HomeContactSitemapStel in als favoriet
Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Zoek op de website
Blog Home

Vrieshuisvloer komt omhoog. Wat nu?

Mogelijke oplossingen als een vrieshuisvloer gaat bol staan als gevolg van een ontbrekende of kapotte vloerverwarming.
Gepost door Roma Nederland op 17 april 2015
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: geconditioneerd magazijn, Onderhoud
Alexander Krimpenfort
Alexander Krimpenfort, PR & Marketing bij Roma Nederland B.V.
Vrieshuisvloer komt omhoog. Wat nu ?
 
Stel, je beschikt over een vrieshuis met een opslagcapaciteit van 4.200 m3, dat is bestemd voor bederfelijke producten van de klant. De koelinstallatie is weliswaar verouderd, maar functioneert nog goed. Echter, het valt op dat de vloer van het vrieshuis plaatselijk omhoog begint te komen…. Wat kunt u hieraan doen? Koeltechnicus Theo Vos van Vos Technics ging de uitdaging aan en verrichtte een haast onmogelijk geachte reparatie met een innovatieve, klantvriendelijke en kostenefficiënte aanpak.

Vriesvloer aanleggen
Bij een vrieshuis met temperaturen ver beneden het vriespunt is een vloerverwarming onder het isolatiepakket noodzakelijk om opvriezen van de vloer te voorkomen. Met name als het vrieshuis gebouwd is op drassige grond, ontstaat het risico dat de koude zover de grond in trekt, dat dit in contact komt met het aanwezige vocht in de grond. Dit vocht bevriest en zet uit.

Het ontwerp en uitvoering van een vrieshuisvloer moeten in één keer goed zijn. De economische consequenties van een herstel van de schade aan de vloer achteraf zijn veelvoudig. Het afbreken van de vloer vereist niet alleen opnieuw beginnen en een hoge investering, maar ook stillegging van het operationele proces gedurende een aanzienlijk gedeelte van een jaar met derving van inkomsten als gevolg.

scheuren in betonvloer vriescelDefecte vloerverwarming
Het plaatselijk opbollen van de vrieshuisvloer duidde op een defecte vloerverwarming. Theo Vos: “Het probleem werd voor het eerst geconstateerd in 2005. De vloerverwarmingpomp gaf aan, dat er geen circulatie meer plaats vond. Het defect veroorzaakte de vorming van een 3,60 meter diepe ijslaag onder de vloer over een steeds groter oppervlak. Uiteindelijk drukte dit de vloer omhoog tot een hoogte van maar liefst 38 cm boven vloerpeil in 2013”.

De oplossing
Op het moment dat de situatie onbeheersbaar werd kwam Theo Vos met het uitdagende plan om een nieuwe vloerverwarming onder de bestaande ondervloer aan te brengen. Eerst volgde een fase van analyse en berekeningen. Hoeveel capaciteit aan warmte was er nodig? In totaal 7 kW aan vermogen voor warmteoverdracht.

Maar toen begon het grote boorwerk. Het vrieshuis was slechts aan één gevelzijde bereikbaar. Dit maakte het extra lastig om evenwijdige gaten te boren door de bevroren grond heen. Geen enkel boorbedrijf durfde deze opdracht aan te nemen. Daarom ontwikkelde Theo Vos een eigen hydraulisch boorsysteem met boorstangen van wel 2,60 meter. Over de gehele breedte werd een afgraving gemaakt naast de achtergevel van het vrieshuis. Onder de ondervloer werden in totaal 24 leidingen geboord, waarin de vloerverwarming in lussen heen en weer werden gelegd over de gehele lengte van het vrieshuis. In totaal zijn er 600 booruren gemaakt voor het leggen van de nieuwe vloerverwarmingleidingen.

De vloerverwarming is aangesloten op een warmtewisselaar, die persgaswarmte benut van de koelinstallatie. Het opwarmproces werd vooral geleidelijk aangepakt, waardoor de vloer met maximaal 22/23 mm per week zakte. Na een half jaar was de vloer weer op het oude niveau.

 
Theo Vos: “De oplossing scheelde de klant derving van omzet en een aanzienlijke besparing vergeleken met de investering in een geheel nieuwe vrieshuisvloer”.
 
 
Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Bouwproces optimaliseren bevordert eindresultaat

Integraal ontwerpen verkleint de ongewenste kloof tussen ontwerp en realisatie in de isolatiebouw
Gepost door Roma Nederland op 11 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: geconditioneerd magazijn, koelruimte, sandwichpanelen

		
		
		
		panelenbouwer Harm van Vemde		
		
		
		
		
 
 
Door Harm van Vemde: Harm van Vemde is sinds 2012 in dienst bij Roma isolatiesystemen
als verkoop adviseur
 
Met de invoering van integraal ontwerpen is een nieuwe kijk op bouwprocessen tot leven gekomen. De interactie tussen opdrachtgever, directievoerder, architect, adviseurs en leveranciers vindt in eerder stadium en intensiever plaats.

Door de faseringen in het traditionele bouwproces is het onvermijdelijk dat er een kloof ontstaat tussen partijen in de initiatief- en ontwikkelingsfase, en de partijen in de realisatie- en exploitatiefase.

In een vroeg stadium met elkaar communiceren, houdt in dat faalkosten kunnen worden teruggebracht. Het doorvoeren van optimalisaties vanaf de realisatiefase richting het ontwerp is tenslotte inefficiënt en maar beperkt mogelijk. Toepassen van integrale samenwerking creëert de mogelijkheid om de klant als centraal uitgangspunt te nemen. Dit kan onder meer gerealiseerd worden door toepassing van BIM (Bouw Informatie Model) en Lean Bouwen.

De noodzaak van het overbruggen van de kloof tussen ontwerp en realisatie blijkt met de komst van duurzaamheid in een stroomversnelling te zijn gekomen. Energie besparend, onderhoudsvriendelijk en een langere levensduur houden in, dat er kwaliteit wordt toegevoegd aan het eindproduct. Het resultaat zijn lagere energiekosten, lagere verzekeringspremies en meer subsidiemogelijkheden. 

Onlangs is er een project op ons pad gekomen waarbij naast een koelruimte ook een ongeconditioneerde opslagruimte wordt gerealiseerd. Met de potentiële groei in het vooruitzicht, is het ook aantrekkelijk deze hal met Roma-sandwichpanelen te bouwen. Het grote voordeel hiervan is dat er t.z.t. geen binnenschil en verlaagd plafond aangebracht hoeven te worden. Tot die tijd is een goed geïsoleerd of zelfs een ‘luchtdicht pand’ ook extra energiebesparend.

Tijdig meedenken en adviseren blijkt een waardevolle toevoeging te zijn tijdens de realisatie en in de exploitatiefase. Door dit te onderstrepen met de ‘Lean and Green’ en ‘Breeam’ titel geeft u uw bedrijf(s-pand) een voorsprong. En daar helpt Roma Isolatiesystemen graag aan mee.

 

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Isolatie en opslag onder juiste condities: betrokken factoren op een rij

Isolatiedeuren kunnen een zwart gat in uw energiebegroting vormen. Een hermetische afsluiting en uitgekiende doorgangstechniek bieden oplossingen.
Gepost door Roma Nederland op 10 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: geconditioneerd magazijn, koel- en vriescellen , koelcel , koelceldeuren, thermische isolatie , vriescelwanden

Isolatie en opslagGroenten en fruit zijn levende organismen, ook na de oogst. Opslag onder optimale condities is daarom een doorslaggevende factor. Welke factoren allemaal meespelen, leest u in dit artikel.

Bij de bouw van geconditioneerde ruimten is de belangrijkste voorwaarde dat de gehele constructie goed wordt geïsoleerd. Dit vereist optimaal isolatievermogen van de afzonderlijke panelen en perfecte afdichting van de verbindingen.

 

Feit 

Producten met een hoog ethyleengehalte - pit- en steenvruchten, zuidvruchten, paprika’s en tomaten - kunnen niet samen met andere producten worden opgeslagen, omdat ze de smaak en het uiterlijk negatief beïnvloeden.

 

Kennis van isolatie- en diffusietechniek komt hierbij op de eerste plaats. Het verbruik van energie in gekoelde ruimten is vooral afhankelijk van de dampdichte schil het openen en sluiten van deuren en het daadwerkelijke koelen/invriezen van producten. Voor een goede isolatievoorziening kiest u een isolatiepaneel met een hoge, duurzame isolatiewaarde, niet hygroscopisch en resistent tegen ongedierte.

Wanneer er sprake is van condensvorming en/of ijsvorming verslechtert de isolatiewaarde met alle gevolgen van dien. De houdbaarheid van producten wordt korter en kan tot bederving leiden. In de bouwconstructie kunnen plaatsen voorkomen die niet of minder goed zijn geïsoleerd dan overige delen. Dit vermindert het isolerend vermogen, wat ook tot condensproblemen en verhoging van de warmtedoorgang kan leiden. Wat voor bouwconstructie u ook gebruikt, een goed geïsoleerde ruimte is van cruciaal belang voor het bewaren en leveren van een goed product.

 

Feit 

Voor een snelle en gelijkmatige afkoeling van het bewaarproduct is een goede luchtverdeling nodig. Dit vereist een optimale stapeling van uw producten.

 

Isolatiedeuren kunnen een zwart gat in uw energiebegroting vormen. Een hermetische afsluiting en uitgekiende doorgangstechniek bieden oplossingen.

Roma maakt het mogelijk uw organisatie te bezoeken voor een gratis inspectie van uw isolatiedeuren of wanden. Na deze inspectie ontvangt u een advies op maat inclusief een vrijblijvende aanbieding met betrekking tot herstel.

Vraag nu uw gratis inspectie aan.

 

Vraag nu uw gratis inspectie aan


Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Roma Blog
Het Roma blog behandelt alles dat te maken heeft met isolatiesysteembouw.
 

Inschrijven email
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel wordt gepubliceerd?
Meld u dan hier aan.
E-Mail

Blog Onderwerpen