HomeContactSitemapStel in als favoriet
Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Zoek op de website
Blog Home

Hygiënische isolatiepanelenbouw voor kaasverpakking

de isolatiebouw van één van Europa’s grootste kaas verpakkingslocaties voor A-ware is gerealiseerd met het Roma-isolatiesysteembouw concept.
Gepost door Roma Nederland op 17 maart 2015
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: foodcare, Maart 2015, voedselveilig bouwen, voedselveiligheid
Hygiënische isolatiepanelenbouw voor kaasverpakking
 
Om te voldoen aan de steeds hogere kwaliteitsstandaarden van klanten, centraliseerde A-ware de verpakkingsactiviteiten van 3 vestigingen naar 1 centrale locatie op het industrieterrein De Stichtse Kant in Almere. Roma Isolatiesystemen bouwde als onderaannemer in opdracht van BM Bouw mee aan dit project waarmee één van Europa's grootste kaasverpakkingsfabrieken is ontstaan.

Het hogere eisenpakket van de isolatiebouw vormde een gepaste uitdaging voor Roma.

A-Ware_rijpingskamer met Roma panelenHet opgeleverde eindresultaat mag dan ook als referentieproject bestempeld worden.

Eind 2012 verkreeg A-ware een voormalige bedrijfshal met een vloeroppervlakte van 20.000 m2 om deze vervolgens geschikt te maken voor het rijpen en verpakken van kaas. Rudi de Graaf voerde als manager Projects & Development namens A-ware de regie over het project.

Vanwaar de keuze om een bestaande locatie te verbouwen?

Rudi de Graaf; “wij hebben wel een nieuwbouwscenario overwogen. De centralisatie van de rijpings- en verpakkingsactiviteiten van 3 vestigingen was echter gebonden aan een tijdslimiet van ca. 2 jaar. Door te kiezen voor een doos-in-doos concept in een bestaand gebouw, verplaatsten wij het probleem van obstakels van de stalen draagconstructie naar buiten. We konden zelf de locatie van de nooduitgangen bepalen en creëerden een optimale isolatie van het gebouw. Hierdoor was de helft van het A-Waregebouw al ingericht. Maar we hadden ook nog een verpakkingsafdeling te huisvesten die geheel volgens hygiënische richtlijnen is ingericht. Hiervoor is een op 452 extra heipalen steunende verdiepingsvloer gemaakt in het gebouw. Tom Leker van Food Industries Research & Engineering droeg zorg als architect voor het tekenwerk en de vergunning voor het hele project.”

Hoe is de keuze voor Roma tot stand gekomen?

Rudi de Graaf; “we hebben een aantal panelenbouwers in beeld gebracht en samen met BM Bouw de inkoop op een transparante wijze verricht. Belangrijke criteria hierbij waren het aanbod van een totaalassortiment inclusief isolatiedeuren en de betrouwbaarheid van de onderaannemer gezien de grootte en planning van het project”.

lopendeband doorvoeren afgewerkt in rvsHoe is de uitvoering van het project verlopen?

Rudi de Graaf; “al snel werkten wij in een bouwteamverband en was de regie naar Roma in handen van de hoofdaannemer. Er zijn naderhand ook verpakkingsinstallaties ingekocht wat wijzigingen tot gevolg had. Deze zijn in veelvuldig en goed overleg met de hoofdmonteur doorgesproken. De samenwerking is prima verlopen”.

In totaal is in het project meer dan 30.000 m2 foodcare en brandwerende panelenbouw gemonteerd, verdeeld over 2 verdiepingen. In het oog vallend zijn de Roma-noviteiten en de inrichting met metaalbewerkingen op maat zoals rvs-doorgeefluiken en rvs-foodcare vensters.

Wilt u meer weten over het voedselveilig bouwconcept van Roma isolatiesystemen? Klik dan hier. 

 
Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Schmidt Zeevis gaat met Roma in zee

De nieuwbouw van Schmidt Zeevis aan de Matlingeweg in Rotterdam.
Gepost door Roma Nederland op 11 december 2014
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: December 2014, foodcare, isolatiesysteembouw, productieruimte, verwerkingsruimte, Vishandel, voedselveilig bouwen, voedselveiligheid, vrieshuis
Schmidt ZEEVIS Nieuwbouw
 
Schmidt Zeevis in zee met Roma Isolatiesystemen.
Voor de nieuwbouw van Schmidt Zeevis aan de Matlingeweg in Rotterdam gaat Roma de complete isolatiebouw met gevels, verwerkingsruimten, vrieshuis en winkel realiseren.
 
In de afgelopen zomer werd Roma al gekozen uit de voorselectie van een uitgebreide lijst met leveranciers. Vervolgens kwam de specialist met eigen merk isolatieconcepten als favoriet uit de bus in het offertetraject. Een uitvoerige advisering en een referentiebezoek gingen hieraan vooraf.
 
Het wordt een opvallend gebouw met de contouren van een aangemeerd schip. Ook in de binnenbouw komt de uitstraling van het schip terug in de vorm van patrijspoorten in de isolerende en foodcare schuifdeuren.
 
Het perceel van het nieuwbouwproject van Schmidt zeevis omvat voor Roma zowel het leveren als de engineering en montage. De start van deze bouw staat gepland in voorjaar 2015.
 
 
 

 

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Wetgeving voor voedselveilig bouwen?

Vergeleken met regelgeving voor apparatuur en cleanrooms zijn er maar weinig verplichte regels in details uitgewerkt ten aanzien van het zogenaamde 'foodcare bouwen'.
Gepost door Roma Nederland op 10 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: bouwontwerp, foodcare, grootkeuken, snijruimte, snijzaal, verwerkingsruimte, voedselveilig bouwen, voedselveiligheid

foodcare verwerkingsruimteEr is geen wet voor voedselveilig bouwen. Wel bestaan er regels voor het voedselveilig bouwen van een grootkeuken, snijzaal, verwerkingsruimte of opslag voor voeding. Deze regels zijn echter vrij algemeen, niet dwingend vastgesteld en subjectief. 

Vergeleken met regelgeving voor apparatuur en cleanrooms zijn er maar weinig verplichte regels in details uitgewerkt ten aanzien van het zogenaamde 'foodcare bouwen'. 


Is dit een probleem?
Nee, dit is niet direct een probleem, want:

  • Iedere productieruimte in de voedingsmiddelenindustrie is uniek en kent specifieke condities. Het is haast onmogelijk om hiervoor één standaard tot in detail te bepalen, laat staan om te controleren op uitvoering hiervan conform de regels.

  • Er zijn wel hygiënecodes met praktijkrichtlijnen ten aanzien van wanden, vloeren, plafonds en deuren. Iedere branche van de voedingsindustrie werkt met een eigen hygiënecode.

  • Klanten van de voedingindustrie stimuleren wel het foodcare bouwen via standaarden als BRC, IFS, GMP en HACCP. En ook leveranciers: de branchevereniging van de schoonmakers geeft een handleiding voor schoonmaakbewust ontwerpen in de voedingsindustrie.
    (Zie: http://www.vsr.org

  • Er is wel een beleid ten aanzien van voedselveiligheid. De Nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit en FAVV oefenen controle daarop uit. Voedselveilig bouwen moet een middel zijn dat leidt tot verbetering van voedselveiligheid in plaats van een doel op zich. 

  • Isolatiebouwers kennen de risico’s en problemen vanuit de praktijk én beschikken over de 'know-how' en middelen om oplossingen te bieden.
     
  • Blind bevestigde profielen, flush afwerking van deuren en ramen, beschermende stootranden en aanrijdbeveiligingen en toegangs-sluizen met automatische bediening zijn allemaal praktische oplossingen rond dit thema. 


Het is echter wel belangrijk dit tijdens de ontwerpfase al aan de orde te brengen. 

Wilt u tips ontvangen die u helpen bij het bouwontwerp voor een snijzaal, grootkeuken of andere voedselveilige ruimte? Daar helpen we u graag bij. 

Download hier de gids met gratis informatie

 

Praktische tips Voedselveilige ruimte bouwen

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Roma Blog
Het Roma blog behandelt alles dat te maken heeft met isolatiesysteembouw.
 

Inschrijven email
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel wordt gepubliceerd?
Meld u dan hier aan.
E-Mail

Blog Onderwerpen