Sandwichpanelen toepassen als binnenhuid van een gevel
HomeContactSitemapStel in als favoriet
Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Zoek op de website
Blog Home
Sandwichpanelen toepassen als binnenhuid van een gevel
Aan het toepassen van sandwichpanelen voor een nieuw te bouwen of te renoveren gevel middels een binnen- en buitenhuid zitten voordelen. Let wel op de voorwaarden ten aanzien van de constructie van dit systeem en de technische uitvoering.
Gepost door Roma Nederland op 29 februari 2016 10:10:55
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: Februari 2016
 

 
 
 
 
 
 
Alexander Krimpenfort
 
 
Alexander Krimpenfort, PR & Marketing bij Roma Nederland B.V.


 
Sandwichpanelen toepassen als binnenhuid van een gevel

De sandwichbouwmethode ontwikkelt zich al decennia met rasse schreden. Ondanks de groei van de diversiteit in profileringen, kleuren en coatings ontstaat er ook een trend in de montage van de sandwichpanelen om te kunnen functioneren als niet zichtbare dragende en isolerende binnenhuid. Op deze sandwichpanelengevel bevestigt men vervolgens een esthetische buitenhuid van wederom staal, steen of ander materiaal. 

Over deze ontwikkeling met het zogenaamde carriersysteem geeft vooraanstaand sandwichpanelen expert ir. O.Kettlitz, directeur/senior adviseur van Nieman-Kettlitz Gevel- en Dakadvies, een uitgebreide visie in zijn artikel: “Veelbelovend nieuw gevelsysteem met enkele haken en ogen” in het vakblad Bouwwereld editie 10/2016. 

Voordelen van dit gevelsysteem met een binnen- en een buitenhuid zijn er genoeg. Niet alleen ten opzichte van gemetselde nieuwbouw gevel, maar ook in een latere fase wanneer je bijvoorbeeld een gevel die de tand des tijd heeft doorstaan wilt renoveren door er esthetische gevelelementen aan te bevestigen. Een praktijkvoorbeeld hiervan is gelokaliseerd in Raamsdonksveer, waar de Roma-panelen gevels van de fabriekshallen van Roma Nederland na 34 jaar een 2e leven hebben gekregen als dragende binnenhuid voor een nieuwe en eigentijdse gevel van golfplaten. Dit systeem is ook toegepast in het nieuwbouwproject van het VDC Hollander in Barendrecht in 2012. 
 
Gevelbekleding op sandwichpanelen

Naast voordelen plaatst Kettlitz ook enkele kanttekeningen. Hij waarschuwt voor een onderschatting van de wijze waarop de buitenhuid en het regelwerk is te bevestigen aan de sandwichpanelengevel. De hechting van de buitenplaat aan het schuim vormt immers een constructieve functie van het paneel zelf. Het is door en door bevestigd aan de hoofddraagconstructie en leidt wind- en zuigkrachten hier naar af.
Om te beoordelen of een carriersysteem constructief voldoet worden in het vakbladartikel
4 items opgesomd die beschikbaar moeten zijn en als voldoende geschikt worden gewaardeerd door een constructeur:

 

  • de uittrekwaarde van de bevestigingsmiddelen op de buitenplaat van het sandwichpaneel (op basis van een statische analyse);  
  • de hechtsterkte van de buitenplaat op de isolatiekern (bij min of meer geconcentreerde belasting);  
  • de trek- en druksterkte van de isolatie (bij min of meer geconcentreerde belasting);  
  • de mogelijke reductie van deze waarden gedurende de levensduur als gevolg van verouderingsinvloeden (vocht, temperatuur) en vermoeiingsinvloeden (‘jutteren’) van de schroeven.  
Indien een carriersysteem in overweging is, dan wordt eerst beoordeeld of de materialen en montagewijze aan de kwaliteitseisen voldoen. Men zal het systeem in zijn geheel constructief moeten onderbouwen, voorzien van advies met betrekking tot bevestiging en technische ondersteuning en systeemgarantie voor een aantal jaren. 

 


Een ander project waarin Roma-sandwichpanelen onderdeel zijn van een carriersysteem is te vinden bij de Koning Vlees in Zwijndrecht. Op een gedeelte van de sandwichpanelengevel zijn natuursteen tegels verlijmd.

steenstrips-op-isolatiepaneel

COMMENTAAR

NIEUW COMMENTAAR
Naam
Email
Website URL (Optioneel)
Commentaar
Roma Blog
Het Roma blog behandelt alles dat te maken heeft met isolatiesysteembouw.
 

Inschrijven email
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel wordt gepubliceerd?
Meld u dan hier aan.
E-Mail

Blog Onderwerpen