3 grote misvattingen over brandwerende isolatiebouw
HomeContactSitemapStel in als favoriet
Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Zoek op de website
Blog Home
3 grote misvattingen over brandwerende isolatiebouw
Paul Pallandt: Hoe realiseer je isolatiesysteembouw die tevens voldoet aan de brandveilige bouwvoorschriften van het Bouwbesluit?
Gepost door Roma Nederland op 21 Januari 2016 15:05:52
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: Brand, Brandwerende wandconstructie , Januari 2016
Paul Pallandt
 
 
 
 
 
Paul Pallandt - commercieel directeur bij Roma Nederland B.V.
 
 
3 grote misvattingen over brandwerende isolatiebouw
 
Isolatiebouw die ook voldoet aan brandveiligheid. Hoe regel je dat? Niet alleen ontwerpers en opdrachtgevers breken zich hier het hoofd wel eens over. Ook aannemers en panelenbouwers. Wat maakt het zo netelig? De uitdaging zit in de combinatie van isolatietechnische én voedselveilige eisen én de specifieke bouwsituatie. Hoe kom je tot een oplossing voor deze combinatie die tevens voldoet naar ieders tevredenheid?
 
BrandwerendheidOm te beginnen kijk je naar de regelgeving met betrekking tot de brandveilige bouw. Die staat omschreven in het Bouwbesluit. Hierin staat dat de WBDBO moet worden bepaald conform NEN 6068; een rekenmethodiek waarbij je project gegevens zoals afmetingen en afstand tot de perceelgrens gebruikt als ingangsgegevens. De norm hanteert specifieke termen en verwijst naar testmethoden ter bepaling van de weerstand tegen brand. Een architect toont in het ontwerp aan hoe aan de brandveilige bouwvoorschriften en normen wordt voldaan. Hij vertaalt dit concreet naar een brandwerende constructie met de juiste keuze in isolatiepanelen die een onderdeel vormen.
 
De toepassing van de regels voor een brandwerende isolatiebouw is geen eenvoudige materie. Bovendien waarborgt dit nog niet een echte brandveiligheid in de praktijk. Echt brandveilige bouw is gebaat met een integrale benadering en betrokkenheid van de partijen. Een pro-actieve houding van de panelenbouwer helpt hierbij. Daarom willen we meer helderheid in deze materie verschaffen. Onderstaand hebben we enkele misvattingen op een rij gezet waarover we opheldering bieden.
 
3 grote misvattingen over het brandveilig bouwen met isolatiepanelen
 
  1. Brandklasse=brandwerendheid
    Onderscheid tussen de begrippen brandklasse en brandwerendheid. Brandklasse verwijst naar het brandgedrag van bouwmaterialen. Brandwerendheid heeft betrekking op een bouwconstructie waarin de isolatiepanelen een onderdeel vormen. Een wand met brandwerende panelen die in Eurobrandklasse B-s1,d0 vallen, is wat anders dan een brandwerende wandconstructie volgens de EN norm 1364-1.
  2. FM-Approvals = brandwerendheid
    FM-ApprovedFM-Approvals is een test die het brandgedrag classificeert van bouwmaterialen zoals isolatiepanelen. Geen test voor de brandwerendheid. FM-Approvals is het certificerende onderdeel van een grote Amerikaanse verzekeraar FM Global. FM-Approvals verricht onderzoek hoe schade en risico op schade preventief te voorkomen.
  3. WBDBO=brandwerendheid
    Onderscheid tussen de begrippen weerstand tegen Branddoorslag (WBD) en Brandoverslag (WBO) versus brandwerendheid. WBDBO is een eis vertaald in de tijdsduur waarin een scheidingsconstructie tussen 2 ruimten weerstand moet bieden tegen branddoorslag (niet via buitenlucht) of tegen brandoverslag (wel via buitenlucht). Dit komt tot stand door optelling van verschillende onderdelen zoals o.a. de afstand tot de perceelgrens en de brandsituatie. Het begrip brandwerendheid heeft betrekking op het aantal minuten waarin een bouwconstructie met isolatiepanelen weerstand kan bieden tegen brandsituaties. Dit is gebaseerd op een geteste brandproefopstelling bij een testinstituut.
 
Wilt u meer inzicht in een toepassing voor uw brandwerende isolatiebouw? Onze E-books verschaffen u nuttige praktische informatie en helderheid.
COMMENTAAR

NIEUW COMMENTAAR
Naam
Email
Website URL (Optioneel)
Commentaar
Roma Blog
Het Roma blog behandelt alles dat te maken heeft met isolatiesysteembouw.
 

Inschrijven email
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel wordt gepubliceerd?
Meld u dan hier aan.
E-Mail

Blog Onderwerpen