Condens aan ge´soleerd panelenplafond: hoe krijg je het en hoe vermijd je het?
HomeContactSitemapStel in als favoriet
Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Zoek op de website
Blog Home
Condens aan ge´soleerd panelenplafond: hoe krijg je het en hoe vermijd je het?
Condensvorming aan ge´soleerde plafonds is een vaak voorkomende klacht in geconditioneerde ruimten. Wat zijn de oorzaken en wat valt er aan te doen?
Gepost door Roma Nederland op 11 april 2016 14:07:01
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: Condensvorming op plafond, Dampdicht isoleren plafond, Juni 2016

AlexanderAlexander Krimpenfort, PR & Marketing bij Roma Nederland B.V.
 
 
 
 
 
 
Condens aan ge´soleerd panelenplafond: 
hoe krijg je het en hoe vermijd je het?
 
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit berichte onlangs dat 3 van de 13 Nederlandse visafslagen niet voldoet aan 1 of meer regels voor voedselveiligheid. Dat blijkt uit inspecties die zij uitvoerde in 2015. Inmiddels is bij de 3 visafslagen een traject gestart waarbij de bedrijven op de betreffende punten verbetering laten zien.
 
Inspectie
 
VerwerkingsruimteDe verbeterpunten betreffen 1 of meer overtredingen op het inspectieonderdeel hygiŰne en inrichting. Er werd ondermeer condensvorming en verontreiniging aan plafonds aangetroffen. Dit is een klacht die wel vaker gemeld wordt bij ge´soleerde panelenplafonds in geconditioneerde verwerkingsruimten.
 
Condensvorming op plafonds
 
In geconditioneerde ruimten is de relatieve luchtvochtigheid zeer belangrijk. Een te lage relatieve luchtvochtigheid geeft kans op uitdroging van de opgeslagen producten. Een te hoge relatieve luchtvochtigheid geeft kans op ijsvorming op de verdamper van de koelinstallatie en condensvorming in de ruimte.
 
Condensvorming is een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van verontreiniging in en rondom een geconditioneerde ruimte. Als vochtige lucht in de vorm van dauw langdurig neerslaat op de wand- en plafondoppervlakken, dan krijgen deze geen kans om te drogen. Schimmels en bacteriŰn kunnen zich dan gemakkelijk hier op nestelen.
 
Oorzaken en oplossingen
 
Wat kan de oorzaak zijn van condensvorming aan ge´soleerde plafonds?

   1. De luchtvochtigheid binnen in de ruimte wordt niet goed genoeg beheerst.
 
Dit kan bijvoorbeeld komen omdat de procesapparatuur te veel of te lang warmte afstoot of lucht met hogere RV. Om condensvorming tegen te gaan, dient men de conditie van de lucht in een ruimte zoveel als mogelijk te reguleren. Dit vergt een nadere toelichting die te vinden is in ons E-boek ôDe strijd tegen schimmelsö.
 
   2. De luchtvochtigheid boven de geconditioneerde ruimte wordt niet goed genoeg beheerst.
 
De ruimte die zich bevindt boven op het plafond en onder het dak dient afdoende te worden geventileerd om condensvorming tegen te gaan. U dient de vrije hoogte zo groot mogelijk te houden om effectief te kunnen ventileren.
 
   3. In de plafondconstructie zijn niet voldoende thermische scheidingen of dampremmende  lagen
       voorzien om eventuele condensatie problemen als gevolg van temperatuursverschillen
       te voorkomen.
 
stuiknaden dampdicht isolerenDit kan te maken hebben met een niet dampdichte afwerking van een plafond aan de niet zichtbare bovenzijde. Je dient de ruimte tussen de stuiknaden van de plafondpanelen op te vullen met hoogwaardig polyurethaanschuim. Vervolgens werk dicht je dit af met een stalen afdekstrip en kit. Hiermee creŰer je een dampdichte plafondconstructie. (zie foto)
 
Naast de bovenvermelde kunnen er nog meer oorzaken verband houden met ongewenste condensvorming. De situatie kan altijd het beste worden beoordeeld aan de hand van een onderzoek ter plekke. 

Heeft u last van ongewenste condensvorming aan of boven het isolatiepanelen plafond? Heeft u het vermoeden dat de oorzaken hiervan te maken hebben met isolatiebouwtechnische gebreken? 
Of wilt u weten hoe een panelenplafond kan worden bevestigd? Vraag dan hier het E-book "Plafondophangingen voor isolatiepanelenplafonds". Dit E-book bevat voorbeelden van bouwdetails. 


 
COMMENTAAR

Wij komen dit vaker tegen. De oorzaak is meestal invloeden van buiten met een lage temperatuur binnen. Deuren die open blijven staan etc. Onze oplossing is dan een droger dimensioneren en die bij de bestaande luchtbehandeling zetten, zodat er een lage RV bereikt wordt, waardoor er geen condensatie, schimmelvorming of roestvorming is.

Mochten jullie hierover meer informatie willen, aarzel dan niet om contact op te nemen.

Met vriendelijke groet,

Ben van Heemst
D&F Techniek B.V.
Rijen
0161-4530987


Gepost door Ben van Heemst op 08 augustus 2016 09:09:54


NIEUW COMMENTAAR
Naam
Email
Website URL (Optioneel)
Commentaar
Roma Blog
Het Roma blog behandelt alles dat te maken heeft met isolatiesysteembouw.
 

Inschrijven email
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel wordt gepubliceerd?
Meld u dan hier aan.
E-Mail

Blog Onderwerpen