Panelenplafonds als werkvloer?
HomeContactSitemapStel in als favoriet
Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Zoek op de website
Blog Home
Panelenplafonds als werkvloer?
Bij regelmatige en grotere installatie- of onderhoudswerkzaamheden op isolatiepanelen plafonds, maak je looppaden om het risico op delaminatie te vermijden.
Gepost door Roma Nederland op 28 juni 2016 09:17:58
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: Juli 2016

Robert Veerdig Robert Veerdig - Verkoopadviseur bij Roma Nederland B.V.
 
Onderhoud op isolatiepanelen plafonds
 
Wie let er op de reparatielast?
 
Plafonds opgebouwd uit isolatiepanelen zijn ideaal toe te passen in een bedrijfsruimte. Aan de onderkant heb je een glad en reinigbaar oppervlak. Aan de bovenkant een beloopbaar plenum voor allerlei apparatuur, deze zijn uit het zicht ge´nstalleerd en van bovenaf te onderhouden.
 
Reparatie- en onderhoudslast in de theorie
De plafondpanelen zijn met behulp van T-profielen en rvs-draadeinden opgehangen aan een bovenliggende (dak)constructie. Plafondpanelen zijn incidenteel beloopbaar. Dit houdt in dat het plafond voor reparatie- en onderhoudswerkzaamheden beperkt te betreden is met een maximum veranderlijke belasting van 1 kN op de ongunstigste plaats van het plafond. Tot zover de theorie.
 
Doorgezakt panelen plafondReparatie- en onderhoudslast in de praktijk
In de praktijk blijkt een inschatting van de reparatie- en onderhoudslast van belang voor de kwaliteit van de totale plafondconstructie op lange termijn. Verwacht je dat reparatie en onderhoud slechts jaarlijks door 1 man wordt verricht met lichte apparatuur, dan zal dit geen gevolgen hebben voor de constructieve sterkte en goede staat van het plafond op de lange duur. Verwacht je echter meer installatie activiteiten na de montage van het plafond of in een later stadium, tijdens onderhoud of reparatie, dan dient er een beschermlaag aangebracht te worden op de plafondplaatsen waar veel wordt gelopen. De beschermlaag heeft als doel om delaminatie van de panelen te voorkomen.

Delaminatie
Delaminatie ontstaat wanneer de hechting van de staalplaat aan de isolatiekern verloren gaat door regelmatige en te zware belasting van het plafond. Dit kan al gebeuren door het te vaak belopen van het plafond op dezelfde plaats. Hierdoor ontstaat te veel spanning tussen de bovenplaat en het isolatieschuim waardoor deze op termijn loslaat oftewel delamineert. Ook kan het voorkomen dat in een paar plafondpanelen na de montage een flink aantal grote sparingen zijn gezaagd ten behoeve van apparatuur. De bovenplaten van deze panelen vervormen en buigen meer door dan de naastliggende "dichte" panelen. De plafondpanelen verliezen hun constructieve sterkte en isolerende eigenschap.

Panelenplafond ophangingZeker bij brandwerende isolatiepanelen plafonds met een steenwolkern is het risico van delaminatie groter. De steenwol tussen de stalen deklagen is een veel zachter en flexibeler materiaal dan het PUR/PIR-hardisolatieschuim. Deze isolatiepanelen buigen dan ook eerder door ten gevolge van de flexibelere en zwaardere isolatiekern.

Advies
Om het risico van delaminatie van de plafondpanelen te vermijden, adviseren wij om looppaden aan te brengen. Dit kan door een stevige beschermplaat op het isolatiepaneel aan te brengen. Wel dient men er hierbij aan te denken dat het gewicht van deze beschermplaat het paneel permanent belast op doorbuiging. De leverancier van de plafondpanelen en/of isolatiebouwer kan u hierbij adviseren.
Ook is het verstandig om boven het plafond lintjes te spannen ter plaatse van panelen die veel doorvoeringen hebben. Hang hier een waarschuwingsbordje op voor alle duidelijkheid aan externe onderhoudsbedrijven.
Voor een geheel of gedeeltelijk beloopbaar plafond kan Roma Nederland per situatie een advies voor de noodzakelijk aanvullende maatregelen verzorgen. Bent u ge´nteresseerd? Neem dan contact met ons op.

 
 
 

 
COMMENTAAR

NIEUW COMMENTAAR
Naam
Email
Website URL (Optioneel)
Commentaar
Roma Blog
Het Roma blog behandelt alles dat te maken heeft met isolatiesysteembouw.
 

Inschrijven email
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel wordt gepubliceerd?
Meld u dan hier aan.
E-Mail

Blog Onderwerpen