HomeContactSitemapStel in als favoriet
Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Zoek op de website
Blog Home

ULO-schuifdeuren: dampdicht ťn gasdicht

In koelcellen willen we de temperatuur van de aanwezige lucht beÔnvloeden. In een ULO-cel voor fruitopslag gaan we een stap verder. Met behulp van ULO- of CA-techniek creŽert een installateur de ideale condities voor fruitbewaring.
Gepost door Roma Nederland op 17 september 2014
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: fruitbewaring, gasdichte cellen, gasdichte deuren, koeldeuren , schuifdeuren, September 2014, ULO fruit bewaarcellen
ULO schuifdeur van RomaULO-schuifdeuren: dampdicht én gasdicht

In koelcellen willen we de temperatuur van de aanwezige lucht beÔnvloeden. In een ULO-cel voor fruitopslag gaan we een stap verder. Met behulp van ULO- of CA-techniek creŽert een installateur de ideale condities voor fruitbewaring. Hiertoe isoleert een sandwichpanelenbouwer vooraf de cel volledig zuurstofarm, ofwel: gasdicht.
De installateur kan dan vertrouwen op handhaving van de gecreŽerde condities. Een zuurstofwaarde groter dan 1% in de cel, kan al funest zijn voor de kwaliteit van het fruitproduct in bewaring.
De deuren en luiken zijn het meest kritische en kwetsbare onderdeel in het bouwpakket voor een ULO-cel. Dat is ook niet vreemd. Dit zijn immers de bewegende onderdelen in de cel. Maar in gesloten stand dient een ULO-deur hermetisch, dampdicht én gasdicht af te sluiten. In Nederland en BelgiŽ houdt men een richtlijn aan die dit kwantificeert: per 100m≥ celvolume mag er geen grotere gaslekkage zijn dan 0,2 cm≤. Roma Isolatiesystemen geeft op deze lekdichtheid ook een garantie af voor 5 jaar lang onder voorwaarden.

Deze garantie op dampdicht- én gasdichtheid van een schuifdeur berust op 5 pijlers:

registratie-keuring sticker
  1. bij de assemblage van het schuifdeurblad passen alle onderdelen gasdicht in elkaar. De gasdichtheid van het geassembleerde deurblad wordt eerst al getest in de fabriek.

  2. De panelen in het schuifdeurblad hebben een isolatiewaarde van minimaal Rc=4,85 m≤K/W. Zowel het deurblad als het dagkantprofiel is voorzien van een koudebrugonderbreking.

  3. Het schuifdeurblad is geheel rondom voorzien van een dubbel elastisch naaldrubber profiel. Indien de schuifdeur goed blijft afgesteld, gaan de naaldrubber profielen jarenlang mee.

  4. Op het moment dat het deurblad de sluitpositie bereikt, geleidt het railsysteem het zware schuifdeurblad in de dalletjes van de geleidingsrail. Het deurblad inclusief de rubberprofielen drukt door het zware eigen gewicht dicht tegen de dagkant van de sparing aan.

  5. Na de sluiting van de deur wordt het deurblad met behulp van kneveling gas- én dampdicht aangesloten op de dagkant. De deur is nu hermetisch afgesloten voor ULO-bewaring.


ULO deurblad

Samengevat: de gasdichtheid van een deur heeft een direct verband met de kwaliteit van de bewaring. Tegelijkertijd moet de schuifdeur ook flexibel, snel en gemakkelijk te bedienen blijven voor de fruitteler. Het logistieke proces moet immers geen vertraging oplopen. Een schuifdeur die zowel gerieflijk opent als gasdicht blijft afsluiten vraagt om expertise. Tot welke breedte kun je gaan? En vooral: hoe zorg je ervoor dat dit blijft functioneren elk jaar?

Indien u hier meer over wilt weten, stel dan hier uw vraag aan Roma Isolatiesystemen:
Vraag ook onze brochure aan: Schuifdeuren & hefdeuren voor koel- vries- en U.L.O.-ruimten.


Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Gasdichte zuurstofarme cellen; een vak apart

Zuurstofarme koelcellen voor de fruitbewaring en luchtdichte cellen volgens N50 norm vereisen een nauwkeurige detaillering.
Gepost door Roma Nederland op 11 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: fruitbewaring, gasdichte cellen, gasdichte deuren, koelcellen

Paul Pallandt Door Paul Pallandt Paul Pallandt is 23 jaar in dienst bij Roma Isolatiesystemen. Eerst als projectleider en verkoopadviseur. Sinds 2003 als commercieel directeur. 

koeldeur voor fruitbewaringAls specialist in het bouwen van zuurstofarme koelcellen voor de fruitbewaring krijgen we regelmatig de vraag of we gasdichte cellen kunnen bouwen voor andere toepassingen. In ons enthousiasme zullen we deze vraag dan gelijk volmondig met ja beantwoorden, maar natuurlijk moet eerst gevraagd worden welke gasdichtheidseis wordt verlangd? Want als een ruimte lek is, is dit aan te geven middels een percentage van het ruimtevolume en de opening van het lek. Hiervoor zijn diverse testmethoden te gebruiken.

 

Bananencellen
Niet alleen appels en peren worden op laag zuurstof bewaard. Ook diverse soorten bloembollen en bessen. Het zuurstofgehalte wordt gereduceerd tot wel 1% waardoor de eisen voor de gasdichtheid in de ruimte extreem hoog zijn. We praten hier dan over lager dan 0,20 cm2/100m3 celinhoud.

Bananencellen voor de rijping dienen gasdicht te zijn voor het gebruik van ethyleengas. Dit zorgt er mede voor dat de groene bananen op de gele kleur worden gebracht. Hier is de gasdichtheidseis weer wat lichter maar zijn toch wel speciale gasdichte deuren noodzakelijk. Ook voor het vergassen van ongedierte in bijvoorbeeld bulkgoederen, zoals noten, worden eisen gesteld aan de gasdichtheid van de ruimte.


Ieder gaatje en naadje gasdicht
Het gebruik van zuurstofarme ruimten heeft de laatste jaren een groei doorgemaakt vooral vanwege de eisen van de brandweer. Als je het zuurstofgehalte in de lucht reduceert naar 18% is de kans op ontsteking en het ontstaan van een vlam vele malen lager. Hierbij kun je denken aan hoogbouwmagazijnen, maar ook aan de opslag van brandgevoelige producten zoals zaden en cacaobonen.

Vaak hanteert men dan voor luchtdichtheid de N50 norm die te toetsen is middels een blower doortest. Bijna even zo vaak wordt onderschat wat er allemaal bij komt kijken om te voldoen aan de gestelde luchtdichtheidsnorm. Iedere doorvoering moet apart door de wand of het plafond gaan en ieder naadje moet luchtdicht worden afgewerkt. Dit vraagt een goede voorbereiding bij de detaillering van een luchtdichte ruimte. Achteraf is het haast onmogelijk om alles nog luchtdicht te krijgen. En ga dan maar eens zoeken naar de speld in de hooiberg.

inspectieluik ulocel


Nogal eens ontstaat er een lek in een gasdichte cel ter plekke van de gasdichte deuren en vensters. Ze gaan regelmatig open en moeten daarna telkens gasdicht afsluiten.

Hoe voorkom ik dat tijdens het openen zo min mogelijk lucht ontsnapt door deze opening? Allemaal interessante vragen en mooie uidagingen die je  in goed overleg met de betrokken partijen oplost.

 

Gratis gids: 10 tips voor een succesvol isolatiesysteembouw project

Bent u bezig met isolatiesysteembouw project en kunt u daarbij wel de nodige hulp gebruiken? Download dan eens onze gratis online gids met 10 waardevolle tips. Hierin vindt u 10 praktische tips die u helpen succesvol een isolatiesysteembouw project met koelcel, vriescel of andere geconditioneerde ruimten af te ronden.

Download hier uw gratis gids.

 

Isolatiesystemen  

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Roma Blog
Het Roma blog behandelt alles dat te maken heeft met isolatiesysteembouw.
 

Inschrijven email
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel wordt gepubliceerd?
Meld u dan hier aan.
E-Mail

Blog Onderwerpen