HomeContactSitemapStel in als favoriet
Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Zoek op de website
Blog Home

Kaasmakerij MAXImaal geïsoleerd met Roma Isolatiesystemen

Door Alexander Krimpenfort - Op 13 november jl. opende H.M. Koningin Maxima kaasmakerij “De Tijd” van CONO Kaasmakers in Westbeemster.
Gepost door Roma Nederland op 18 november 2014
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: levensmiddelen, November 2014, voedselveilig bouwen

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  

Alexander Krimpenfort

 
 
 
 Alexander Krimpenfort, PR & Marketing bij Roma Nederland B.V.

Kaasmakerij MAXImaal geïsoleerd met Roma Isolatiesystemen

Maxima opent Cono kaasmakerij

Op 13 november jl. opende H.M. Koningin Maxima kaasmakerij “De Tijd” van CONO Kaasmakers in Westbeemster. De nieuwe kaasmakerij vervangt op termijn de naastgelegen oude kaasmakerij, die gedateerd en te krap bleek. Het project staat bol van de superlatieven. Het gebouw is genomineerd voor de prijs voor het duurzaamste gebouw van Nederland maar daarboven wil CONO Kaasmakers de groenste kaasmakerij van de wereld zijn. Met de CO2-neutraliteit en volledige klimaatneutraliteit in de toekomst, streeft de kaasmakerij ver voorbij aan anderen in duurzame ambities.

Cono Kaasmakerij

De Beemsterpolder staat sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst vanwege zijn rationele geometrische verkaveling. De openheid en inrichting van het landschap moet van de Unesco behouden blijven zodat het landschapsontwerp uit de 17e eeuw zichtbaar blijft. De kavel met de huidige verouderde fabriek zal binnen een paar jaar worden ‘teruggegeven‘ aan het landschap.

De doelstelling van CONO is om uiteindelijk CO2-neutraal te draaien, waarbij de nieuwe kaasmakerij 30 tot 40% energiezuiniger is per kilo kaas dan de oude.De huidige stand is een besparing van 15% op gas, 8% op elektriciteit, 76% op leidingwater en47% op afvalwater.

Roma-isolatiepanelen onderdeel van ’s werelds groenste kaasmakerij.

Ook in relatie tot het vakgebied van de sandwichbouwmethode is dit duurzame project op een BVO van 15.000 m2 bijzonder om de volgende redenen:

  • Natuurlijke warmteregulatie door goed geïsoleerde dubbele bouwschil opgebouwd met Roma-sandwichpanelen, omringd door een 2,5 meter brede colonnade van glas met een hoge reflectiewaarde.
  • Het kaaspakhuis (4,25 – P, interne vrije hoogte 10 meter) is deels ondergronds en draagt hiermee aanzienlijk bij aan een constante temperatuur.
  • Het pekellokaal met een BVO van 2.250 m2 is opgebouwd met verticaal en horizontaal gemonteerde sandwichpanelenwanden en plafonds. Deze sandwichpanelen met zowel PIR-hardisolatieschuim (P-100) als met brandwerende steenwol (FP-100), zijn geheel vlak en glad en voorzien van een hoogwaardige PVC-levensmiddelenfolie met een dikte van 150 mu.
  • Om corrosievorming op bevestigingsonderdelen in de ruimte met zure atmosfeer te vermijden, zijn de Roma-panelen aan de binnenzijde blind bevestigd en zijn de aansluitingen met constructieonderdelen voedselveilig en zonder zichtbare bevestiging gedetailleerd.
  • De brede toepassingsmogelijkheid van dit type sandwichpaneel voor binnenwanden, plafonds, dak en leidingbrug.
  • Het grote dakoppervlak (56 m breed, 221 m lang) is gemonteerd met Roma-sandwichpanelen van het type P-200. Dit zorgt niet alleen voor een hoge isolatiewaarde van Rc=9,65 m²K/W van het plafond en dak, waar de meeste warmte-uitstraling plaatsvindt, maar ook voor een licht en foodcare afgewerkt plafond dat gemakkelijk te reinigen is.
  • De vlakheid van het sandwichpaneel, in combinatie met de coating en de uitgewerkte detaillering, maken deze toepassing van de sandwichbouwmethode tot ongeëvenaard in Nederland.
Cono kaasmakerij fabriek

 

Heeft u ook ambities voor een duurzaam gebouw? Roma kan u hierbij helpen met een toegespitst producten- en dienstenassortiment waarmee u kunt voldoen aan de BREEAM-norm, Energie Investerings Aftrek of andere doelen.

 


Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Veilige signalering voor een ULO-koelcel

een ULO-koelcel is naast koel ook gasdicht. Het lage zuurstofgehalte veroorzaakt gevaar op verstikking.
Gepost door Roma Nederland op 17 Januari 2014
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: koelruimte, levensmiddelen, opslag , ULO fruit bewaarcellen
Gaby Vermeulen
Door Gaby Vermeulen:
Gaby Vermeulen is sinds 2012 in dienst bij Roma Isolatiesystemen als projectleider
 
 
 
 
Heb je weleens een nieuwe keuken aangeschaft? En waren alle onderdelen dan compleet? Niet alleen bij mij thuis, maar ook kennissen van mij bleken dezelfde ervaring te hebben: dat laatste deurtje of greepje dat nog net ontbrak. Het was even niet op voorraad en moest nageleverd worden. Nu kwam dat wel allemaal op zijn (keukenkast)pootjes terecht. Later hoorde ik van een keukenleverancier dat die door de getoonde "extra" inzet met nalevering zelfs de klanttevredenheid wist te boosten.

Roma ULO-cel Neemt niet weg dat als je zo’n investering doet, mag verwachten dat het hele goederenpakket bij oplevering compleet wordt geleverd en gemonteerd. Zo is het ook met een ULO-koelcel. Hierbij gaan we verder dan het creëren van een omgeving voor lage temperaturen. De Ultra Low Oxygen-cel is aan de binnenkant volledig gasdicht afgewerkt en aan de buitenzijde dampdicht geïsoleerd. Het fruit kan zo onder een laag zuurstofgehalte van meestal maximaal 1,2% in de gasdichte cel bewaard blijven tot wel 9 maanden lang.

Waarschuwingssticker-ROMA-ULO-cellenEen niet te onderschatten en verplicht onderdeel hiervan is de waarschuwingssticker die zichtbaar is bij de toegangsdeur en het inspectieluik. 
De waarschuwingssticker dient te voldoen aan de veiligheidsnormen conform NEN- en ARBO-normen:
- leesbaar op een afstand van 2-3 meter,
- naast Nederlands ook in 4 buitenlandse talen,
- voorzien van de juiste iconen die de gevaren symboliseren,
- zowel voor deuren als voor inspectieluiken.
 
Heb je plannen voor de bewaring van fruit? Of wilt u uw koelcellen renoveren?
Vraag dan uw gratis e-book "Cellen voor fruitbewarings bouwgids" aan via onderstaande knop.
 
 
 
 
 
Blogitem heeft 2 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Vers vlees - hoe juiste opslag voorkomt dat uw product bederft.

De versheid van uw vlees heeft voor een groot deel te maken met isolatie.
Gepost door Roma Nederland op 10 oktober 2013
Email dit artikel Email dit artikelTwitter TwitterFacebook FacebookLinkedIn LinkedIn
Tags: isolatie , Isolatiesystemen, koel- en vriescelbouw, koel- en vriescellen , koelcellen , levensmiddelen, vriescel, vrieshuis

opslag vers vlessVers vlees behoort tot de licht bederfelijke levensmiddelen. Zowel voor als tijdens de opslag vinden processen plaats die bepalend zijn voor het uiterlijk, de mals- en versheid en het gewicht van het uiteindelijke product. Dit blogartikel licht toe welke elementen zorgen voor de optimale bewaring van uw vleesproducten. 

Vochtig oppervlak en lichtsterkte 
Het is erg belangrijk om oppervlakken vochtvrij te houden. Wanneer dit niet gebeurt, kunnen micro-organismen zich eenvoudig nestelen, waarmee het proces van ontbinding direct in werking wordt gezet.

Tip 1: Hanteer dus een praktische veiligheidsmarge, waarbij de oppervlaktetemperatuur minstens 3°C  boven het dauwpunt blijft.

Tip 2: Stem vóóraf de juiste coating op de wanden en de kit in de naden tussen dekoelcelpanelen af op de condities en de bedrijfsactiviteiten in de ruimte. Een plastisol coating is minder geschikt voor snij- en fileerzalen vanwege de aanwezigheid van weekmakers. Een polyesterlak-, rvs-, hard pvc- of HDP-coating is daarentegen meer geschikt voor deze toepassing.

Tip 3: Stem vóóraf de juiste coating op de wanden en de kit in de naden tussen dekoelcelpanelen niet alleen af op de te gebruiken reinigingsmiddelen in uw bedrijf. Maar ook op de concentraties van chemische stoffen in de reinigingsmiddelen.

Tip 4: Verder is het van belang een gematigde lichtsterkte gebruiken en vleessoorten gescheiden te houden. Een grote misvatting is dat een koude temperatuur voldoende is!

Hygiëne is uiteraard niet minder belangrijk en een in deze sector voor de hand liggend element. Ditzelfde geldt voor de registratie. De vleessector vraagt hier om specifieke oplossingen.

Hygiëne 
De concurrentiekracht van de vleessector wordt met name bepaald door prijs, verwerking, verpakking en bewaring. Recente ontwikkelingen voegen daar herkomstgaranties en het kunnen voldoen aan zeer strikte hygiëne-eisen aan toe.

Wilt u een goed product afleveren, dan is goede opslag cruciaal.

Luchtvochtigheid en ventilatie 
Een andere kwaliteitsfactor is luchtvochtigheid. Is die te hoog, dan verkleuren en bederven vleeswaren. Bij een te lage luchtvochtigheid droogt het vlees uit en verliest het gewicht. De ideale luchtvochtigheid moet dus worden vastgesteld en kunnen worden gereguleerd, continu en structureel.

Ventilatie is als laatste punt een ondergewaardeerd element. Een ruimte met vers vlees moet zeer goed worden geventileerd. De warmte die het vleesproduct uitstraalt, moet met nieuw aangevoerde koude lucht worden vermengd. Dit vereist een luchtverversing van 10 tot 50 keer per uur.

Vleesversheid en isolatie
De versheid van uw vlees heeft voor een groot deel te maken met isolatie. Een gat in uw isolatie, betekent een gat in uw kosten en een gat in uw kwaliteitshandhaving.


Roma informeert organisaties graag over isolatie van bijvoorbeeld koel- en vriesdeuren. Vanuit een kwaliteits- en kostenaspect. Daarom bieden wij de Gratis APK keuring voor koel- en vriesdeuren.

Lees meer over deze gratis inspectie of meld u direct aan:

cta-apk-koeldeuren

Blogitem heeft 0 opmerkingen. Klik hier om de opmerkingen te openen

Roma Blog
Het Roma blog behandelt alles dat te maken heeft met isolatiesysteembouw.
 

Inschrijven email
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er een nieuw artikel wordt gepubliceerd?
Meld u dan hier aan.
E-Mail

Blog Onderwerpen