Geconditioneerde ruimte OK met juiste RV
HomeContactSitemapStel in als favoriet
Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Zoek op de website
Blog Home
Geconditioneerde ruimte OK met juiste RV
In een geconditioneerde ruimte is de relatieve vochtigheid belangrijk voor de houdbaarheid van voedselproducten. Hoe creŽer en beheers je de juiste RV?
Gepost door Roma Nederland op 04 oktober 2016 10:39:18
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: Okt 2016
Cyriel van LooverenCyriel van Looveren
 
 
 
 

 
 
Geconditioneerde ruimte OK met juiste RV

afvalcontainer
De Oktober 2016. De vakantie is voorbij. Er is nog zon, maar ook veel regen op komst. Buiten was het warm, vochtig en klam. De relatieve vochtigheid (RV) is ruim boven de 90 % bij een temperatuur van boven de 23ļC. Een ideale situatie voor schimmels, bacteriŽn en allerlei ongedierte zoals fruitvliegjes die hun kans grijpen.
Vooral in de steden waar ze het afval gescheiden ophalen, lijkt de afvalcontainer van binnen meer op een insectenhotel. Zeker als deze eens in de 2 weken wordt geleegd. Zeer irritant en schadelijk voor je gezondheid.
 
Staat van geconditioneerde ruimte
Het verhaal van de container toont wat er gebeurt in een geconditioneerde ruimte in slechte staat; in een mum van tijd gaan groenten, fruit en etensresten verrotten.
De container verandert in een broeinest voor fruit- en blauwe vliegen en ander gespuis. Hiermee blijkt maar weer eens hoe handhaving van optimale condities een must zijn voor de houdbaarheid van een product.
 
Relatieve vochtigheid
Gelukkig worden de meeste levensmiddelen onder de juiste condities opgeslagen, getransporteerd en uitgestald. Iedereen weet wel dat de juiste temperatuurbeheersing van belang is. Maar hoe zit het met de relatieve vochtigheid van de lucht in de ruimte? Hoe beheers je dit eigenlijk?
 
druppelsDampdichtheid
Om dit op efficiŽnte wijze te realiseren is niet alleen de adequate isolatiewaarde van de geconditioneerde ruimte van belang, nog meer de dampdichtheid van de bouwschil. Voor handhaving van de juiste relatieve vochtigheid, moet je ook rekening houden met de frequentie van het openen van een doorgang. Dit heeft effect op hoe hard de koelinstallatie moet werken om de vereiste condities op een aanvaardbaar niveau te houden. Zo krijgen schimmels en bacteriŽn geen kans.
 
Het schoon houden van de omgeving tot aan de afvalstroom verkleint ook de kans, maar dit alleen zal niet kunnen voorkomen dat deze lastpakken zo hun kans grijpen en overlast blijven veroorzaken!
 
Wilt u meer weten over het creŽren van dampdichtheid.

COMMENTAAR

NIEUW COMMENTAAR
Naam
Email
Website URL (Optioneel)
Commentaar
Roma Blog
Het Roma blog behandelt alles dat te maken heeft met isolatiesysteembouw.
 

Inschrijven email
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel wordt gepubliceerd?
Meld u dan hier aan.
E-Mail

Blog Onderwerpen