HomeContactSitemapStel in als favoriet
Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Zoek op de website
Blog Home

Wat doet Roma Isolatiesystemen nu concreet aan duurzaamheid?

bouwen met sandwichpanelen is een bouwmethode die bij uitstek duurzaam is door de energiebalans, het flexibele bouwsysteem en de recycling.
Gepost door Roma Nederland op 10 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: 2e hands sandwichpanelen, Energie Investerings Aftrek, isolatiesysteembouw, Isolatiesystemen, sandwichpanelen

Alexander Krimpenfort
 
 
 
Alexander Krimpenfort, PR & Marketing bij Roma Nederland B.V.

Wat doet Roma Isolatiesystemen nu concreet aan duurzaamheid?

 1.       Energiebalans

EnergiebalansDe sandwichpanelen (isolatiepanelen) dragen met hun isolerend vermogen bij aan energiebesparing. Daarom zijn de sandwichpanelen ook opgenomen in de Energielijst van de Energie Investerings Aftrek. R. Koschade heeft o.a. in zijn boek Die Sandwichbauweise onderzoek gedaan naar het rendement op investering in sandwichpanelen en de sandwichbouwmethode.

Aan de hand van een rekenvoorbeeld met diverse uitgangspunten en markt prijzen heeft hij een voorzichtige schatting gemaakt.

De terugverdientijd van het investeringsaandeel van een gemonteerd sandwichpaneel in bv. alleen warmte isolatie ligt hierin tussen 4 en 5 jaar. Als we uitgaan van een totale gebruiksduur van 35 jaar, dan levert de investering in de sandwichbouwmethode een dubbele besparing in de verwarmingkosten op. Meer dan 200% rendement dus.     

2.      Herbestemming

Architecten voorspellen een toename in het renoveren en herinrichten van bestaande bedrijfs- gebouwen en een afname van grote nieuwbouw realisaties:

 • De grond wordt schaarser in en nabij stedelijke en dichtbevolkte gebieden.

 • Voor nieuwbouw zijn meer vergunningen vereist in verband met veiligheids-, milieu-, en ruimtelijke ordening wetgeving.

 • Prijsstijging van grond- en hulpstoffen zoals staal.

Logisch dat meer ondernemers zich bij hun zoektocht naar geschikte bedrijfsruimte oriŽnteren op de markt van bestaande bedrijfspanden.

Het Roma-isolatiesysteembouw concept is in theorie een geschikte methode om in de behoefte van renovatie, herinrichting van bedrijfsomgevingen te voorzien. Het flexibele snelbouwsysteem maakt het mogelijk om gevels en wanden en plafonds te herplaatsen.

Maar let wel, de theorie pakt vaak anders uit in de praktijk. Het opnieuw functioneren van sandwichpanelen en deuren is afhankelijk van de toepassing. Een inwendig en uitwendig met siliconen afgekit sandwichpaneel is niet heelhuids te de- en hermonteren. Als je butyleenkit gebruikt misschien nog wel.

 3.      Cradle-to-cradle gerecycled pir isolatieschuim

Een andere vorm van duurzaamheid laat zich vertalen in de nieuwe visie cradle-to-cradle.

Dit principe gaat uit van het concept;afval= voedsel. Alle gebruikte materialen zouden na hun leven in het ene product, nuttig kunnen worden ingezet in een ander product. Hierbij zou geen kwaliteitsverlies mogen zijn en alle restproducten moeten hergebruikt kunnen worden of milieuneutraal zijn. De kringloop is dan compleet.

Cradle-to-cradle brengt Roma Isolatiesystemen in praktijk door verwerking van 2e hands sandwichpanelen tot schroot en isolatieschuim voor andere toepassingen. Een voorbeeld hiervan is het gerecycled isolatieschuim dat in vaste vorm geperst wordt tot kozijnplanken als opvulmateriaal achter de kozijnstijlen.

 4.      BREEAM DC Ter Beke in Wijchen Breeam Very Good

Een nieuw keurmerk en methode om de duurzaamheidprestatie van een nieuwbouw of renovatie van een bedrijfspand te bepalen is BREEAM. Deze methode is 20 jaar geleden ontwikkeld door het British Research Establishment. (BRE) en legt de lat qua duurzaamheid een stuk hoger. Sommige Roma-klanten ontwikkelen vastgoed conform de BREEAM-eisen. Roma Isolatiesystemen draagt hieraan bij via het registreren van de herkomst van haar isolatiebouwmaterialen. Of via registratie van het aantal verreden kilometers per project. De via uitlaatgassen vrijgekomen CO2-uitstoot kan men compenseren, bijvoorbeeld via het aanplanten van bomen of opwekken van alternatieve energie door aankoop van zonnepanelen.

Wilt u nu al inspiratie opdoen hoe u energiekosten kunt besparen in het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen? Klik dan naar onze Energiebesparingscalculator
 
Blogitem heeft 1 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Rendement op isolatie

In de ontwerpfase van een te bouwen koelhuis maak je een keuze in de dikte van de isolatiepanelen.
Gepost door Roma Nederland op 10 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: Energie Investerings Aftrek, isolatiepanelen , Koelcelpanelen, Koelcelwanden, sandwichpanelen

In de ontwerpfase van een te bouwen koelhuis maak je een keuze in de dikte van de isolatiepanelen. Hierbij ga je niet alleen uit van de gewenste temperatuur van het te bewaren product. De volgende overwegingen oefenen ook invloed uit op de keuze in dikte van de isolatiepanelen:

 • Brandwerende toepassingen. Indien scheidingswand van toepassing met WBDBO-eis van 30 minuten dan bereik je dit met 120 mm

 • Energie Investerings Aftrek: om voor deze subsidie in aanmerking te komen moet je investeren in extra dikke isolatiewanden met een minimale R-waarde van 6,2 W/m≤K

 • Constructie: de hoogte van de isolatiegevels en of koelcelwanden is kan ook bepalend zijn voor de keuze: met Roma-panelen kun je tot 10 meter hoog inpandig bouwen met een 80 mm dik sandwichpaneel. Uitganspunten zijn dan wel:

  • Geprofileerde uitvoering isolatiepaneel

  • Gesloten binnenwanden met niet teveel raam- of deursparingen

  • Geen belasting op de plafonds

  • Enkelveld overspanning zonder uitkraging

  • Max. temperatuurverschil van 10ļ C aan beide zijden

  • Max. zijdelingse druk of zuiging op wand 25 kg/m≤

 • Stijgende energiekosten: een investering in extra dikke isolatie verdient zich al na een paar jaar terug. Door de isolatiewaarde te verhogen (dikker paneel) gaan de energiekosten omlaag.

Stel een gebouw van 20 meter lang, 10 meter breed en 6 meter hoog heeft een gevel oppervlak van 360 m≤. Besparing door van 80 mm naar 100 mm te gaan is: 1892 Kwh per jaar en:

voor 120 mm                3193 Kwh per jaar
voor 140 mm                4139 Kwh per jaar
voor 170 mm                5125 Kwh per jaar
voor 200 mm                5834 Kwh per jaar

Doe de Energie Besparing Calculator

 

 

 

 

 

 

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Roma Blog
Het Roma blog behandelt alles dat te maken heeft met isolatiesysteembouw.
 

Inschrijven email
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel wordt gepubliceerd?
Meld u dan hier aan.
E-Mail

Blog Onderwerpen