HomeContactSitemapStel in als favoriet
Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Zoek op de website
Blog Home

Schimmelvorming in de geconditioneerde expeditie

Wat te doen bij condens- en schimmelvorming op de betonwand van de expeditie. Bewuste keuzen en/of sandwichpanelen bieden een oplossing.
Gepost door Roma Nederland op 10 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: dockleveler, expeditie, koelcel , sandwichpanelen

 Aldert van Dijk, 20-01-2012

Gedurende mijn werkervaring als adviseur van Roma Isolatiesystemen heb ik menige locaties bezocht met geconditioneerde ruimten zoals expedities. Vooral de laatste tijd valt mij tijdens bezoeken nogal eens op, dat er condens- en schimmelvorming optreedt op de binnenkant van de buitenschil van het bedrijfspand veroorzaakt door waterdampstroom tussen warmere en koudere lucht.

Een wand van een expeditie of geconditioneerd magazijn is vaak is opgetrokken uit bakstenen of betonnen wandplaten. Terecht want een expeditie kan immers niet robuust genoeg gebouwd zijn met al die logistieke bewegingen. De omgevingstemperatuur in expeditieruimten kan lager ingesteld zijn dan de temperatuur die ooit het uitgangspunt vormde bij geconditioneerde expeditiehet ontwerp van de expeditieruimte. Het goed en langer bewaren van het gereed product en het bewaken van de gesloten koudeketen in de dagelijkse praktijk kunnen hieraan ten grondslag liggen. Maar als het nat slaat op de wanden, dan heeft dit onhygiŰnische of andere nadelige gevolgen.

Om condensproblemen en schimmelvorming op de binnenkant van de muren in de expeditie te voorkomen, dien je vooraf een goede afweging in keuzes voor op lange termijn te maken. Beslissingen die met een bepaalde brandbreedte tevens rekening houden met de huidige gemiddelde jaartemperaturen van boven de 9,3 graden celsius in Nederland. een kwestie van keuzes maken dus.

OF:

  1. De omgevingstemperatuur en koudetechnische installatie in de expeditie is ingesteld op een  minimale ondergrens om condens- en schimmelvorming op de bouwkundige muren te voorkomen. Uiteraard impliceert dit ook logistieke consequenties. Het gereed product zal dan bijvoorbeeld maar beperkte tijd in de expeditie staan.

OF:   

   2.  De expeditie dient men in te richten als een koelcel. Dit betekent dus dat er zowel    panelenwanden als een panelenplafond gemonteerd moet worden.

OVERIGE TIPS:

  • De aansluitdetails van de overheaddeuren in de gevel vereisen extra aandacht om  condensatie te voorkomen. Het verdient aanbeveling om de dagkanten van de deuropeningen te verstevigen om kans op beschadigingen te beperken.

  • De schuifrichting van de overheaddeur is ook van belang. Schuift deze rechtstandig langs de gevel omhoog of draait naar binnen in de expeditie? Anders bestaat de kans op verkeerde luchtstromingen.

  • De keuze van het type dockleveler is niet alleen afhankelijk van het logistieke concept, maar ook hier is het raadzaam om rekening te houden met condensatieproblemen ten gevolge van een onge´soleerde ruimte onder de dockleveler. 

Aldert van Dijk gekoelde expeditie

Verkoopadviseur Roma Isolatiesystemen

Klik hier voor het aanvragen van meer informatie of isolatietechnisch advies.

Vraag nu hier gratis informatie aan

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Roma Blog
Het Roma blog behandelt alles dat te maken heeft met isolatiesysteembouw.
 

Inschrijven email
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel wordt gepubliceerd?
Meld u dan hier aan.
E-Mail

Blog Onderwerpen