Condens bij een deuropening van een vriescel
HomeContactSitemapStel in als favoriet
Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Zoek op de website
Blog Home
Condens bij een deuropening van een vriescel
Oplossingen voor condens- en mistvorming bij de deuropening van een vriescel
Gepost door Roma Nederland op 30 juli 2015 16:11:23
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: Aug 2015

Condensvorming in deuropening vriescel

ijsvorming op vriesdeur

Mist, condens- en ijsvorming. Het is een vaak voorkomend probleem in de omgeving van vriesruimten binnen gebouwen.Een absolute scheiding tussen vriescel en voorhal is niet haalbaar; er moet immers intensief intern transport plaatsvinden. Een open vriesschuifdeur bevordert de snelheid van logistiek en verhoogt de veiligheid. Vaak is het zelfs wenselijk om deze deur tijdens bedrijfsuren permanent open te houden.

Het probleem

Mist en condensvorming ontstaan wanneer de koude lucht in de vriescel wordt gemengd met de warmere lucht in de expeditie of in de voorhal. Het contact tussen de warme, vochtige voorhallucht en de koude, droge vriescellucht veroorzaakt condensatie van de in de lucht aanwezige waterdamp.

Het gevolg is mist die het zicht beperkt in de deuropening. Het binnenkomende vocht slaat neer als rijp op de vloer, vriescelwanden, het plafond(ijsvorming op het koudste punt). De verdampers zul je regelmatiger moeten ontdooien.

De analyse

Met een thermografische camera kun je de convectiestromingen in de deuropening in beeld brengen. De koude lucht stroomt via de onderkant van de deuropening de vriescel uit, terwijl de warme lucht uit de voorhal via de bovenkant van de deuropening de vriescel binnenstroomt. Een software programma berekent aan de hand van de beelden het energieverlies ter plekke van de deuropening. Afhankelijk van de afmeting, het aantal werkuren en de frequentie van de schuifdeurbediening, kan het energieverlies al gauw oplopen tot 200 kWh per uur (ca. 45 euro).

De oplossingen

Het probleem is duidelijk. Maar wat is de oplossing? Die ligt niet direct in de werkingssfeer of in het productenpakket van Roma isolatiesystemen. Wel adviseren wij onze klanten in deze kwestie. Er is geen oplossing voor alle situaties. Meerdere oplossingen zijn toepasbaar, afhankelijk van de situatie ter plekke. Ze zijn gebaseerd opverschillende werkingsprincipes die zich in de praktijk hebben bewezen:

1. een automatische bediening op de schuifdeur

2. een scheiding (buffer) aanbrengen tussen de vriescel en de voorhal

3. het omlaag brengen van de luchtvochtigheid.

Ad 1. Automatischebediening op de schuifdeur

Er gaat minder kostbare koude lucht verloren als het openen en sluiten van een vriesdeur via een gecontroleerd en beveiligd proces plaatsvindt.Een frequentie geregelde automatische bediening maakt het mogelijk om signaalgeving in te regelen op sluisfuncties of 2 deuren tegelijk, ofeen personenopening naast een heftruckopening.

Ad 2. Scheiding aanbrengen tussen vriescel envoorhal

De scheiding tussen de vriescel en de voorhal moet worden gemaakt door het toepassen van:

  1. een snelroldeur (tijdens werkuren)in combinatie met een vriesschuifdeur (buiten werkuren). Er zijnsnelroldeuren met isolerende opties om de rijp op het deurblad te matigen of te voorkomen.
  2. een luchtgordijn ook wel luchtdeur genoemd. Of een luchtgordijn in combinatie met luchtdroging (zie Ad 3). Een luchtgordijn in de deuropening wordt aangestuurd door een gemodelleerd toestel dat meestal in de voorhal en vlak boven de deuropening is opgehangen. Dit toestel zuigt lucht aan vanuit de voorhal en/of vanuit de vriescel, afhankelijk van de toepassing. Het blaast de lucht loodrecht naar beneden uit ter plekke van de deuropening. Zo vormt zich een klimaatscheiding. Buiten werktijden kan de vaste vriesdeur de vriescel weer afsluiten.

Ad 3. Absorptie-ontvochtigers

Een anderemogelijkheid is het drogen van de lucht, eventueel in combinatie met een luchtgordijn( zie Ad 2). Hierdoor wordt in de onmiddellijke nabijheid van de deuropening een absorptiedroger ge´nstalleerd ook wel genoemd een absorptie ontvochtiger. Een absorptiedroger is voorzien van een absorptiemiddel, silica gel, dat het vocht uit de lucht opneemt, ongeacht de temperatuur van de lucht. De silica gel wordt door verwarming gedroogd, het vocht wordt in het reservoir geleid en de warme lucht wordt de ruimte in geblazen of de ruimte uit geleid. De relatieve vochtigheid is met behulp van deze installatie heel goed in te regelen en voorkomt condensatie. Meestal kan bij deze oplossing de schuifdeur niet constant open blijven.

Elke oplossing met systeem heeft voor- en nadelen. Om een goede keuze te kunnen maken, zijn de omstandigheden zoals temperaturen, relatieve vochtigheid, drukverschillen, aantal en afmetingen van de deuren van belang. De logistiek en het aantal gewenste openingen per uur/dag bepalen ook de keuze voor de beste combinatie vanoplossingen. Hoe geringer het temperatuurverschil en hoe droger de lucht in de voorhal, hoe lichter de uitvoering van de diverse apparatuur die je kunt toepassen.

Meer informatie over oplossingen voor condens bij een vriesdeuropening?

Neem dan contact op met ons.

Stel uw vraag

 

COMMENTAAR

NIEUW COMMENTAAR
Naam
Email
Website URL (Optioneel)
Commentaar
Roma Blog
Het Roma blog behandelt alles dat te maken heeft met isolatiesysteembouw.
 

Inschrijven email
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel wordt gepubliceerd?
Meld u dan hier aan.
E-Mail

Blog Onderwerpen