is daarentegen meer geschikt voor deze toepassing.

Tip 3: Stem vůůraf de juiste coating op de wanden en de kit in de naden tussen dekoelcelpanelen niet alleen af op de te gebruiken reinigingsmiddelen in uw bedrijf. Maar ook op de concentraties van chemische stoffen in de reinigingsmiddelen.

Tip 4: Verder is het van belang een gematigde lichtsterkte gebruiken en vleessoorten gescheiden te houden. Een grote misvatting is dat een koude temperatuur voldoende is!

HygiŽne is uiteraard niet minder belangrijk en een in deze sector voor de hand liggend element. Ditzelfde geldt voor de registratie. De vleessector vraagt hier om specifieke oplossingen.

HygiŽne 
De concurrentiekracht van de vleessector wordt met name bepaald door prijs, verwerking, verpakking en bewaring. Recente ontwikkelingen voegen daar herkomstgaranties en het kunnen voldoen aan zeer strikte hygiŽne-eisen aan toe.

Wilt u een goed product afleveren, dan is goede opslag cruciaal.

Luchtvochtigheid en ventilatie 
Een andere kwaliteitsfactor is luchtvochtigheid. Is die te hoog, dan verkleuren en bederven vleeswaren. Bij een te lage luchtvochtigheid droogt het vlees uit en verliest het gewicht. De ideale luchtvochtigheid moet dus worden vastgesteld en kunnen worden gereguleerd, continu en structureel.

Ventilatie is als laatste punt een ondergewaardeerd element. Een ruimte met vers vlees moet zeer goed worden geventileerd. De warmte die het vleesproduct uitstraalt, moet met nieuw aangevoerde koude lucht worden vermengd. Dit vereist een luchtverversing van 10 tot 50 keer per uur.

Vleesversheid en isolatie
De versheid van uw vlees heeft voor een groot deel te maken met isolatie. Een gat in uw isolatie, betekent een gat in uw kosten en een gat in uw kwaliteitshandhaving.


Roma informeert organisaties graag over isolatie van bijvoorbeeld koel- en vriesdeuren. Vanuit een kwaliteits- en kostenaspect. Daarom bieden wij de Gratis APK keuring voor koel- en vriesdeuren.

Lees meer over deze gratis inspectie of meld u direct aan:

cta-apk-koeldeuren

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

APK voor uw koeldeuren - Rendement op uw investering

koeldeuren, vriesdeuren, vries(cel)deuren en schuifdeuren behoeven jaarlijks onderhoud en controle
Gepost door Roma Nederland op 10 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: isolatie , koeldeur , schuifdeuren, vriesceldeuren , vriesdeur

Jaarlijks brengen wij onze auto naar de garage voor een APKĖkeuring en onderhoudsbeurt. Niet alleen omdat dit wettelijk verplicht is, ook omdat we niet graag langs de weg stil staan als gevolg van een technisch mankement. Dit gebeurt altijd wanneer we het niet kunnen gebruiken en kost ons nog meer tijd en geld. 

Roma-koeldeuren zijn betrouwbaar en onderhoudsarm, maar verdienen ook regelmatig een onderhoudsbeurt. In een werkomgeving met extreme condities en frequent gebruik geldt het advies: zuinig zijn op uw productie-inrichting. Zeker wanneer vervangingsinvesteringen voorlopig niet in de planning opgenomen zijn. 


beschadigde koeldraaideur vriesschuifdeur met ijsvorming blokscharnieren koeldeur uit verband 

Voorkomen is beter dan genezen:

 • Om de veiligheid van gebruikers te waarborgen, schrijft de wet onderhoud voor. Dit geldt zeker bij elektrisch Ė of pneumatisch bediende (brandwerende) schuifdeuren.
 • Preventief onderhoud verlengt de technische levensduur van uw deuren.
 • Minder kans op onderbreking of vertraging van het (logistieke) productieproces als gevolg van storingen. Periodiek onderhoud en controles voorkomen calamiteiten.

Lange termijn praktijkervaring toont aan dat het rendement op de investering bij jaarlijks onderhoud hoger is dan bij geen jaarlijks onderhoud. 

Service- en onderhoudscontract 
Door het afsluiten van een service- en onderhoudscontract neemt Roma de zorg over uw deuren volledig of deels uit handen. De servicedienst verricht elk jaar een onderhoud- en controlebeurt op meer dan 13 checkpoints inclusief de slijtagegevoelige onderdelen.

Eénmalige reparatie- en onderhoudsoperatie
Roma bezoekt uw bedrijf voor een gratis inspectie van uw isolatiedeuren of wanden met opname van de schade of slijtage. Na deze inspectie ontvangt u een advies inclusief een vrijblijvende aanbieding met betrekking tot herstel.

Vraag hier uw gratis inspectie aan.

APK voor uw Koeldeuren


 

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Klant(on)vriendelijke offerte vrieshuis

een offerte voor een koelcel of vriescel beschrijft zo compleet als mogelijk het bouwplan inclusief de prijsopbouw.
Gepost door Roma Nederland op 10 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: isolatie , koelceldeuren, sandwichpanelen , vrieshuis

l.bakker@romaned.nl, 02-02-2012 Leo Bakker

Als verkoopadviseur van Roma Isolatiesystemen heb ik contact met klanten uit uiteenlopende branches en verschillende beroepen. Bouwers, technische managers of ondernemers; ieder met hun eigen karakter en ervaringsachtergrond. Een ieder heeft wel een eigen visie over de aanpak van een isolatiebouwplan. Ieder heeft zijn of haar eigen perceptie over een ontvangen Roma-offerte voor bijvoorbeeld het bouwen van een vrieshuis.

ďMijn neef vindt jullie offerte niet klantvriendelijkĒ zo meldde een klant mij onlangs. ďMaar ik wel hoor", voegde hij er aan toe. Zijn neef, student Communicatie-Wetenschappen, doelde op de uitsluitingen die hij in onze offerte had gelezen. Een greep uit voorkomende uitsluitingen zijn:

 •  exclusief het elektrisch aansluiten van de randverwarming voor de koeldeur,

 •  niet inbegrepen is het eventueel noodzakelijk brandwerend omkleden van de stalen deurportalen,

 • het verwijderen van bouwkundige obstakels als betonnen stootranden op de plek waar de nieuwe wand komt te staan.

aanvoer sandwichpanelen

Naast uitsluitingen vindt een potentiŽle klant in de Roma-offerte nog aandachtspunten zoals:

 • wij willen u er op attent maken dat de staalconstructie in fasen gemonteerd dient te worden,

 • wij hebben gerekend met het in fasen aanvoeren van onze sandwichpanelen; hierdoor zal de bouwkundige aannemer geen last (lees: wachturen, en dus extra kosten) hebben van onze montagewerkzaamheden.

Een offerte van Roma poogt zoveel als mogelijk vooraf in informatie te voorzien omdat. Geen ander  product is zo uniek en brengt zoveel maatwerk met zich mee als een bouwproject. Dit wordt schriftelijk vastgelegd in een offerte inclusief fotoís en naar wens van de klant in mondeling overleg besproken. Dit neemt wat meer tijd in beslag. Maar de klant weet wel wat hij koopt. Hij wordt van te voren geÔnformeerd over welke onderdelen hij eventueel elders moet inkopen. Niet achteraf, tijdens de uitvoering van de bouw.

koelcel ontwerp

Sommige klanten beoordelen de uitgebreide offertes met uitsluitingen en aandachtspunten misschien als klantonvriendelijk. Maar reacties die ik vaak krijg zijn: ďMet Roma heb ik altijd een soepel lopend projectĒ. "Bij Roma weet ik wat ik koop en krijg ik nooit onverwachts meerwerk door een onduidelijke offerte of opdrachtbevestiging".

Gelukkig was mijn klant verstandig en meer ervaren met Roma dan zijn familielid.

Leo Bakker

Verkoopadviseur Roma Isolatiesystemen

Geef een reactie

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Isolatie valt of staat met een goede dampremming

het herkennen en aanbrengen van een adequate dampremming is essentieel voor een goed geÔsoleerde bouwconstructie in gekoelde ruimten
Gepost door Roma Nederland op 10 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: dampremming, isolatie , koelcel , vriescel

P.Pallandt@romaned.nl ,20 oktober 2011 Paul Pallandt

In mijn functie bij Roma isolatiesystemen heb ik regelmatig contact met klanten die op zoek zijn naar isolatie voor een koel- of vriescel. Dit zijn architecten, bouwbedrijven of klanten die vaak al zelf koelcellen hebben staan.

Wat mij opvalt, is dat iedereen beseft dat de isolatiewaarde van een paneel belangrijk is. Logisch als je weet dat het creŽren van koude lucht zelfs duurder is dan warme lucht! 
Dus hoe beter de isolatiewaarde is, hoe minder kosten je hebt om de koude lucht in de cel te behouden.

De functie van een dampdichte laag

Maar wat vaak wordt onderschat is dat de functionaliteit van deze isolatie valt of staat met het goed aanbrengen van een dampdichte laag! Wellicht behoeft dit wat nader uitleg;

De natuurwetten leren ons dat warme lucht naar koude lucht stroomt en dat warme lucht meer vocht kan bevatten dan koude lucht. Dus als we een isolatiepakket van een vriescel hebben zonder een dampremming, dan zal de warme lucht buiten de cel naar binnen stromen en gaat er kostbare koude lucht verloren.

De plaats van dampremming

Maar ook de plaats van een dampremming is erg belangrijk.  ijsvormingAls we in dit voorbeeld de dampremming aan de binnenzijde van de vriescel aanbrengen zal de warme lucht wel worden tegen gehouden maar condenseert op deze plaats de relatief vochtige lucht. Bij vriestemperaturen zal dit zelfs overgaan in ijsvorming!

Dus zorg dat er altijd een dampremming zit aan de warme zijde van de constructie.Helaas komen we nog regelmatig probleemgevallen tegen waar de architect of bouwer niet goed genoeg heeft stilgestaan bij deze materie.

isoleren kolomdoorvoerIn ieder pand sluipen op diverse bouwkundige onderdelen de gevaren. Het gevolg is vaak dat lekkages op deze plaatsen ontstaan en er kostbare ingrepen moeten worden gedaan om dit te herstellen.

Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen!

Paul Pallandt, commercieel directeur Roma Isolatiesystemen

 Meer weten? vraag de presentatie en Special Thermische isolatie aan

  whitepaper-thermische-isolatie

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Roma Blog
Het Roma blog behandelt alles dat te maken heeft met isolatiesysteembouw.
 

Inschrijven email
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel wordt gepubliceerd?
Meld u dan hier aan.
E-Mail

Blog Onderwerpen