HomeContactSitemapStel in als favoriet
Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Zoek op de website
Blog Home

Project bakkerij Hoogvliet gedetailleerd in BIM

Uitleg over het Bouw Informatie Model en wat isolatiebouwer Roma isolatiesystemen hierin betekent voor klanten.
Gepost door Roma Nederland op 24 april 2015
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: BIM bouwen, bouwontwerp

Roma
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Project bakkerij Hoogvliet gedetailleerd in BIM
 
Hoogvliet-impressieMet de vertaling van product eigenschappen van sandwichpanelen in BIM-specificaties, heeft Roma de eerste stappen gezet voor deelname aan BIM. Momenteel werkt Roma haar opdracht uit in het deelmodel gevel- binnen en dakpanelen voor het project voor de nieuwe bakkerij van Hoogvliet supermarkten.

Voor lezers die niet actief zijn in de bouw, zal de afkorting BIM en het werkwoord “bimmen” nog nieuw in de oren klinken. BIM is een methodiek waarbij bouw- en installatie bedrijven in een 2 en 3-dimensionaal Bouw Informatie Model (BIM) in de ontwerpfase samenwerken in een betrokken project. De basis is één model (database) waarin gegevens van de architect, constructeur, installateur en (onder)aannemer worden verwerkt. In dit virtuele model is direct zichtbaar hoe zij de verschillende bouwmaterialen gaan toepassen. Ook kenmerken van de bouwmaterialen zoals de prestaties, de montage en het onderhoud worden voorafgaand aan de uitvoeringsfase al in kaart gebracht.

De belangrijkste doelen van de BIM-methode zijn kwaliteitsverbetering, bouwkostenreductie en verkorting van de doorlooptijd. Dit doel bereikt men ondermeer door consistentie van het ontwerp, vervanging van het traditionele bestek en verbeteren van de logistieke uitvoering. Eerst stelt de opdrachtgever een BIM-protocol op om een helder beeld te scheppen van de aanpak en verwachtingen. De uitwerking van een project in deelmodellen en afstemming in een coördinatiemodel vormt de grootste uitdaging voor alle BIM-partners van een project. Hiertoe vindt overleg plaats tussen de partners.

Hoe ver is Roma momenteel met BIM? Technisch Directeur Johan Woestenberg:

Roma-BIM-project“We hebben direct geïnvesteerd in hardware, software en opleiding. Samen met de ervaren BIM-regisseur Casteo maken we nu in het project Hoogvliet een vliegende start in de standaardisatie van onze producten en in het uitbouwen van onze vaardigheden binnen BIM. De vraag of wij als BIM-partner binnen een project toegevoegde waarde brengen, kunnen wij dan ook volmondig met “Ja” beantwoorden”. Hiermee bewijst Roma zich tevens als koploper in de isolatiebouwbranche.

Een volgend project dat de isolatiebouwer in BIM gaat uitwerken is de nieuwbouw van de babyvoedingsfabriek Ausnutria Hyproca in Heerenveen.

 
 
Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Wetgeving voor voedselveilig bouwen?

Vergeleken met regelgeving voor apparatuur en cleanrooms zijn er maar weinig verplichte regels in details uitgewerkt ten aanzien van het zogenaamde 'foodcare bouwen'.
Gepost door Roma Nederland op 10 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: bouwontwerp, foodcare, grootkeuken, snijruimte, snijzaal, verwerkingsruimte, voedselveilig bouwen, voedselveiligheid

foodcare verwerkingsruimteEr is geen wet voor voedselveilig bouwen. Wel bestaan er regels voor het voedselveilig bouwen van een grootkeuken, snijzaal, verwerkingsruimte of opslag voor voeding. Deze regels zijn echter vrij algemeen, niet dwingend vastgesteld en subjectief. 

Vergeleken met regelgeving voor apparatuur en cleanrooms zijn er maar weinig verplichte regels in details uitgewerkt ten aanzien van het zogenaamde 'foodcare bouwen'. 


Is dit een probleem?
Nee, dit is niet direct een probleem, want:

  • Iedere productieruimte in de voedingsmiddelenindustrie is uniek en kent specifieke condities. Het is haast onmogelijk om hiervoor één standaard tot in detail te bepalen, laat staan om te controleren op uitvoering hiervan conform de regels.

  • Er zijn wel hygiënecodes met praktijkrichtlijnen ten aanzien van wanden, vloeren, plafonds en deuren. Iedere branche van de voedingsindustrie werkt met een eigen hygiënecode.

  • Klanten van de voedingindustrie stimuleren wel het foodcare bouwen via standaarden als BRC, IFS, GMP en HACCP. En ook leveranciers: de branchevereniging van de schoonmakers geeft een handleiding voor schoonmaakbewust ontwerpen in de voedingsindustrie.
    (Zie: http://www.vsr.org

  • Er is wel een beleid ten aanzien van voedselveiligheid. De Nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit en FAVV oefenen controle daarop uit. Voedselveilig bouwen moet een middel zijn dat leidt tot verbetering van voedselveiligheid in plaats van een doel op zich. 

  • Isolatiebouwers kennen de risico’s en problemen vanuit de praktijk én beschikken over de 'know-how' en middelen om oplossingen te bieden.
     
  • Blind bevestigde profielen, flush afwerking van deuren en ramen, beschermende stootranden en aanrijdbeveiligingen en toegangs-sluizen met automatische bediening zijn allemaal praktische oplossingen rond dit thema. 


Het is echter wel belangrijk dit tijdens de ontwerpfase al aan de orde te brengen. 

Wilt u tips ontvangen die u helpen bij het bouwontwerp voor een snijzaal, grootkeuken of andere voedselveilige ruimte? Daar helpen we u graag bij. 

Download hier de gids met gratis informatie

 

Praktische tips Voedselveilige ruimte bouwen

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Roma Blog
Het Roma blog behandelt alles dat te maken heeft met isolatiesysteembouw.
 

Inschrijven email
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel wordt gepubliceerd?
Meld u dan hier aan.
E-Mail

Blog Onderwerpen