Vrieshuisvloer komt omhoog. Wat nu?
HomeContactSitemapStel in als favoriet
Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Zoek op de website
Blog Home
Vrieshuisvloer komt omhoog. Wat nu?
Mogelijke oplossingen als een vrieshuisvloer gaat bol staan als gevolg van een ontbrekende of kapotte vloerverwarming.
Gepost door Roma Nederland op 18 februari 2015 18:06:43
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: geconditioneerd magazijn, Onderhoud
Alexander Krimpenfort
Alexander Krimpenfort, PR & Marketing bij Roma Nederland B.V.
Vrieshuisvloer komt omhoog. Wat nu ?
 
Stel, je beschikt over een vrieshuis met een opslagcapaciteit van 4.200 m3, dat is bestemd voor bederfelijke producten van de klant. De koelinstallatie is weliswaar verouderd, maar functioneert nog goed. Echter, het valt op dat de vloer van het vrieshuis plaatselijk omhoog begint te komen…. Wat kunt u hieraan doen? Koeltechnicus Theo Vos van Vos Technics ging de uitdaging aan en verrichtte een haast onmogelijk geachte reparatie met een innovatieve, klantvriendelijke en kostenefficiënte aanpak.

Vriesvloer aanleggen
Bij een vrieshuis met temperaturen ver beneden het vriespunt is een vloerverwarming onder het isolatiepakket noodzakelijk om opvriezen van de vloer te voorkomen. Met name als het vrieshuis gebouwd is op drassige grond, ontstaat het risico dat de koude zover de grond in trekt, dat dit in contact komt met het aanwezige vocht in de grond. Dit vocht bevriest en zet uit.

Het ontwerp en uitvoering van een vrieshuisvloer moeten in één keer goed zijn. De economische consequenties van een herstel van de schade aan de vloer achteraf zijn veelvoudig. Het afbreken van de vloer vereist niet alleen opnieuw beginnen en een hoge investering, maar ook stillegging van het operationele proces gedurende een aanzienlijk gedeelte van een jaar met derving van inkomsten als gevolg.

scheuren in betonvloer vriescelDefecte vloerverwarming
Het plaatselijk opbollen van de vrieshuisvloer duidde op een defecte vloerverwarming. Theo Vos: “Het probleem werd voor het eerst geconstateerd in 2005. De vloerverwarmingpomp gaf aan, dat er geen circulatie meer plaats vond. Het defect veroorzaakte de vorming van een 3,60 meter diepe ijslaag onder de vloer over een steeds groter oppervlak. Uiteindelijk drukte dit de vloer omhoog tot een hoogte van maar liefst 38 cm boven vloerpeil in 2013”.

De oplossing
Op het moment dat de situatie onbeheersbaar werd kwam Theo Vos met het uitdagende plan om een nieuwe vloerverwarming onder de bestaande ondervloer aan te brengen. Eerst volgde een fase van analyse en berekeningen. Hoeveel capaciteit aan warmte was er nodig? In totaal 7 kW aan vermogen voor warmteoverdracht.

Maar toen begon het grote boorwerk. Het vrieshuis was slechts aan één gevelzijde bereikbaar. Dit maakte het extra lastig om evenwijdige gaten te boren door de bevroren grond heen. Geen enkel boorbedrijf durfde deze opdracht aan te nemen. Daarom ontwikkelde Theo Vos een eigen hydraulisch boorsysteem met boorstangen van wel 2,60 meter. Over de gehele breedte werd een afgraving gemaakt naast de achtergevel van het vrieshuis. Onder de ondervloer werden in totaal 24 leidingen geboord, waarin de vloerverwarming in lussen heen en weer werden gelegd over de gehele lengte van het vrieshuis. In totaal zijn er 600 booruren gemaakt voor het leggen van de nieuwe vloerverwarmingleidingen.

De vloerverwarming is aangesloten op een warmtewisselaar, die persgaswarmte benut van de koelinstallatie. Het opwarmproces werd vooral geleidelijk aangepakt, waardoor de vloer met maximaal 22/23 mm per week zakte. Na een half jaar was de vloer weer op het oude niveau.

 
Theo Vos: “De oplossing scheelde de klant derving van omzet en een aanzienlijke besparing vergeleken met de investering in een geheel nieuwe vrieshuisvloer”.
 
 
COMMENTAAR

NIEUW COMMENTAAR
Naam
Email
Website URL (Optioneel)
Commentaar
Roma Blog
Het Roma blog behandelt alles dat te maken heeft met isolatiesysteembouw.
 

Inschrijven email
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel wordt gepubliceerd?
Meld u dan hier aan.
E-Mail

Blog Onderwerpen