Koelcelwanden: kan ik er ook iets aan ophangen?
HomeContactSitemapStel in als favoriet
Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Zoek op de website
Blog Home
Koelcelwanden: kan ik er ook iets aan ophangen?
Bij ophanging aan een sandwichpanelenwand hou je rekening met o.a. de uittrekwaarde van bevestigingen, de puntbelasting, priem diameter.
Gepost door Roma Nederland op 08 april 2015 11:10:02
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: April 2015

 
Alexander Krimpenfort

 
 
 
Alexander Krimpenfort, PR & Marketing bij Roma Nederland B.V.      

Koelcelwanden: kan ik er ook iets aan ophangen?
 
gereedschappen hangen aan panelenwand
Regelmatig krijg ik vragen over het ophangen van brandhaspels, kasten en lijsten aan een wand in een koelcel, vriescel, verwerkingsruimte of klimaatkamer. Een vraag die ik vanuit praktijkervaring wil beantwoorden zonder al te veel in theorie uit te weiden over het draagvermogen van een sandwichpaneel of de diversiteit aan verschillende soorten bevestigingsmiddelen. Het ophangen van dynamische lasten zoals motoren, aandrijvingen en verdampers in een cel is een verhaal apart, dat ik dan ook buiten beschouwing laat.

Sandwichpanelenwanden zijn niet massief. Ze kunnen gewichten dragen, maar lenen zich niet bij uitstek voor het ophangen van objecten zoals wasbakken, dispensers en lijsten. Bij onjuiste bevestiging loop je het risico op delaminatie (de dunne staalplaat laat los van het hard-isolatieschuim). Tijdens het boren in de sandwichpanelenwand, wordt de staalplaat geperforeerd en hiermee tevens de coating inclusief de laklaag, die beschermt tegen corrosie. Dit wil je voorkomen, zeker in een ruimte waarin een hoge relatieve vochtigheid heerst.

Hoe hang ik dan iets op aan een koelcelwand?

 1. Lijstjes en lichtgewicht objecten:
  van belang is de combinatie van de gatdiameter en het type parker. Houdt rekening met de maximale gewichten die een parker kan dragen. De uittrekwaarde van een normale parker ligt hoger dan van een zelfborende parker.

  De uittrekwaarde van een parker is afhankelijk van de puntbelasting (druk op een klein gedeelte). Voor een parker van 3,9 x 16 mm in een 0,6 mm dikke staalplaat, is een veilige maximale uittrekwaarde waarmee je kunt rekenen: 200 N.

 2. Brandhaspels, wasbakken en dispensers:
  de ophangmethode is afhankelijk van de gewichten, aantal bevestigingspunten en het gebruik bij dit soort objecten. Deze worden meestal bevestigd met behulp van ophangbeugels met bouten en moeren door de sandwichpanelenwand heen. De objecten worden vervolgens aan de ophangbeugels opgehangen.

  Roymans

   


   
  constructieve schroeven Reisser Roymans bevestigingen

 3. Gereedschap- en kledingkasten: Bedrijfsdraaideur-isolatie wandpanelen
  de ophangmethode is afhankelijk van de gewichten, het aantal bevestigingspunten en het gebruik bij dit soort objecten. Zo nodig bevestig eerst op voor- en achterzijde van de wand een 2 tot 3 mm dikke rvs- of stalen montageplaat met bouten en moeren. Afmeting montageplaat is zo groot als het op te hangen object. De uittrekwaarde van de bevestigingen wordt dan verdeeld over een groter oppervlak. Of realiseer een afsteuning op de vloer indien dit is toegestaan.

  Indien je aan de andere kant een blinde wand hebt of geen montageplaat wilt zien, verlijm dan eerst een dikkere massieve rvs- of stalen pasplaat volledig op de sandwichpanelenwand. Schroef vervolgens het object op de massieve montageplaat met rvs-parkers. Maar ook hier geldt: houdt rekening met de gewichten, de gebruiksituatie, aantal bevestigingspunten.

  Kit de montageplaten aan de boven- en zijranden zo nodig af met siliconenkit, om te voorkomen dat vocht zich kan nestelen achter de pasplaten.

Bovenstaande tips zijn slechts voorbeelden. De keuze voor de beste oplossing is afhankelijk van de afmeting en zwaarte en gebruik van het object, het soort sandwichpaneel, de bevestigers, de puntbelasting en gatdiameter.

 
COMMENTAAR

Zoals door de auteur al beschreven kan er niet heel veel gewicht opgehangen worden aan de enkele staalplaten van de sandwichpanelen.
Hier zijn tegenwoordig gelukkig wel meer constructieve mogelijkheden voor, welke in de afbeelding in het blog ook al te zien zijn.

De schroeven welke je tussen punt 2 en 3 ziet staan zorgen er voor dat je het paneel wel met veel meer dan de genoemde 200 N kunt belasten.
Deze constructieve schroeven perforeren spaanloos (belangrijk; geen roestige spaanders!) de staalplaat van het sandwichpaneel en ‘duwen’ de staalplaat naar binnen (stap 1). Hierdoor ontstaat er een veel groter draagvlak voor het tappen van schroefdraad in de dunne staalplaat (stap 2). De neopreenring die er op gemonteerd zit zorgt voor een vaste, waterdichte aansluiting bij het vastdraaien van de schroef. (stap 3)
Op de afbeelding is goed te zien welke stappen de schroef doorloopt.

Door het gebruik van deze schroeven is het door en door monteren van zwaardere objecten niet altijd meer noodzakelijk. De getoonde brandhaspel is daar een mooi voorbeeld van.

Stan van Diessen
Namens Roymans bevestigingsmaterialen, gespecialiseerd in bevestigingsmaterialen voor de stalen dak-, gevel- en sandwichpanelenbranche.


Gepost door Stan van Diessen op 10 april 2015 09:14:13


NIEUW COMMENTAAR
Naam
Email
Website URL (Optioneel)
Commentaar
Roma Blog
Het Roma blog behandelt alles dat te maken heeft met isolatiesysteembouw.
 

Inschrijven email
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel wordt gepubliceerd?
Meld u dan hier aan.
E-Mail

Blog Onderwerpen